Home Ενημερώσεις Στα Χνάρια του Πλωμαρίου και η Καλλονή με “Επιτροπή Αγώνα” για τις...

Στα Χνάρια του Πλωμαρίου και η Καλλονή με “Επιτροπή Αγώνα” για τις Υπηρεσίες

482
0

Η μαγική λέξη “Επιτροπή Αγώνα”, χρησιμοποιείται και από τους συνδημότες μας Καλλονιάτες στην προσπάθεια τους να μη φύγουν ΔΟΥ & ΙΚΑ από την Καλλονή. Ευχόμαστε να είναι πιο τυχεροί από μας στον δικό τους αγώνα.

Από το Lesvosnews.gr

Όχι στο κλείσιμο των Υπηρεσιών της Καλλονής ( Δ.Ο.Υ- Ι.Κ.Α )

Υπόμνημα προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά και στοςυ τοπικούς μας άρχοντες, έστειλε η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου, για να μην πραγματοποιηθεί το κλείσιμο των Υπηρεσιών της Καλλονής ( Δ.Ο.Υ- Ι.Κ.Α κλπ ).
Στο υπόμνημά τους αναφέρουν:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Που προέκυψε από τη Λαϊκή Συνέλευση της 12ης Μαρτίου 2012
Ενάντια στο κλείσιμο των Υπηρεσιών της Καλλονής ( Δ.Ο.Υ- Ι.Κ.Α
τηλ. Επικοινωνίας
Γραφείο Δημάρχου Λέσβου 2251028661
Γραφείο Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Καλλονής 2253350215

ΠΡΟΣ: 1 Τον Υπουργό Οικονομικών
κ.Ιωάννη Στουρνάρα Fax 2103332608
2.-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ.Χρήστο Σταϊκούρα Fax 2103238783
3.-Υφυπουργό Οικονομικών
κ Γιώργο Μαυραγάνη Fax 2103232524
4.-Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών
κ.Χαρ.Αθανασίου Fax 2131364418
5. Τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
ΚΟΙΝ. 1.κ Π.Βογιατζή Βουλευτή Λέσβου
2. κ.Ι.Ζερδελή Βουλευτή Λέσβου
3.κ. Ν.Σηφουνάκη Βουλευτή Λέσβου
4. ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ
5.Σύλ. εργαζομένων Δ.Ο.Υ Ν. Λέσβου _ Χίου
Αξιότιμοι κ.κ
Μετά από τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τον επικείμενο ‘’Καλλικράτη’’ στις Δ.Ο.Υ της χώρας , σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται και η ενοποίηση της Δ.Ο.Υ Καλλονής- Μήθυμνας , με την Δ.Ο.Υ Μυτιλήνης- Πλωμαρίου επανερχόμαστε ζητώντας
Να μην προχωρήσετε στη σχεδιαζόμενη κατάργηση , σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του τόπου μας για όλους τους λόγους που αναφέρονται στο υπόμνημα που σας επισυνάπτουμε.
Συμπληρωματικά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ολοκλήρωση του νέου TAXIS που θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να μην συναλλάσσονται με τις φορολογικές υπηρεσίες , καθώς επίσης και η ηλεκτρονική διασύνδεση ανάμεσα σε υπηρεσίες, τράπεζες, συνεταιρισμούς, ασφαλιστικούς φορείς , κοινωνικές υπηρεσίες δεν προβλέπεται να συντελεσθεί σύντομα .Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν την ανάγκη συναλλαγής με τις οικονομικές υπηρεσίες και κατ επέκταση ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία σε χαλεπούς καιρούς για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών ακόμα.
Επίσης δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος για το κράτος -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- αφού στην πράξη και εξαιτίας της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του νέου TAXIS, δεν πρόκειται για συνένωση υπηρεσιών αλλά για συστέγασή τους και λειτουργία από ξεχωριστούς υπολογιστές και με ξεχωριστούς server για την κάθε μία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη στέγασης σε άλλο κτίριο στην πόλη της Μυτιλήνης και ενδεχομένως με υψηλότερο ενοίκιο.
Παρακαλούμε, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης , να συνεκτιμήσετε τα παραπάνω και μην παραβλέψετε την διάθεση των πολιτών της περιοχής μας να εξακολουθήσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται σ αυτήν την ακριτική γωνιά της Ελλάδας με ισότιμους όρους.
Είναι ευθύνη της πολιτείας να συμβάλει στην διατήρηση ομαλού κλίματος και την αποφυγή εκρηκτικών καταστάσεων
Καλλονή 21 Αυγούστου 2012

Εκ μέρους της Επιτροπής αγώνα των Κατοίκων της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου που προέκυψε από τη Λαϊκή Συνέλευση της 12ης Μαρτίου 2012 ενάντια στο κλείσιμο των υπηρεσιών Δ.Ο.Υ – ΙΚΑ Καλλονής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΗ: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ Χρυσόστομος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ: κ.Δημήτριος Βουνάτσος
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Ε ΚΑΛΛΟΝΗΣ : κ.Γιαβάσης Ευάγγελος
Α.Ελευθερίου τ. Δήμαρχος Καλλονής
Ι.Βαβλαδέλλης Σωματείο ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Η ΛΕΣΒΟΣ
Ι.Παπγής ΕΚΠΡ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Μ.Νικολάρα Γ.Γ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ο.Υ Ν. ΛΕΣΒΟΥ – ΧΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Που προέκυψε από τη Λαϊκή Συνέλευση της 12ης Μαρτίου 2012
Ενάντια στο κλείσιμο των Υπηρεσιών της Καλλονής ( Δ.Ο.Υ- Ι.Κ.Α
τηλ. Επικοινωνίας
Γραφείο Δημάρχου Λέσβου 2251028661
Γραφείο Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Καλλονής 2253350215

