Home Άρθρα Άρθρο: Ζητείται Τόλμη

Άρθρο: Ζητείται Τόλμη

594
6

Γράφει ο Ξενοφών Ε.Μαυραγάνης. Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, την προ εβδομάδος ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, απλώς γιατί ήθελα να πληροφορηθώ έγκυρα και έγκαιρα, ποιοι θα είναι οι όροι διαβίωσής μου από δω και πέρα. Και πράγματι ήταν πολλές οι πληροφορίες που συνέλεξα.


Έμαθα μεταξύ άλλων ότι στις γειτονιές κυκλοφορούν δίπλα μου χιλιάδες νέοι αστυνομικοί, που με προστατεύουν, ότι δεκάδες προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής κυνηγήθηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι μπορώ να ιδρύσω επιχείρηση σε μορφή εταιρίας ή ό, τι άλλο με μια κίνηση, αν διαθέτω φυσικά το κεφάλαιο, ότι στην Ελλάδα λειτουργούν τα ψηφιακά σχολεία ( δεν προσδιορίσθηκε που ακριβώς ) κι ακόμα πληροφορήθηκα ότι ο ελληνικός λαός με πολύ θετικό βλέμμα υποδέχεται όλες αυτές τις καινοτόμες αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις, χωρίς να βαρυγκομά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οδηγείται προς την λύτρωση. Προφανώς διέφυγε του πρωθυπουργού η μεγαλειώδης σύλληψη του προέδρου της Βουλής για το άνοιγμα εκείνου του λογαριασμού για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, του οποίου αφίσες ακόμα διασώζονται στις Τράπεζες.
Είχα σχεδόν πεισθεί ότι όλα όσα άκουσα, κι ας μην κατάλαβα τα περισσότερα, θα συνέβαιναν για το καλό μου και του συνόλου βεβαίως του ελληνικού λαού, αλλά πιστός στις ολέθριες συνήθειες του παρελθόντος, προμηθεύτηκα και μελέτησα τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και παρακολούθησα όλες σχεδόν τις εκπομπές πολιτικού λόγου της καθ’ ημάς τηλοψίας.
Διαδικασία που μου προκάλεσε σχεδόν παράκρουση. Ή εγώ δεν είχα αντιληφθεί τι ακριβώς είπε και διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, ή όλοι αυτοί και κυρίως οι φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση, δε ξέρουν τι λένε.
Διότι δεν είναι δυνατόν όλοι μαζί να βγαίνουν και να υποστηρίζουν ότι ο λογαριασμός γιατί η συνταγή είναι λάθος. Δεν είναι νοητό οι σημαντικότεροι οικονομολόγοι της χώρας να αμφισβητούν τον υπουργό των οικονομικών, που βλέπει από τώρα φως στο τούνελ και η περίφημη διεθνής ομάδα οικονομικών συμβούλων, που τόσο διαφημίστηκε η συγκρότησή της, να έχει εξαφανισθεί.
Ακόμα και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της δημόσιας (;) τηλεόρασης τάχωσε κατά το δη λεγόμενο στον υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης, τον περισπούδαστο κ. Χρυσοχοϊδη.
Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Πόσο θα συνεχίζεται η γνωστή τακτική του αποκαλούμενου πολιτικού κόσμου, που συνεχώς θα υπεκφεύγει μη έχοντας την τόλμη να πει την αλήθεια στον κόσμο. Να εξηγήσει δηλαδή τι πρόκειται να του συμβεί.
Θα πάρουν σβάρνα τις εκκλησιές με την ευκαιρία του Πάσχα, οι υπουργοί και βουλευτές-πλην εκείνων της Αριστεράς- και θα φιλούν Εσταυρωμένους και Επιτάφιους, σκορπώντας αφειδώς ευχές, ίσως και υποσχέσεις. Θα χτυπούν φιλικά πλάτες, θα μιλούν για τον καιρό, αλλά μια κουβέντα απ’ αυτές που λένε μεταξύ τους στις κοινωνικές τους συναναστροφές, απ’ αυτές δηλαδή που φανερώνουν την πραγματική κατάσταση δε θα εκστομίσουν.
Γιατί ό, τι και να συμβεί αυτοί δε θα έχουν απολυμένους και άνεργους στο σπίτι τους, γιατί δε θα σκεφτούν να μειώσουν τις ποσότητες των προμηθειών τους, γιατί δεν τους νοιάζει τελικά, πόσο θα κοστίζει μετά από δυο εβδομάδες το λίτρο η βενζίνη.
Και όλα θα βαίνουν καλώς, μέχρι τη στιγμή που θα δούμε το κηδειόχαρτο αναρτημένο κανονικά ακόμα στο open gov.
Γιατί μέχρι τότε θα ζούμε στο σκοτάδι, στο οποίο μας έχουν καταδικάσει.
Και καλά το ΠΑΣΟΚ, που καταπώς λένε έχει διχασθεί και το μισό είναι εναντίον του άλλου μισού. Στα λόγια δηλαδή, γιατί δεν είδα ακόμα κανένα από τα ιερά τέρατα του Κινήματος, όπως π.χ. το άλλοτε «θείον βρέφος» Κώστα Λαλιώτη, να έχει εκφράσει άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ενώ μέχρι το 2004, αν θυμάμαι καλά, αποτελούσε βασικό πυλώνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Αλλά η Νέα Δημοκρατία; Περιμένει μήπως να κερδίσει τις όποιες εκλογές και να κυβερνήσει ένα κράτος, που τότε θα βιώνει ακόμα χειρότερες από τις σημερινές καταστάσεις. Τι θα απομένει να διορθώσει και να ανορθώσει, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να το κάνει (πράγμα εντελώς αμφίβολο).
Δεν έχει απομείνει λίγη τόλμη σε κάποια στελέχη των μεγάλων (ως πότε;) κομμάτων, να ομολογήσουν ότι χωρίς εθνική συνεννόηση επί του πρακτέου δεν γλιτώνουμε ποτέ. Διαρρηγνύοντας βέβαια τη σχέση τους με τα κομματικά κατεστημένα.
Γιατί αλλιώς η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Είναι αυτή που προβλέπει το ΚΚΕ και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη πτώχευση- όπως κι αν την εννοεί ο καθένας- απ’ την οποία η ανάκαμψη θα είναι και επώδυνη και εξαιρετικά μακροχρόνια.


