Home Άρθρα Οι Τρελοί Εθελοντές και Τα Δικαιώματα του Πλωμαρίου

Οι Τρελοί Εθελοντές και Τα Δικαιώματα του Πλωμαρίου

1204
5

Γράφει ο Ξενοφών Μαυραγάνης. Μετά από κάποια χρόνια ο λιμενοβραχίονας του Πλωμαριού φωτίστηκε. Δηλαδή στις υπάρχουσες υποδοχές μπήκαν λάμπες, οι φθαρμένοι στύλοι φωτισμού επισκευάσθηκαν ή αντικαταστάθηκαν. Με λίγα λόγια, μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να περπατήσει σ’ όλο το μήκος του και σε ασέληνες νύχτες, χωρίς να τον διαπερνά κάποιος φόβος.

Την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή, ο βιολογικός καθαρισμός, αυτή η ανάπηρη εκ γενετής εγκατάσταση, με τα χιλιάδες προβλήματα, άρχισε να λειτουργεί, έχοντας καθημερινά άνθρωπο εντεταλμένο α την παρακολουθεί και να την συντηρεί.
Παράλληλα βελτιώθηκε αισθητά, το σύστημα συλλογής και αποκομιδής των σκουπιδιών, με την προσθήκη μάλιστα 30 κάδων που αντικατέστησαν φθαρμένους, χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα λεπτό από τον καθ’ ύλην αρμόδιο γι αυτά, Δήμο Λέσβου.
Τα βλέπουμε, τουλάχιστον τα φώτα του λιμανιού είναι αρκετά ορατά, όλα αυτά οι Πλωμαρίτες και ελάχιστοι για να μην πω δυο τρεις διερωτώμαστε. Πώς έγιναν όλα αυτά;
Και πώς προγραμματίζονται κάποια άλλα. Όπως π.χ. η επισκευή της πλωτής προβλήτας στην περιοχή Μανιάτη κ.λπ.

Η απάντηση είναι απλή. Την ξέρουν όλοι, αλλά ελάχιστοι θέλουν να την παραδεχτούν γιατί χαλάει την πιάτσα.
Υπήρξε απλούστατα μια εθελοντική πρωτοβουλία, λίγων, ελάχιστων ανθρώπων, με εμπνευστή έναν Πλωμαρίτη, απ’ αυτούς που περιφρονητικά τους αποκαλούμε «Αθηναίους». Ο Γαβριήλ Χαλδέζος λοιπόν, που λόγω δουλειάς έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Πλωμαρίου, είχε την ιδέα να βοηθήσει όπως μπορούσε τον τόπο του, κυνηγώντας στην κυριολεξία απλά πράγματα που όλοι τα βλέπαμε, αλλά αφήναμε στους άλλους να φροντίσουν γι αυτά. Με την γνωστή επωδό «το Πλωμάρι το έχουν εγκαταλείψει οι πάντες».
Κι αν αυτό εμπεριέχει μιαν αλήθεια, αποκρύπτει μιαν άλλη. Ότι οι Πλωμαρίτες δεν νοιάζονται για το χωριό τους. Την καλαισθησία του, την εμφάνισή του, την σωστή λειτουργία του. για το δικό τους καλό και για την δική τους οικονομική και πολιτιστική πρόοδο.

Τα φώτα λοιπόν του λιμανιού ανάβουν, ο βιολογικός λειτουργεί, κάδοι για τα απορρίμματα υπάρχουν. Και θα υπάρξουν και άλλα. Χάρη σε κάποιους, λίγους, που έβαλαν το «εμείς» πάνω από το «εγώ».
Στον αντίποδα αυτών των θετικών εξακολουθούμε να βλέπουμε κάποιους μαγαζάτορες, να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, για να απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, εις βάρος των πεζών και των περιπατητών. Ερώτημα. Πόσα παραπάνω κέρδισαν σε σχέση με τους άλλους που δεν το κάνουν αυτό. Βλέπουμε σε πλήρη τουριστική περίοδο-μην κλαίμε μετά πως ο τουρισμός μειώνεται- τα τροχοφόρα ιδιωτικά και επαγγελματικά να κυκλοφορούν ελεύθερα, για να μην πω ασύστολα, όλες τις ώρες, όταν σε άλλες περιοχές που θέλουν να αναπτύξουν τον τουρισμό τους, αυτή η κυκλοφορία είναι κομμένη με το μαχαίρι.
Βλέπουμε τα μέλη επαγγελματικής ομάδας, να στήνει το τραπέζι του στο μέσον την πλατείας και να απολαμβάνει τις παγωμένες μπύρες του, μη αντιλαμβανόμενη την, τουλάχιστον από αισθητική άποψη, ζημία που προκαλεί.

