Home Άρθρα Αυτοοργάνωση και Δράση

Αυτοοργάνωση και Δράση

728
7

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης. Διάβαζα προχθές τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του υποψηφίου δημάρχου Λέσβου Παντελή Πατερέλλη, στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στη Μυτιλήνη. Ξεχωρίζοντας από το όλο κείμενο του ρεπορτάζ μια φράση, που αφορούσε τον μελλοντικό τρόπο διοίκησης του ενιαίου Δήμου Λέσβου.

Είπε λοιπόν ο κ. Πατερέλλης, ότι επειδή δεν είναι υπεράνθρωπος για να γνωρίζει τι συμβαίνει απ’ άκρου σ’ άκρου του νησιού, θα ιδρύσει δύο Διοικητήρια. Το ένα την Καλλονή και προσέξτε το άλλο στην περιοχή Γέρας – Πλωμαρίου.
Κι εδώ βρίσκεται το όλο θέμα, που δεν αφορά βέβαια μόνο τον συγκεκριμένο συνδυασμό, αλλά όλους, αφού έδοξε τω κυρίω Ραγκούση, να κάνει το τρίτο νησί της Ελλάδας, έναν Δήμο, εξομοιώνοντάς το με οποιοδήποτε νησάκι των χιλίων ή δύο χιλιάδων κατοίκων και εξουθενώνοντάς το ταυτόχρονα.
Όποιος δήμαρχος λοιπόν κι αν εκλεγεί, οποιοδήποτε μοντέλο διοίκησης κι αν ακολουθήσει, να είστε βέβαιοι, και μακάρι να βγω ψεύτης, πως θα χωρίσει το νησί σε τρεις περιοχές, αφήνοντας έξω το Πλωμάρι και την περιοχή του.
Η Μυτιλήνη θα είναι αδιαμφισβήτητα και λογικά το κέντρο, η Καλλονή θα έπεται και θα ακολουθεί η περιοχή Γέρας –Πλωμαρίου, όπως ακριβώς το διατύπωσε ο κ. Πατερέλλης. Τί σημαίνει όμως περιοχή Γέρας – Πλωμαρίου. Πού ακριβώς θα εγκατασταθεί το διοικητήριο; Στο Πλωμάρι, στον Παπάδο ή κάπου στη μέση, ας πούμε δηλαδή στου «Φιλιππή τη βόλτα»;
Ας μη γελιόμαστε κι ας μη ζούμε με αυταπάτες. Το Πλωμάρι είναι και θα είναι έξω από τους σχεδιασμούς όλων, φοβούμαι, των υποψηφίων δημάρχων.
Θέλεις η γεωγραφική του απομόνωση, θέλεις η έλλειψη διεκδικητικού πνεύματος των ίδιων των Πλωμαριτών, θέλεις η απουσία εκπροσώπων δυναμικών και πράγματι αυτοδιοικητικών, που θα διστάσουν να θυσιάσουν τις καλές σχέσεις με το, όποιο, κόμμα ανήκουν για το τοπικό καλό ; Θέλεις όλα μαζί; Ο μέγας κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι αυτός της πλήρους απομόνωσης της περιοχής Πλωμαρίου, από την ζωή, την δράση και τον δημιουργικό σχεδιασμό του νέου Δήμου Λέσβου.
Προ αυτού του διαγραφόμενου κινδύνου, άμεσο χρέος κάθε Πλωμαρίτη, ανεξάρτητα από ποιον συνδυασμό θα επιλέξει, είναι να σταυρώσει τα πιο ικανά, πιο διεκδικητικά, πιο μαχητικά, πιο δημιουργικά άτομα, που περιέχονται στο ψηφοδέλτιο διαχωρίζοντας την ψήφο του από φιλίες, συγγένειες, υποχρεώσεις.
Με την σκέψη αυτή, μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα εκλεγμένων στα όργανα του Δήμου, που δε θα προτάσσουν το κομματικό ή παραταξιακό τους συμφέρον, του τοπικού- όχι τοπικιστικού- συμφέροντος.
Το δεύτερο είναι η επιδίωξη αυτοοργάνωσης των ζωντανών ανθρώπων της περιοχής και εννοώ όλης της περιοχής, περιλαμβανομένου και του μικρότερου οικισμού, που θα μελετούν, θα σχεδιάζουν στο βαθμό που οι δυνατότητές τους θα το επιτρέπουν και 1ον θα προτείνουν και θα διεκδικούν την ισότιμη μεταχείριση της περιοχής σε επίπεδο μελετών, έργων, κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής, 2ον θα ενημερώνουν, θα πληροφορούν, αλλά και θα πληροφορούνται από τους πολίτες, για τις ανάγκες, τα προβλήματα, τα θέματα τέλος πάντων, που απασχολούν τον κόσμο του κάθε χωριού, κάθε οικισμού, κάθε γειτονιάς και της όλης περιοχής τελικά και 3ον και το κυριότερο, δεν θα αφήνουν σε χλωρό κλαρί την όποια δημοτική αρχή, ώστε να μη μπορεί ποτέ να βρεθεί κάποιος, να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε.
Αν αυτά τα απλά πράγματα δεν δρομολογηθούν και δεν ενεργοποιηθούν, να είστε βέβαιοι ότι το Πλωμάρι και η περιοχή του, πολύ γρήγορα, ραγδαία μπορώ να ισχυρισθώ, θα μεταβληθεί σε νεκρή περιοχή. Κάτι σαν το Βαλανιά, ή την Κουρνέλα. Όπου τίποτα δεν θα κινείται, τίποτα δεν θα συντελείται, τίποτα δεν θα δημιουργείται. Και η κατάρρευση θα επέλθει αυτόματα και αναπόδραστα.
Ιδού λοιπόν στάδιον δόξης λαμπρόν, για τους Πλωμαρίτες, αυτούς τουλάχιστον που δε θέλουν να δουν τον τόπο τους να βουλιάζει. Να αυτοοργανωθούν, σε επίπεδο περιοχής, παραμερίζοντας τους τοπικιστικούς ανταγωνισμούς – Παλιοχωριανοί, Ακρασιώτες, Μποριανοί κ.λπ.- αλλά και τις κομματικές τους διαφορές και να δράσουν με έμπνευση, σχέδιο και μεθοδικότητα, αν επιθυμούν ή όλη περιοχή να διατηρήσει την ελπίδα ζωής και μελλοντικής ανάπτυξης.
rahidi@in.gr

