Home Άρθρα Από την εκδήλωση του Συλλόγου Καλλονιατών για τους πρόσφυγες: «Όπως τότε και...

Από την εκδήλωση του Συλλόγου Καλλονιατών για τους πρόσφυγες: «Όπως τότε και τώρα!»

499
0

Από τη στήλη “Χρονογράφημα” του Αριστείδη Κυριαζή στην εφημερίδα Εμπρός. Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός. Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015, πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή από το Σύλλογο Καλλονιατών μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του καλοκαιριού στη Λέσβο, με αφορμή το μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες της Ανατολής.
Στην άρτια οργανωμένη εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Γράμματα από την Αμερική» σχετική με τη μετανάστευση των Ελλήνων στα δύσκολα χρόνια πριν από τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο του 1912, που διέθεσε αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος Λέσβιος σκηνοθέτης της, Λάκης Παπαστάθης.

Στον εύστοχο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου Σταύρος Βαλτάς τόνισε: «Έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, στέκουν ανθρώπινα ναυάγια άνθρωποι που ξερνά το Αιγαίο, άνθρωποι που κάνουν την ίδια διαδρομή που έκαναν οι πρόγονοί μας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι το τραγικό 1922, άνθρωποι ατάκτως ερριμμένοι που στενάζουν στην προκυμαία της Μυτιλήνης και σε άλλες παραλίες του νησιού, έρμαια της ίδιας υψηλής στρατηγικής που έκανε τις πατρίδες τους συντρίμμια και την δική μας προτεκτοράτο».

Ο μεθοδικός και ακούραστος εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αγκαλιά», Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, στη θαυμάσια και εμπεριστατωμένη από στήθους ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Αγκαλιά λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια.

Επίσημα έχουμε συσταθεί από το 2008 και ας σημειωθεί ότι αντίθετα από άλλες μεγάλες ΜΚΟ δεν δεχόμαστε καμία βοήθεια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Δουλεύουμε με προσφορές ανθρώπων που παρακολουθούν το έργο μας και πολλοί από αυτούς έρχονται και βλέπουν τι κάνουμε.

Εάν έλθετε ένα βράδυ να μοιράσουμε μαζί φαγητό και δείτε τις συνθήκες που επικρατούν, πιστεύω ότι θα δείξετε κατανόηση για το θέμα των προσφύγων.

Στην «Αγκαλιά» δουλεύουμε με ντόπιους και ξένους εθελοντές και υπολογίζουμε ότι στα χρόνια της λειτουργίας μας, έχουμε βοηθήσει-περιθάλψει περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα άτομα αυτά οι 5,5 χιλιάδες έχουν περάσει από την «Αγκαλιά» τους τρεις τελευταίους μήνες».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης σε μια δραματική οικογενειακή του ιστορία λέγοντας: «Κατάγομαι από την Κάλυμνο, η οποία το 1943 ήταν σε γερμανική κατοχή αμέσως μετά την ιταλική.

Η γιαγιά μου, η Ελένη Παύλου, ήταν τότε 6 χρονών και με τη μητέρα της, τη θεία της και την εξαδέλφη της, εξαιτίας των βομβαρδισμών από τους συμμάχους της Ελλάδας, που βομβάρδιζαν αδιάκριτα, πούλησαν ό,τι είχαν και με χρυσές λίρες και χρυσαφικά πλήρωσαν ντόπιους Έλληνες δουλέμπορους από την Κάλυμνο και την Κω και πέρασαν απέναντι στην Αλικαρνασσό από όπου πήγαν με τα πόδια στη Συρία μένοντας 6 χρόνια εκεί και στη Γάζα.

Η γιαγιά μου πάντα θυμάται ότι παρότι αρχικά έμειναν σε κατώι της οικογένειας Σύρων, που τους περιέθαλψε, δεν τους έλειψε ποτέ το φαγητό. Όταν ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία και τη Γάζα στην Κάλυμνο, εκείνη ηλικιωμένη και ταλαιπωρημένη σηκώθηκε από το κρεβάτι της, αγόρασε σταφύλια και τους τα πρόσφερε, χαιρετίζοντάς τους στα αραβικά».

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους του Λιμεναρχείου Λέσβου η Καλλονιάτισσα ανθυποπλοίαρχος του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης Ελένη Κέλμαλη, παραθέτοντας μαζί με αποκαλυπτικές εικόνες τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία:

«Τη φετινή χρονιά οι ροές μεταναστών και προσφύγων σημειώνουν αλματώδη αύξηση. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είχαμε τις εξής αφίξεις ατόμων κατά τους τρεις τελευταίους μήνες: Μάιος 8.110, Ιούνιος 15.524 και Ιούλιος 23.014, ενώ στους αντίστοιχους μήνες πέρυσι είχαμε συνολικά 2.388 αφίξεις.

Από την αρχή της χρονιάς, από τις 140.000 περίπου αφίξεις στην Ελλάδα οι 75.000 έγιναν στη Λέσβο».
Στην εκδήλωση δεν κατάφερε λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων υγείας να παρευρεθεί, χειροκροτηθεί και τιμηθεί από το κοινό, ο αείμνηστος πλέον φίλος εκ Παρακοίλων, ο άξιος εφημέριος στο Κεράμι Καλλονής, ο παπα-Στρατής Δήμου, ο πρωτοποριακός δημιουργός της Οργάνωσης «Αγκαλιά», για τον οποίο τόσα και τόσα εγκωμιαστικά γράφτηκαν και γράφονται από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, μαζί με το εμπνευσμένο εικονιζόμενο σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου, με τον Παπα-Στρατή να μεταφέρει κρατώντας στην αγκαλιά του τον μικρό Σύρο πρόσφυγα Αϊλάν Κουρντί, που είχε την ατυχία μόλις τρίχρονος να πνιγεί στις ακτές της Αλικαρνασσού.

Για την οργάνωση της εξαιρετικής και ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης, συγχαίρω τη Γενική Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου, που δεν είναι άλλη από την Ερατώ.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here