Home Άρθρα Το αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο, ομιλία Μ. Γλέζου

Το αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο, ομιλία Μ. Γλέζου

1192
11

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση της Λέσβου που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πόλιον” στο πολιτιστικό κέντρο Πλωμαρίου την Παρασκευή 29 Απριλίου. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Κεντρικός ομιλητής και επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Μανώλης Γλέζος. 

Μου αρέσει!!!

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση και ένα βίντεο-απόσπασμα από την ομιλία του Μανώλη Γλέζου.

Το βίντεο με την ομιλία του Μανώλη Γλέζου

Το παρόν έδωσαν και πολλά πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων παρόν ήταν Ο Δήμαρχος Λέσβου, οι Αντιδήμαρχοι Πλωμαρίου-Θερμής, Γέρας, Ευεργέτουλα, Αγιάσου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηρακλής Βερβέρης καθώς και άλλοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Απόντες ήταν όλοι οι Βουλευτές Λέσβου.


Ο επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής του Σύριζα και γνωστός για την αποκαθήλωση της Γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη κατά την Γερμανική κατοχή μαζί με τον Λάκη Σάντα ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από δυο ημέρες. Ο ίδιος ενώ ήταν να μιλήσει πρώτος, ζήτησε να τροποποιηθεί το πρόγραμμα και να βγει τελευταίος, αφού ήθελε πρώτα να ακουστούν οι συνομιλητές του, οι οποίοι θα αναφερόντουσαν σε γεγονότα σχετικά με την Λέσβο.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε και μίλησε ο κ. Καλάργαλης, αντικαθιστώντας τον κ. Δημήτρη Σαραντάκο που λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά το ενδιαφέρον κείμενο του με πραγματικά γεγονότα σχετικά με την αντίσταση στη Λέσβο ευτυχώς διαβάστηκε από τον αντικαταστάτη του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Γαλέτσας ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Στο σημάδι» και έχει κάνει μια πολύ σημαντική μακροχρόνια έρευνα. Αναφέρθηκε στο ότι τα καταγεγραμμένα θύματα από εκτελέσεις πολιτών της Λέσβου είναι περίπου μόνο 63 και με τις προσπάθειες που έχει κάνει έχει βρεί περίπου άλλα 100 ονόματα εκτελεσθέντων και συνεχίζει. Επίσης ανάμεσα σε όλους αυτούς που έφυγαν άδικα ήταν και δυο αδέρφια από το Πλωμάρι, ο Παναγιώτης και ο Δημήρης Κλειδαράς. Μια πολύ συγκινητική ιστορία που φόρτισε συναισθηματικά τους ακροατές. Ο συγγραφέας μάλιστα κατάφερε να βρει την σύζυγο του Δημήτη Κλειδαρά η οποία είναι εν ζωή και μετέφερε τα γεγονότα που του εξιστόρησε εκείνη.

Επόμενος που ανέβηκε στο βήμα ήταν ο Αγιασώτης Φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς ο οποίος παρουσίασε το Βιβλίο του Γ. Γαλέτσα «Στο σημάδι» και μίλησε και εκείνος με τη σειρά του για σχετικά γεγονότα με την κατοχή και την αντίσταση στο νησί μας.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος και όπως συνηθίζουν οι της δημοτικής αρχής Λέσβου στις ομιλίες τους, έκανε κρητική για τον Καλλικράτη, τον ένα δήμο, την κρίση, το μνημόνιο και στη συνέχεια μίλησε για την πρώτη του γνωριμία με τον Μανώλη Γλέζο στην ορκωμοσία της βουλής του 1981 που τότε ήταν νέος βουλευτής και σε γεγονότα σχετικά με την αντίσταση στο Πλωμάρι και στη Λέσβο και σε διάφορα άλλα. Από κάποιο σημείο όμως ο κόσμος άρχισε να κουράζεται περιμένοντας καρτερικά τον Μανώλη Γλέζο να ανέβει να μιλήσει.