Comments Closed

7 COMMENTS

  1. μα τι λέτε τώρα…
    αφού ο αμπελώνας είναι στο Μεγαλοχώρι όπου και οι συγγενικοί δεσμοί, είναι δυνατόν να μην ωφεληθεί η περιοχή
    από
    ΈΝΑ διοικητήριο παρά δίπλα…και
    από
    ένα εμφιαλωτήριο παρά πέρα;

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:
    – κάνατε δημοψήφισμα και παραδωσατε τον ΔΗΜΟ ή
    ΘΑ κάνετε δημοψήφισμα και θα ΕΚΛΙΠΑΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ;

  2. Ο Μαυραγάνης λέει σημαντικά πράγματα.

    Ψηφίστε ΕΚΕΙ και ΟΠΟΥ διακρίνετε πραγματικό όφελος για το ήδη απομονωμένο Πλωμάρι…

    ΥΓ. Στο σημείο με του «Φιλιππή τη βόλτα» γέλασα πολύ!

  3. Προς τη Γέρα. Μια στροφή είναι στο πουθενά. Ελιές έχει γύρω γύρω και ένα ρέμα.

  4. Η λέξη “Διοικητήριο” μου θύμισε Ελληνικό Στρατό. Ας κάνουν λοιπόν ένα τάγμα Γέρας – Πλωμαρίου και έναν λόχο σε κάθε χωριό. Εκεί στου «Φιλιππή τη βόλτα» ας κάνουν και ένα φυλάκιο για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

  5. …Μα καλά admin δεν έχεις ποτέ πορευτεί προς τον πολιτισμό, τα νευραλγικά σημεία του νησιού, όπως Γέρα, Μυτιλήνη, Καλοννή ώστε να γνωρίζεις του ¨¨Φιλιππή τη βόλτα”;
    Δεν έχεις περπατήσει που λένε παραπέρα από τον τόπο σου; Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλεις να μας πεις πως θεωρείς και συ -ως ένας ακόμη εκ των πολλών ημών σοβινιστών και παλαβών Πλωμαριτών-πως θεωρείς λοιπόν το Πλωμάρι ομφαλό της γης;Και ως εκ τούτου αγνοείς όλα τα υπόλοιπα κομβικά σημεία του νησιού
    ;Λοιπόν του Φιλλιπή η βόλτα είναι μια στροφή καθώς περνάς πια την περιοχή “Καφινιδέλια”και κατευθύνεσαι προς Γέρα. Μια στροφή αίσχος, όνειδος για όλους τους άχρηστους παράγοντες και κυβερνήτες που εκλέγουμε όλα τα χρόνια από Δημάρχους, Βολευτές, κ.τ. λ. η οποία αποτελεί παγίδα. Έχουν γίνει θανατηφόρα, από αγάπη του Θεού προς τους μωρούς ανθρώπους δεν γίνονται άλλα , τα χρόνια περνούν και του Φιλιππή η βόλτα σε περιμένει στη γωνία. Προσωπικά κάθε φορά που περνώ από κει και οδηγώ σκέφτομαι πως όποιος τη βγάζει καθαρή περνώντας από κεινο το σημείο είναι καλός οδηγός. Αυτά εν ολίγοις. Του Φιλιππή η βόλτα αξίζει διατριβεί.
    όσο για το Βολευτές επί τούτου παραλείπω το ‘ὑ’

  6. Ζητώ συγγνώμη και για τα τυχόν ορθογραφικά όπως “Καλλονή”, διατριβή…. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει!

Comments are closed.