Facebook comments:

6 COMMENTS

  1. όλλα καλλά καί όλλα ωραία Ξενάκη μου δέν μάς λές όμως που ανήκεις στόν ΣΥΝ πού ό Τσίπρας κάνει τίς διακοπες του στήν Ιταλία αυτή τή στιγμή ‘η μέ τή Παπαρηγα πού ό υίος σπουδάζει στό usa Είσαι FAKE comunist σάν τό Χαρυ κλυν τό φίλοσου

  2. ΚΥΡΙΕ ΞΕΝΑΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ…..ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ….ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΤΕ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ,ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΤΕ….

  3. κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τους φίλους επικριτές μου, που έχουν την υπομονή να με διαβάζουν.
    Θα απαιτούσα όμως πριν απ’ όλα να γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια, δεν ανήκω κομματικά. Το τι ψηφίζω όταν φτάνω στην κάλπη είναι ένα άλλο θέμα, αλλά αν έχουν παρακολουθήσει, τουλάχιστον όσο παρακολουθούν τα γραψίματα μου, θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι οι κομματικές δεσμεύσεις μου έχουν αναιρεθεί προ πολλού.
    Άρα το που κάνει διακοπές ο Τσίπρας, αν κάνει, και που σπουδάζει ο γιος- που δεν έχει γιο αλλά κόρη, που προ πολλού έχει υπερβεί το στάδιο των σπουδών- της Παπαρήγα, δεν με αφορά και δεν με απασχολεί.
    Όσον αφορά τον δεύτερο σχολιογράφο-επικριτή, θα του έλεγα ότι δεν είμαι πολιτικός, αλλά αν βγάλει τις πράσινες παρωπίδες που φοράει, θα αντιλαμβανόταν ότι η πρότασή μου είναι σαφής.
    Να υποχωρήσουν οι πράσινες και γαλάζιες κραυγές, να αγνοηθούν οι ανέξοδες συνθηματολογίες της πάσης φύσεως αριστεράς και να συμφωνήσουν οι ένθεν και ένθεν λίγοι σοβαροί άνθρωποι της πολιτικής, για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουμε και τον στόχο τον οποίο θα βάλλουμε. Όλα τα άλλα είναι ένα φτηνά λόγια, για φτηνούς, ίσως και ακριβοπληρωμένους κάποτε, υπερασπιστές πολιτικών που δεν τις αντιλαμβάνονται, αλλά απλώς, ατομικά, τους συμφέρουν.

  4. Ξενάκη νά είσαι σίγουρος και σέ αγαπάω καί σέ εκτιμώ αλλά θέλω τή γνώμησου πώς ή ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΑΜΑΣ ή Κανέλη από παιδί τής ΝΔ έγινε καμαριέρα τής ΑΛΕΚΑΣ ΤΥΧΑΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ

  5. Αν με εκτιμούσες,
    1ον θα διατύπωνες τις σκέψεις με την υπογραφή σου και
    2ον θα μου έλυνες και μένα την απορία, πως ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αντώνης Μπριλάκης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Θόδωρος Πάγκαλος ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ων ουκ έστιν αριθμός παλιοί κομμουνιστές και παλιοί νεοφιλελεύθεροι (δεξιοί αν δεν με εννοείς), έγιναν βουλευτές και υπουργοί της πράσινης διακυβέρνησης.
    Αν δεν αποβάλλετε όλοι εσείς την τυφλή και άκριτη κομματική σας υποδούλωση, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα σ’ αυτή τη χώρα ούτε και μετά 200 χρόνια.
    Προσωπικά στη λογική των γαλάζιων δένδρων, που αποτελεί έγκλημα η κοπή τους, αλλά αντίθετα συνιστά ευλογία η εξαφάνιση των πράσινων δένδρων, δεν θα μπω.
    Μου αρκεί όσο μπορώ να σκέφτομαι, να έχω κομματική αχρωματοψία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here