Τελικά όταν ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία του, η πρόεδρος του Πόλιον κάλεσε τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος  με το χειροκρότημα και τις επευφημίες του κόσμου, ανέβηκε να μιλήσει ξεκινώντας με λεπτομερή αναφορά στο βιβλίο του και χωρίζοντας το σε τρεις περιόδους: Έπος 1940-41, μάχη της Κρήτης, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Σημαντική ήταν όπως είπε  η διάθεση του λαού και ο πρωταγωνιστικός και κυριαρχικός ρόλος που έπαιξε στην αντίσταση. Επίσης μίλησε για την στάση της κ. Μέρκελ, την διακίνηση πλαστών γερμανικών χαρτονομισμάτων που τυπώνονταν τότε ανεξέλεγκτα, όπως και για την κλοπή του χρυσού της Ελλάδας, το αναγκαστικό δάνειο που μας επέβαλε ο κατακτητής να δώσουμε στη Γερμανία κάτι που τότε έσωσε τον λαό της Γερμανίας από την πείνα και φυσικά για αρπαγές αρχαίων που ακόμα και σήμερα δεν έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα.

Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που ανέφερε για να αποφορτίσει τους ακροατές, ήταν η τιμή του αυγού, που πριν την κατοχή, κόστιζε 1 δραχμή και 1,20 δραχμές το φρέσκο. Απευθυνόμενος προς το κοινό, ρώτησε το κοινό να πει έναν αριθμό για το πόσο κόστιζε στο τέλος της κατοχής, ακούστηκαν διάφορα νούμερα, η απάντηση όμως ήταν αποστομωτική: 700 δισεκατομμύρια δραχμές!!! Χαρακτηριστικό του τότε πληθωρισμού. Επίσης έδειξε και ένα πλαστό γερμανικό χαρτονόμισμα. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που ανέφερε είναι το ότι οι Γερμανοί διαμέλισαν την Ελλάδα πριν την αντίσταση και το αντάρτικό κάτι που καταρρίπτει αυτά που λέγονται ότι τα άσχημα κατά της Ελλάδας έγιναν όταν ξεκίνησε το αντάρτικό. Για τα όσα σημαντικά είπε δεν αρκούν αυτές οι γραμμές για να σας τα μεταφέρουμε. Πολλά από αυτά μπορείτε να τα ακούσετε στο σχετικό βίντεο στο τέλος της παρούσας σελίδας.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι ομιλίες στη συνέχεια η πρόεδρος του Πόλιον κ. Μυρσίνη Ματαράγγα ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα ακολουθήσει συνομιλία και όποιος θέλει μπορεί να ρωτήσει ή να προσθέσει κάτι σχετικό. Στο βήμα τότε ανέβηκε ένας συμπολίτης μας ο οποίος είπε ότι ήταν αντιστασιακός και αναφέρθηκε σε γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης με δική μου παρέμβαση αναφέρθηκα στο ότι υπήρχαν αρκετοί Πλωμαρίτες ναύτες που υπηρέτησαν στο πολεμικό πλοίο “Αβέρωφ” κατα τη διάρκεια του Β΄Παγγόσμιου πόλεμου και ότι θα έπρεπε να γίνει σχετική αναφορά και με πρωτοβουλία μου ανέφερα τα ονόματα 3 ναυτών που δεν είναι εν ζωή, του Μανώλη Τοπαλή, του Αντώνη Αντωνάκα και του Αντώνη Κωνσταντακέλλη οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στο συγκεκριμένο θωρηκτό το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Στο τέλος ο Δήμαρχος και η πρόεδρος του Πόλιον έδωσε στον κ. Γλέζο αναμνηστικά δώρα όπως το βιβλίο του ούζου Βαρβαγιάννη, ούζο, το βιβλίο της φυσικής του Βενιαμίν του Λέσβιου, ένα καραβάκι το οποίο είναι το λογότυπο του Συλλόγου και ένα φωτογραφικό ημερολόγιο του Πλωμαρίου, Εκείνος τους ευχαρίστησε και είπε ότι τα αποδέχεται διότι είναι δώρα που γίνονται χωρίς να αποσκοπούν σε κάτι που περιμένουν εκείνοι να κάνει για αυτούς.

