Home Άρθρα Κι όμως Ελληνικότατα Θεοφάνεια στη φιλόξενη Τουρκία!

Κι όμως Ελληνικότατα Θεοφάνεια στη φιλόξενη Τουρκία!

975
0

Γράφει ο Μιχάλης Τετώνης. Με λαμπρότητα ζήσαμε την εορτή των Θεοφανείων στην γειτονική χώρα Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα ζήσαμε ένα 3ήμερο κατάνυξης λαμπρότητας όπως αρμόζει σε μια τέτοια γιορτή μαζί με τον εκδιωγμένο αλλά κατ’εμέ πάντα κοντά μας π. Κύριλλο ο οποίος δείχνει για άλλη μια φορά μακριά από τον τόπο καταγωγής του και τον τόπο που τον αγκάλιασε ο απλός κόσμος το νησί της Λέσβου,πως και μακριά από κει κάνει αρχή για ένα σπουδαίο πνευματικό έργο μακριά από έριδες και διχόνοιες.

Την Κυριακή βρεθήκαμε στην ακριτική Τένεδο όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και μετά σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης μαζί με τους 15 Έλληνες κατοίκους του νησιού αλλά και τους 35 εκδρομείς από τη Λέσβο πήγαμε με πομπή προς το λιμάνι του νησιού όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων. Θα μου πείτε όλα αυτά στην Τουρκία; Ναι στην Τουρκία. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απόλυτα φιλόξενη στάση των Τούρκων κατοίκων που σεβάστηκαν απόλυτα το ο,τι κάναμε. Εγώ αυτό που είδα θα το χαρακτήριζα φιλειρηνική συνύπαρξη. Το ταξίδι όμως δεν σταματάει εδώ καθώς την ημέρα τω Φώτων τελέστηκε, πλήθος ορθοδόξων χριστιανών, η Θεία Λειτουργία στην Σμύρνη και στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής όπου εφημέριος διατελεί ο π. Κύριλλος Συκής. Παλιοί Σμυρνοί, αλλόγλωσσοι ορθόδοξοι χριστιανοί, Έλληνες επισκέπτες και άνθρωποι του Προξενείου γιορτάσαμε όλοι μαζί τη Βάπτιση του Κυρίου τελώντας και τον αγιασμό στον προαύλιο χώρο του Ναού. Στο τέλος της Λειτουργίας κόψαμε και τη βασιλόπιτα με ευχές ώστε η ορθόδοξη ενορία της Σμύρνης να ανδρωθεί.

Ευχές ώστε ο π. Κύριλλος να έχει τη δύναμη να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του γειτονική χώρα. Στην Λέσβο ακόμη μαλώνουν για τον διωγμό του Κυρίλλου (επεισόδια στην Πλαγιά) αλλά ο ίδιος μακριά από όλα αυτά συνεχίζει την πορεία του ώστε και άλλοι χριστιανοί αυτοί που πονούν καθημερινά οι αδελφοί μας ομογενείς να χαρούν το πνευματικό έργο του.

Μιχάλης Τετώνης

tetonis-fragiskos-smyrni

theofaneia-smyrni3

theofaneia-tenedos3

theofaneia-smyrni-001

tatonis-kyrillos

smyrni-ekklisia

smyrni-ekklisia2

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here