Βλέπουμε εμπορικά να καταλαμβάνουν κι αυτά δημόσιους χώρους και μάλιστα να στήνουν απαγορευτικά για να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τον ωφέλιμο χώρο τους. Και φυσικά την πατέντα αυτή μιμήθηκε και εφαρμόζει και μεγάλο σούπερ μάρκετ, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο χωριό μας.
Βλέπουμε, βλέπουμε, βλέπουμε. Και δεν βλέπουμε, ούτε θέλουμε να συνδράμουμε αυτούς τους λίγους τρελούς και ελαφρόμυαλους, που προτάσσουν τον εθελοντισμό τους, για να κάνουν καλλίτερες τις συνθήκες λειτουργίας, ενός τόπου, που δεν έχει άλλο τρόπο να ζήσει, παρά την προσέλκυση επισκεπτών. Ελλήνων και ξένων.

Τα Δικαιώματα του Πλωμαρίου

Με την ευκαιρία της πρόθεσης του δημάρχου Λέσβου κ. Δ.Βουνάτσου, να τιμήσει τη μνήμη του Βενιαμίν του Λεσβίου, στην γενέτειρά του το Μεγαλοχώρι, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, μεγάλος αριθμός Πλωμαριτών συνυπογράφει την έκκληση της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», να αποδοθούν στο Πλωμάρι τα κειμήλια που τον αφορούν, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Τα κειμήλια τα αφορώντα τον μεγάλο Βενιαμίν να αποδοθούν στον ειδικό διάδοχό του την Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, που ήδη κατέχει και διαφυλάττει, όση από την συλημένη βιβλιοθήκη του έχει απομείνει, την χειρόγραφη Φυσική του, το Τετραβάγγελό του, τα στοιχεία μαθηματικών, έκδοση Λειψίας, που πρόσφατα αγοράσθηκε από δημοπρασία και την χειρόγραφη επιστολή του, που δωρίθηκε από τον συλλέκτη και επίτιμο μέλος της Λέσχης Μιχάλη Τσιπίδη.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Λέσχη, έχει την θέληση και την δυνατότητα να διαφυλάξει όλα τα παραπάνω κειμήλια, σε μια ασφαλών προδιαγραφών προθήκη, που με τις κατάλληλες εξηγήσεις και περιγραφές, θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικού ενδιαφέροντος έκθεμα.
Η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι το Πλωμάρι στο μέλλον δεν θα έχει παρά μόνο τις παραλίες του, όσο θα αντέξουν στην βάρβαρη ανθρώπινη επίθεση και τίποτα άλλο.
Ας ανακτήσει τουλάχιστον όσα του ανήκουν, μήπως και μπορέσει να συγκροτήσει ένα υβριδικό μουσείο, που θα μπορούσε να εμπλουτισθεί και να αναπτυχθεί.
Περιμένουμε με πολλές ελπίδες, την συμπαράσταση όλων όσων πιστεύουν, πως καλό είναι να αγανακτείς με την κατοχή των ελγινείων μαρμάρων από τους Άγγλους, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να σκέφτεσαι πως ανάλογες συμπεριφορές, δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν στον τόπο μας».
Το παραπάνω κείμενο, που είχε σταλεί στα τέλη Ιουλίου στον δήμαρχο Λέσβου και Πλωμαρίτη ως προς την καταγωγή, έλαβε εκτός από την υπογραφή του πολιτιστικού Σωματείου «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» και τις ακόλουθες υπογραφές και επανυποβάλλεται στον κύριο δήμαρχο, εν όψει και της επετείου του θανάτου του σπουδαίου νεοέλληνα διαφωτιστή.
Παναγιώτης Γεωργαντέλλης, Δημήτριος Κακάμπουρας, Παναγιώτης Μουτζούρης, Στέφανος Σανιδάς, Σταύρος Αντωνάκας, Παρασκευή Καραπατάκη, Μαρία Αράπογλου, Γρηγόρης Καλδέλης, Γαρουφαλιά Βάμβουρα, Εμμανουήλ Σκορδάς, Ιωάννης Παπουτσάνης, Δημήτριος Πιτσιλαδής, Ευστράτιος Παπγής, Δημήτριος Στεφανίδης, Βάγια Φρυδά, Στέλιος Καλονιάτης, Γρηγόριος Χαριλάου, Μιχαήλ Καπάνταης, Ιωσήφ Γεωργιάδης, Μαρία-Ταξιαρχούλα Γεωργιάδη, Μερόπη Λαγουτάρη, Εμμανουήλ Τυροπώλης, Παναγιώτης Καμπάνης, Γρηγόρης Αλεγιάννης, Γιώργος Σανιδάς, Γαβριήλ Πιτσιλαδής, Φρόσω Πιτσιλαδή, Φωτεινός Μουτζούρης, Γρηγόριος Βαρβαγιάννης, Δημήτριος Καμπάνης, Βασίλης Παπαμανώλης, Αριστείδης Φρυδάς, Γρηγόριος Μοριανός, Στρατής Ψαρράς, Παναγιώτης Χατζέλλης, Δημήτριος Βερβέρης, Ευστράτιος Κωνσταντακέλλης, Γιώργος Λαγουμίδης, Δημήτρης Λαγουμίδης, Μερόπη Βουνάτσου, Γαβριήλ Χαλδέζος, Αμφιτρίτη Καζάζη, Δημήτρης Βελούτσος, Πηνελόπη Μαυραγάνη-Τσιπίδου, Ευστράτιος Μπάνης, Ανδρέας Χατζής, Δημήτριος Αλατέλλης, Βασίλειος Σκορδάς, Αθανάσιος Φαρδέλλας, Φωτεινή Σκορδά, Δήμητρα Σκορδά, Πελαγία Βούρου, Γεώργιος Φωτεινός, Ανδρέας Λούπος, Δημήτριος Κουλανδρής, Νικόλαος Λαγουμίδης, Δημήτριος Βουνάτσος, Δημήτριος Τσαμουράς, Παναγιώτης Καβαρνός, Ιωάννης Χρυσάφης, Γιώργος Παπουτσάνης, Ευδοκία Παπουτσάνη, Μενέλαος Γεωργαντέλλης, Ειρήνη Καμνορώκη-Καρρά, Παναγιώτης Καρράς, Ασπασία Αράπογλου Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Φίλιππος Καρράς, Μυρσίνη Μπούκη, Δανάη Μπακαμήτσου, Νίκος Μπακαμήτσος, Ειρήνη Γεωργαντέλλη, Θάνια Μπακαμήτσου, Άννα Κατσούνα, Σοφία Γεωργαντέλλη, Ζωή Καραπατάκη, Νίκος Καβαρνός, Βασίλειος Λούπος, Γεώργιος Στεφανής, Νίκος Δέτσης, Πέρσα Βαρτή-Δέτση, Ευστάθιος Βαρτής, Κυριακή Κυζιρίδου, Ιωάννης Κουτσουρίδης, Ειρήνη Βαρτή, Ευαγγελία Μαυραγάνη, Στρατής Λαγουμίδης, Μαίρη Λαγουμίδου κ.ά.