Στο εντευκτήριο του πολιτιστικού κέντρου είχε στηθεί ειδικός χώρος-έκθεση για τα βιβλία που ήταν προς πώληση και στο τέλος της εκδήλωσης ο Μανώλης Γλέζος τα υπέγραφε σε όσους το επιθυμούσαν. Στο τέλος ακολούθησε κέρασμα ούζου με παραδοσιακά εδέσματα.

Καλό θα είναι εφόσον δεν το έπραξαν οι άνθρωποι του Πόλιον, να γίνει μια έρευνα για πιθανούς Πλωμαρίτες αντιστασιακούς εν ζωή, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί αφανείς ήρωες ή για συγγενείς όσων έχουν φύγει από τη ζωή, που θα μπορούσαν να μιλήσουν για πραγματικά γεγονότα. Πολύς λόγος έγινε επίσης για το ότι πόλοι άνθρωποι, αδίκως έχουν χαρακτηριστεί αντιστασιακοί και μάλιστα εισπράττουν ή εισέπρατταν αντιστασιακή σύνταξη, τη στιγμή που άλλοι πραγματικοί αντιστασιακοί λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων έμειναν στο περιθώριο, αλλά και για “ανθρώπους” προδότες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.

Και κάτι προς του άρχοντες του νησιού μας, καλές είναι οι εκδηλώσεις αλλά είναι υποκρισία η παρουσία κάποιων στο Πλωμάρι τη στιγμή που έχουμε πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λύσουν.

Δημήτρης Μαλλιαρός

Μου αρέσει!!!


Facebook comments:

11 COMMENTS

  1. Ο κ. Δήμαρχος ως συνηθως προσπαθει να καπελωσει ολες τις εκδηλωσεις σε ολο το νησι,στην εκδηλωση αυτη θυμισε τον φιντελ καστρο που εβγαζε ομιλιες διαρκειας πολλων ωρων στα νιατα του φυσικα,ετσι λοιπον ο κ, Βουνατσος οπου βρει μικροφωνο δεν το αφηνει…μιλαει .μιλαει,χωρις κατι το ουσιαστικο και ενδιαφερον και σε τελικη αναλυση δεν μας ενδιαφερει αν πηγε με γραβατα και με γενια στη βουλη ως νεαρος βουλευτης,εμας μας ενδιαφερει τι κανει ως δημαρχος υπηρετωντας τον κακοκρατη οπως χαρκτηριστικα λεει,ας μας επιδειξει το μεχρι τωρα εργο του…δεν λειτουργει τιποτε….ας προσεξει λοιπον μην μεινει στην ιστορια του νησιου ως ο δημαρχος μετα ταπερακια στους παιδικους σταθμους γιατι τιποτε αλλο δεν εχει να επιδειξει μετα απο 4 μηνες στη δημαρχια,,,ας στρωθουν στη δουλεια και ας αφησουν τα πανηγυρακια και τις ομιλιες χωρις ουσια…δουλεια και διοικητικη αποκεντρωση…

  2. – ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ !
    – ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΙ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΙ-ΑΙΔΕΣΙΜΩΤΑΤΟΙ-ΨΕΥΤΟΛΑΪΚΟΙ-ΛΑΟΜΠΑΙΧΤΕΣ !
    – ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ, ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΛΑΪΚΟΙ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ !
    – ΟΙ ΕΜΠΟΡΑΚΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΤΡΑΒΩΜΑ ΤΟΥ-ΑΡΚΕΤΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΑΝ !
    – ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑΣ !

    – Η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ !
    – ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 2/3 ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ !

    ΕΠΕΙΓΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ !

  3. Πρέπει να καταλάβουν ότι το Πλωμάρι δεν είναι κολοπετινίτσα και ότι ο Δήμος είναι Λέσβου και όχι Μυτιλήνης μόνο. Έχουν μπει όλα στον αυτόματο πιλότο. Ήταν όλοι τους μέσα στην υποκρισία εκεί στην εκδήλωση που έγινε. Πρέπει να δει και η περιφέρεια τα προβλήματα μας. Ανεβάζει ο Δήμος τώρα τα δημοτικά τέλη, στο Πλωμάρι τα παιδιά θα πηγαίνουν με φαγητό σε ταπεράκι από το σπίτι στον παιδικό σταθμό. Καθαριότητα δεν υπάρχει, ο ποταμός στον Άγιο Ισίδωρο βρομάει από τα νερά και γινόμαστε ρεζίλι στους ξένους επισκέπτες. Τίποτα δεν πάει καλά τα πάντα αφημένα στη μοίρα τους.

