Home Άρθρα Ιδού η Νότια Λέσβος, ιδού και το πήδημα – Δεν κάνουν Τρίτο...

Ιδού η Νότια Λέσβος, ιδού και το πήδημα – Δεν κάνουν Τρίτο Δήμο, Υποβαθμίζουν κι άλλο τις Κοινότητες

1051
0

Ο πολυπόθητος τρίτος Δήμος στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει πιθανότητες να δημιουργηθεί, επιπρόσθετα η Κυβέρνηση είχε από το 2019 καταργήσει άρθρα του νόμου Κλεισθένη που έδιναν αυτονομία, πόρους και αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια, με αποτέλεσμα τώρα να είναι 100% εξαρτημένα από τους Δήμους. Επίσης με τις νέες αλλαγές παύει να υπάρχει ανεξάρτητη κάλπη για τις κοινότητες με αποτέλεσμα πάλι να υπάρχει εξάρτηση από το ποιος υποψήφιος Δήμαρχος θα κερδίσει τις εκλογές, διότι ακόμα και αν π.χ. στο Πλωμάρι είναι τρίτος σε ποσοστό, θα εκλέξει εκείνος Πρόεδρο Κοινότητας και μάλιστα δίνοντας του πλειοψηφία, κάτι δηλαδή που με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα το αποφάσιζαν δημοκρατικά οι πολίτες.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Συμπαράταξη Πολιτών” κ. Γιάννη Σπιλάνη με Τοπικούς και Δημοτικούς Συμβούλους του Πλωμαρίου τέθηκε ως βασικό αίτημα της περιοχής η δημιουργία τρίτου Δήμου με έδρα στο νότιο τμήμα.

Το αίτημα είναι δίκαιο κατά τη γνώμη μου, αλλά η δημιουργία δήμου δεν φτάνει από μόνη της για να μας λύσει όλα τα προβλήματα, βασικός παράγοντας είναι και οι ικανότητες αυτών που θα στελεχώσουν μια Δημοτική Αρχή. Διότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έγιναν τα χρόνια που υπήρχε αυτόνομος Δήμος Πλωμαρίου και έχουμε μείνει πολύ πίσω, δηλαδή που μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει και τώρα περιμένουμε να μας τα κάνει ο Δήμος Μυτιλήνης ή θα περιμένουμε να τα κάνουμε αν ποτέ γίνει τρίτος Δήμος; Αν μείνουμε σ’ αυτό, τότε θα περάσει η τετραετία και θα τα ρίχνουμε όλα στον κακό νόμο και στον Δήμο Μυτιλήνης, όπως έκανε ο κ. Δημήτρης Βουνάτσος που για όλα του έφταιγε ο “Κακοκράτης”. Όλοι όσοι έχουμε εκλεγεί ξέροντας τα δεδομένα και ότι ανήκουμε στη Δήμο Μυτιλήνης, θα πρέπει να παλέψουμε να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το Πλωμάρι, άλλοι με τη Δημοτική Αρχή και άλλοι από την αντιπολίτευση.

Πρέπει να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διαβούλευση μεταξύ των κατοίκων της Αγιάσου, της Γέρας, του Ευεργέτουλα και του Πλωμαρίου με πρωτοβουλία των αυτοδιοικητικών. Τι θέλουν οι τοπικές κοινωνίες; Να παραμείνουμε ο “φτωχός συγγενής” του Δήμου Μυτιλήνης και στη παρούσα φάση δέσμιοι μιας όχι και τόσο επιτυχημένης Δημοτικής Αρχής ή να εξετάσουμε ποιες είναι οι προοπτικές για ένα τρίτο πόλο στη νότια Λέσβο με προοπτικές ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής. Το που θα είναι η έδρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αυτό ήταν το λάθος, δηλαδή το “τυράκι” που μας έβαλε στη φάκα να μαλώνουμε μόνοι μας και στο τέλος καταργήθηκαν οι 13 πρώην Δήμοι και έγιναν ένας.

Οι τρεις Βουλευτές μας, Αθανασίου, Μπουρνούς και Μ. Κομνηνάκα να στηρίξουν αυτό το αίτημα, άλλωστε οι δυο πρώτοι το έχουν δηλώσει πολλές φορές.

Τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είχαν ως επιχείρημα στις τελευταίες Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές το ότι η “κακή” Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έκανε τρίτο Δήμο, οπότε ψηφίστε εμάς του “καλούς” που θα τον κάνουμε. Ιδιαίτερα εσείς κύριοι που ανήκετε στο Κυβερνών κόμμα, θέστε επιτέλους το θέμα στα κεντρικά έχουν περάσει 3 χρόνια από τις εκλογές. Διότι στις επόμενες εκλογές αυτό θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Ιδού η νότια Λέσβος, ιδού και το πήδημα.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here