Facebook comments:

5 COMMENTS

  1. Τελικά όλα αυτά που λέτε ότι έγιναν κε Μαυραγάνη, αν κατάλαβα καλά τα πλήρωσε ο κ. Χαλδέζος. Δηλαδή αυτός πλήρωσε για τη συντήρηση του βιολογικού, αυτός για το λιμάνι, ξεχάσατε να αναφέρετε τα 800€ που έδωσε για φτιαχτεί ένα όχημα του Δήμου, αυτός πιθανόν τη μαρίνα και αύριο ποιος ξέρει πιθανόν να πληρώσει για να γίνει και κανας δρόμος.Τότε λοιπόν άμα είναι να πληρώνει ας τον βγάλουμε και δήμαρχο να δούμε άσπρη μέρα. Δεν υπάρχει λόγος και να πληρώνουμε τους υπόλοιπους δημαρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κλπ και φόρους και τέλη και έργο να μην βλέπουμε. Και το κράτος ας το αφήσουμε στους ευεργέτες στους δωρητές και στους χορηγούς, και έτσι γλυτώνουμε απο τους πολιτικούς τους οποίους δεν υπάρχει λόγος να εκλέγουμε.
    Έτσι δεν είναι κε Μαυραγάνη;
    Τι να την κάνεις τη πολλή δημοκρατία δες που μας έφερε!!!

