Home Άρθρα Επιστολή για το Φράγμα Σεδούντα: Μπλόκαρε πάλι;

Επιστολή για το Φράγμα Σεδούντα: Μπλόκαρε πάλι;

540
1

«Ξεμπλοκάρει η Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα». Πριν από μερικούς μήνες με το βαρύγδουπο αυτόν τίτλο έκανε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Εμπρός» ο πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μιχάλης Μαμάκος. Πολύς κόσμος ενθουσιάστηκε με το χαρμόσυνο άγγελμα και πίστεψε ότι επιτέλους θα ξεκινούσαν εργασίες στο «εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσόν έργον».

Βέβαια μάταιες ελπίδες. Αφορμή για το δημοσίευμα ήταν μία απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για «ανανέωση της περιβαλλοντικής μελέτης» γιατί με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις είχε λήξει η παλαιά μελέτη. Διέφυγε όμως από τον αγαπητό δήμαρχο ότι στην Ελλάδα, για να προχωρήσει και να τελειώσει μία μελέτη, θέλει παρακολούθηση, σπρώξιμο, φροντίδα, δεδομένου ότι διαφορετικά κάνει πέντε και δέκα χρόνια να τελειώσει (παράδειγμα η μελέτη για την παραλλαγή της Λαγκάδας). Πιστεύω αυτά όλα να τα έχει υπόψη της η νέα δημοτική αρχή.
Πέραν όμως τούτου, βασικό θέμα είναι και η χρηματοδότηση του έργου, που για να ολοκληρωθεί θέλει 1,6 εκατ. ευρώ. Σχετικά είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι το έργο κινδυνεύει να χαλάσει και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα (περίπου έξι – επτά εκατομμύρια ευρώ), να πάνε στη θάλασσα (υπάρχουν για τούτο εμπιστευτικά έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον τότε νομάρχη Λέσβου).
Απαραίτητη, λοιπόν, η συμπληρωματική πίστωση, όταν έχουν βαρύνουσα σημασία τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα. Γεγονός είναι ότι έτρεξε για τούτο ο τέως δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Βαρβαγιάννης, και με την ουσιαστική βοήθεια του τέως πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Κώστα Μουτζούρη αποσπάσανε από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου τη σχετική πίστωση (1,6 εκατ. ευρώ). Στη συνέχεια έγινε και εκταμίευση 800.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά έπρεπε να πάνε στο Υπουργείο Γεωργίας για να δημοπρατηθεί το έργο. Σήμερα, όμως, είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά. Περιμένουμε να το φροντίσουν οι υπεύθυνοι. Μήπως πρέπει να μιλάμε για ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ του έργου;

Ν. Ε. Λαγουμίδης

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ: “…την διερεύνηση κάθε νόμιμης ενέργειας προκειμένου να τροποποιηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το χωροταξικό σχεδιασμό της Λέσβου, ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι Ο.Τ.Α στο νησί.”, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ “η πρώτη συνάντηση των Προέδρων και μελών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λέσβου” (ΠΗΓΗ:http://lesvosnews.net/2011/05/12/34-43 ) ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here