Home Άρθρα Βαβέλ

Βαβέλ

447
0

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης. Ο πρωθυπουργός , αγωνιζόταν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, να πείσει τους υπουργούς του, ότι η μέθοδος της περαίωσης , μπορεί να είναι άδικη, να πλήττει τους ειλικρινείς, να επιβραβεύει τους κλέφτες, αλλά είναι αναγκαίο κακό, που θα εφαρμοσθεί για τελευταία φορά, αφού στα ταμεία του κράτους, πρέπει να εισρεύσει ζεστό χρήμα, που θα το ελέγξουν και θα το μετρήσουν οι επιτηρητές της τρόϊκας, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει ούτε με την από αέρος καταμέτρηση των «δεξαμενών κολύμβησης», ούτε με το κυνήγι των καταθετών στις τράπεζες της Ελβετίας.

Ξεχνώντας, ότι πριν από δέκα μόλις μήνες, υποσχόταν στον «πάντα ευκολοπίστευτο και πάντα προδομένο», ελληνικό λαό, πως η σύλληψη και προσαγωγή στο Δημόσιο Ταμείο των φοροφυγάδων είναι επί θύραις.
Την περασμένη άνοιξη, οι εφημερίδες έγραφαν και οι κορυβαντιούσες τηλεοράσεις διαλαλούσαν , πως τα τριάμιση δισεκατομμύρια ευρώ του Κατάρ, έφταναν στον Αστακό, όπου προβλεπόταν κοσμογονία, με δεκάδες εργοστάσια και χιλιάδες θέσεις εργασίας- προφανώς για αλλοδαπούς, αφού εμείς δεν προτιθέμεθα να εγκαταλείψουμε την προσφορά υπηρεσιών- ανοίγουν.

Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε, απ το πολύ χρήμα, έρχονται καπάκι τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, που θα επενδύσουν οι ίδιοι Καταρινοί- κατά μερικούς τρισκατάρατοι- επενδυτές, που όλο ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, αλλά δεν μπαίνουν στο αεροπλάνο. Οπότε σύμφωνα με άκρως φιλοκυβερνητική κυριακάτικη εφημερίδα, παρ’ όλο που το Κατάρ «επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, ο υπουργός επικρατείας κ. Χ.Παμπούκης, η κυρία Λούκα Κατσέλη, και ο αδελφός του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου…», καμιά κίνηση προς την υλοποίηση της επένδυσης, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Η υπουργός περιβάλλοντος κ.λπ., κ.λπ., Τίνα Μπιρμπίλη, που όπως γράφουν οι αθηναϊκές εφημερίδες, βλέπει με μεγάλη επιφύλαξη αυτές τις ευαγγελιζόμενες επενδυτικές δραστηριότητες, έφθασε πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, κομίζοντας πακέτο ιδεών, για το μέλλον αυτής της πόλης που «φως ακούει και φως δεν βλέπει», χρόνια τώρα, λίγο διαφορετικό είναι αλήθεια, από κείνο που εκόμισε προ μηνός ο επί των υποδομών υπουργός Δ.Ρέπας, που μεταξύ άλλων υπόσχεται πόλη απαλλαγμένη από αυτοκίνητα (μέσα σε ενάμιση χρόνο) και επέκταση του δάσους του Σέϊχ Σού κατά μερικές χιλιάδες στρέμματα ακόμα. Στο οποίο προφανώς οι Θεσσαλονικείς, που κατέχουν τα ελληνικά σκήπτρα στην ανεργία και στον αφανισμό κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, θα έχουν την ευκαιρία να κόβουν απεριόριστα βόλτες, συλλέγοντας μανιτάρια και χόρτα του βουνού για την συμπλήρωση της διατροφής τους.

Για την ώρα η περίφημη συμπρωτεύουσα είναι το πιο πυκνοδομημένο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας, με το λιγότερο πράσινο και με έναν μόνο οργανισμό αστικών συγκοινωνιών, δημιούργημα της ΕΡΕ και αναπαλαιωμένο από το ΠΑΣΟΚ, που λειτουργεί μονοπωλιακά και ετσιθελικά.
Η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών είναι πλέον νόμος του κράτους, μας πληροφορεί καθημερινά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με απόλυτη σοβαρότητα και ένας άλλος υφυπουργός κ. Ντόλιος, αν δεν κάνω λάθος, μας βεβαιώνει ότι ο εφοδιασμός της αγοράς έχει ομαλοποιηθεί πλήρως, την ώρα που οι μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τα νησιά απαγορεύονται τελείως από τους φορτηγατζήδες, τα πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης προσφέρουν αποκλειστικά ντομάτες Βελγίου, ροδάκινα Ισπανίας, αχλάδια Ιταλίας, πατάτες Αυστρίας και ότι άλλο ευρωπαϊκό μπορείτε να φαντασθείτε και καθήκοντα τροχονομικού και αγορανομικού ελέγχου έχουν αναλάβει οι επιστρατευμένοι απεργοί…

Κι απάνω στην απόλυτη, κατά την κυβέρνηση, ομαλοποίηση της αγοράς, των μεταφορών, του εφοδιασμού των βενζινάδικων με καύσιμα, νάτος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, να απευθύνει έκκληση στους φορτηγατζήδες να αναστείλουν την επανάστασή τους και στον πρωθυπουργό να επιμηκύνει τον χρόνο πλήρους εφαρμογής του νόμου. Δηλαδή με απλά λόγια, να καταργηθεί νόμος που ψηφίσθηκε πριν δυο μέρες, μετά από την αφόρητη και ασφυκτική πίεση των οικονομικών επιτηρητών μας. Μέγας είσαι Κύριε.
Έπρεπε να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός των τελευταίων πανελλαδικών εξετάσειων, για να αντιληφθεί η υπουργός δια βίου μάθησης κ.λπ. Άννα Διαμαντοπούλου, ότι η βάση του 10 ήταν ένα βήμα προς τον εξορθολογισμό της μέχρι τώρα επικρατούσας αντίληψης, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο. Γιατί όπως είπε, φθάσαμε στο σημείο να χρίονται φοιτητές κι εκείνοι που συγκέντρωσαν 0,9 γενικό βαθμό κατά τις τελευταίες εξετάσεις.

Οπότε ήρθε η ώρα να δει πώς θα περιορίσει τον αλόγιστο πολλαπλασιασμό των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι., για λόγους μικροπολιτικής και εξυπηρέτησης κάποιων αμφιλεγόμενων τοπικών συμφερόντων, που συνδέονται όχι με την καλλιέργεια και ανάπτυξη της επιστήμης, αλλά την εξυπηρέτηση της ενοικίασης διαμερισμάτων και της πληρότητας εστιατορίων και καφετεριών. Γιατί σ’ αυτά μέχρι τώρα εδραζόταν, η περί αναπτύξεως αντίληψη. Και τώρα που ήρθε η ώρα να ξαναμετρήσουμε το πλήθος των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αποτιμήσουμε το προσφερόμενο έργο τους, περιμένω να δω όλους αυτούς που «αγωνίζονταν» για την ίδρυση και επέκταση σχολών και πανεπιστημίων.
Και μέσα σ’ αυτό το μπάχαλο, η δήθεν αριστερά, που όπως είπε η Ιωάννα Καρυστιάνη, μόνο στην ποίηση επιβιώνει, διαβάζει τις γραφές, συνεχώς διασπώμενη, για να βρει τον σωστότερο δρόμο για τον σοσιαλισμό.
rahidi@in.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here