  2. Όπως φαντάζομαι αντιλαμβάνεσθε, κύριε εκπρόσωπε της δημοτικής αρχής ή καλλίτερα της αντιδημαρχίας Πλωμαρίου, κύριε Βασίλειε Έλληνα, με το άρθρο μου δεν έκανα εκτίμηση των επτευγμάτων (;) της αντιδημαρχίας, αλλά μια αναφορά στην δραστηριότητα των εθελοντών Πλωμαρίου. Εκτός κι αν αυτή η δραστηριότητα σας ενοχλεί, όπως ως δημοτική αρχή γενικώς, σας ενοχλέι κάθε δραστηριότητα ανθρώπων ή οργανώσεων που δεν τους ελέγχετε.
    Ούτε αναφέρθηκα ή έκρινα την πολλή ή λίγη δημοκρατία, την πίστη και την προσήλωσή μου στην οποία δεν πιστεύω να αμφισβητείτε.
    Αναφέρθηκα στις δυνατότητες που έχουν ενεργοί πολίτες, συσσωματούμενοι και ενεργώντας με προμετωπίδα το “εμείς” να καταφέρουν πολλά πράγματα, που οι επαγγελματίες πολιτικοί, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους, συνήθως δεν μπορούν γιατί δεν θέλουν να “χαλούν καρδιές”, να επιτύχουν.
    Προσωπικά δεν ξέρω τί πλήρωσε ο Χαλδέζος, ξέρω όμως ότι ο λιμενοβραχίονας φωτίστηκε, λόγω της συνεχούς πίεσης που ασκήθηκε στο λιμενικό ταμείο Λέσβου, ότι ήρθαν 30 κάδοι απορριμμάτων που δεν αγόρασε ο Δήμος, ότι τροφοδοτείται με βενζίνη τα αυτοκίνητο του “βοήθεια στο σπίτι”, όχι με λεφτά του Δήμου, ότι ο βιολογικός λειτούργησε χάρη στην πίεση που ασκήθηκε και την μερική χρηματοδότηση, που έγινε όχι από τον Δήμο.
    Αν ο Χαλδέζος ή όποιος Χαλδέζος είναι υπέρμετρα δραστήριος και ικανός, γιατί να μην βγει και δήμαρχος, όταν έρθει ή ώρα κι αν ο ίδιος το θελήσει.
    Τελικά μπορείτε να συμφωνήσετε όλοι οι επικριτές μου; Είμαι με τον δήμαρχο και του πλέκω το εγκώμιο για να εισπράττω επιχορηγήσεις, που όλοι εκτός από μένα τις βλέπουν, όπως σχολίασε πριν από σας κάποιος άλλος κακοήθης ανώνυμος ή είμαι εναντίον του, σχολιάζοντας τις θετικές ενέργειες κάποιων, που δεν ελαύνονται από την διοικούσα (;) παράταξη; Και σε τελευταία ανάλυση, επειδή με προκαλείτε, είμαι αναντίον των πολλών και παχέων λόγων και υπέρ των πραγματικών πράξεων. Άλλωστε οι πολιτικοί εκλέγονται για να πράττουν κι όχι να ομιλούν περί του τι θα πράξουν.

  3. Ας μη μπλέκουμε καλύτερα εθελοντισμό με πολιτική. Ο άνθρωπος έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Ασχέτως αν άλλοι που πρόσφεραν εθελοντικά στο παρελθόν ή ίσως συνεχίζουν ακόμα, ασχολήθηκαν. Δυστυχώς πληρώνουμε χρήματα σε φόρους και σε ανταποδοτικά τέλη που μόνο ανταποδοτικά δεν είναι. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο εθελοντισμός να αντικαταστήσει τις υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος Λέσβου απέναντι στους πολίτες του Πλωμαρίου. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο μη τα μπερδεύουμε.

  4. έτσι κι αλλιως ο ρωμιος πάντα ήταν επιρρεπής στο λάδωμα και στην εξαγορα ψηφων

  5. Για ακόμα μια φορά η νοοτροπία που μας πάει πίσω σε όλο της το μεγαλείο! Σε ένα άρθρο που τονίζει κάποιες θετικές για τον τόπο πρωτοβουλίες εμφανίζονται πάλι ίντριγκες και κακεντρεχή σχόλια . Θα ξεπεραστούν επιτέλους ποτέ αυτά τα αναχρονιστικά αναχώματα και θα ενωθούμε για το καλό του τόπου μας? Η απλά κάποιους δεν τους βολεύει αυτό?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here