  4. συμφωνω με την αποψη του κ,Μαλιαρου,αλλα στη Μυτιληνη ειναι τα πολλα ”ψηφαλακια” ετσι λοιπον η δημοτικη εξουσια ερχεται στο πλωμαρι δυστυχως μονο για προβολη και ομιλιες χωρις ουσια και περιεχομενο,καποιος πρεπει να μιλησει στον δημαρχο για την διοικητικη αποκεντρωση και στον αντιδημαρχο οτι πρεπει να ενδιαφερθει και να δουλεψει … αλλα και στο τοπικο συμβουλιο πληροφοριες λενε οτι ” τρωγονται “μεταξυ τους.και δουλεια μηδεν…………η ανοχη εχει και τα ορια της….

  5. Προστέθηκε ένα ακόμη βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, συγκεκριμένα 50 λεπτών, με την ομιλία του Μανώλη Γλέζου, το οποίο μπορείτε να δείτε στην παρούσα σελίδα.

  6. Συγχαρητήρια για την εκδήλωση ! Η μνήμη πρέπει να μας οδηγεί !

    Όσο για το δημοψήφισμα , μην τον είδατε τον Παναή !

    Ακόμη κι αν γίνει – που δεν το βλέπω – θα γίνει με όρους κολοκυθιάς (θέλετε 1 -2 , γιατί όχι τρεις, άντε πέντε δήμους)
    Δηλαδή θα γίνει για να διχάσει .

    Σας τα έλεγα από πολύ νωρίς: Ο ΕΝΑΣ δήμος ΤΕΡΑΣ έγινε:

    1. Για να ξεχρεώσει (ή μάλλον να μειώσει τα χρέη της) η Μυτιλήνη
    2. Για να μη γιγαντώσει η Καλλονή
    3. Για να μη δει η Μυτιλήνη το Πλωμάρι στα Θέρμα

  7. Μή μασάτε ρέ κανένας από αυτούς τούς δήθεν ήρωες δέν έκαναν τό σταυρότους τσάμπα Γλέζος Δαμανάκη Βουνάτσος Λαλιώτης καί πολοί άλοι εξαργυρώσαν ακριβά τήν αντισταση τους

  8. ειδικά ο Γλέζος την εξαργύρωσε με πάνω από 10 χρόνια φυλακή και γύρω στις 5 θανατικές καταδίκες!

  9. άσχετο: έχουμε και “δικούς μας” πρώην βουλευτές, στη λίστα όσων διεκδικούν αναδρομικά; μακάρι να έχουν φροντίσει εγκαίρως για την αποφυγή της δημόσιας διαπόμπευσής τους, τούτες τις μέρες που ο ντοματογιαουρτοπόλεμος μαίνεται…

  10. ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΙ Ο <> ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ……..ΕΧΕΙ ΦΕΝΕΤΑΙ ΕΞΟΔΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΘΑ…..

  11. ΣΧΕΤΙΚΟ: ξέρει κανείς να ενημερώσει εδώ:
    – πόσο κόστισε η όλη εκδήλωση;
    – ποιά η συμμετοχή “δήμου”, ποιά της “δημοτικής ενότητας” και ποιά του “πόλιον”;
    – πού είναι ο προυπολογισμός; ο απολογισμός; τα τιμολόγια και οι δαπάνες; ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΣΑ!!!
    έψαξα εδω (άξιζε η έρευνα):
    http://www.mytilene.gr/index.php/lang-el/homepage,
    – μέσα σε τόσα, εκνευριστικά “μαργαριτάρια” ,
    ΔΕ ΒΡΗΚΑ ΤΙΠΟΤΑ !!!
    “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, Μ’ ΑΚΟΥΣ;;;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here