ΠΡΟΣ: 1 ΤονΥπουργό Οικονομικών
κ.Φίλιππο Σαχινίδη
2.-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ.Παντελή Οικονόμου
3. Διοικητή του ΙΚΑ
κ.Ροβέρτο Σπυρόπουλο
4. Τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
ΚΟΙΝ. 1.κ Ν.Σηφουνάκη Βουλευτή Λέσβου
2. κ.Σ.Γαληνό Βουλευτή Λέσβου
3.κ. Στ.Σκοπελίτη Βουλευτή Λέσβου
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Επειδή με τον προτεινόμενο σχεδιασμό ,τόσο του Υπουργείου Οικονομικών από τον Μάιο 2011 όσο και του ΙΚΑ, προτείνεται η κατάργηση ή υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ Καλλονής ( Καλλονής Μήθυμνας) όσο και του Παραρτήματος ΙΚΑ Καλλονής σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Η νήσος Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια με έκταση 1635 τ.χλμ και πληθυσμό 90,000 κατοίκους.( απογραφή 2001, χωρίς στοιχεία για τους νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες τουλάχιστον 15.000 άτομα)
2. Η Λέσβος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που με την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει ήδη δεχθεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα με την κατάργηση δώδεκα (12)δήμων και τη δημιουργία ενός και μοναδικού και οι πολίτες της είναι πια αγανακτισμένοι από την ταλαιπωρία που υφίστανται
3. Στην περιοχή της Καλλονής λειτουργούν από πολύ παλιά Οικονομικές Υπηρεσίες και ΙΚΑ. Μάλιστα για τις Οικονομικές Υπηρεσίες εμφανίζεται ως έτος ίδρυσης το 1938, και στη μακρόχρονη πορεία τους ευτύχησαν να υπηρετήσουν σ αυτές αξιόλογα μετέπειτα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ( οι κ.κ Μπεκιάρης και Κοψιάφτης Γενικοί Διευθυντές)
4. Στο νησί λειτουργούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό τέσσερις Δ.Ο.Υ ( Μυτιλήνης, Καλλονής, Μήθυμνας και Πλωμαρίου) και ήδη με την πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών καταργήθηκαν στα τέλη του 2011 οι Δ.Ο.Υ Μήθυμνας και Πλωμαρίου.
5. Επίσης λειτουργούσαν 1 Περιφερειακό κατάστημα ΙΚ:Α στην Μυτιλήνη και 5 παραρτήματα (Καλλονής,Μήθυμνας, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου και Παπάδου) και ήδη από 1/11/11 έχουν ήδη καταργηθεί τα Παραρτήματα Μήθυμνας Πλωμαρίου Πολιχνίτου ,Παπάδου
6. Έτσι σήμερα από την Δ.Ο.Υ Καλλονής και το Παράρτημα του ΙΚΑ Καλλονής εξυπηρετούνται τα 2/3 της έκτασης του νησιού. Σημειωτέον ότι :Η Καλλονή βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου, σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση μια που οι υπόλοιπες πόλεις ή τα χωριά ισαπέχουν και οι υπηρεσίες ( Δ.Ο.Υ και ΙΚΑ ) σήμερα ;έχουν χωρική αρμοδιότητα μια περιοχή που καταλαμβάνει τα 2/3 της έκτασης και 25.000 κατοίκους επιπλέον των αλλοδαπών. Επιπλέον έχει μεγάλη συναλλαγή δεδομένου και του γεγονότος ότι πολλοί πολίτες του νότιου τμήματος του νησιού αλλά και του Ανατολικού , που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ και ΙΚΑ Μυτιλήνης, προσέρχονται στις υπηρεσίες της Καλλονής για συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν, λόγω ευκολότερης , ταχύτερης και οικονομικότερης πρόσβαση, αυξάνοντας τον όγκο της.
Επειδή το κόστος συναλλαγής για τους φορολογούμενους , σε χρόνο και χρήμα , και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς θα γίνει δυσβάσταχτο.(ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι η χιλ.απόσταση Σιγρίου ή Ερεσού από την Μυτιλήνη με επιστροφή είναι 200χιλ., Μεσότοπος-Μυτιλήνη- Μεσότοπος 170χλμ, Μήθυμνα- Μυτιλήνη-Μήθυμνα 130χλμ)

Επειδή σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σας δεν έχετε λάβει υπόψη:
Την Συνταγματική Αρχή της Νησιωτικότητας ( αρ.10 του συντ.) και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως προς το νησιωτικό καθεστώς των νησιών της Ε.Ε και μάλιστα στο μεγαλύτερο νησί- Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας.
Την μεγάλη έκταση της νήσου Λέσβου ( 3Ο νησί στην Ελλάδα)
Το δύσβατο του εδάφους και το απαρχαιωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις των κατοίκων
Το φαινόμενο της επικείμενης ραγδαίας αύξησης της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής λόγω της σχεδιαζόμενης έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή, που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στην κρατική οικονομία.
Ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα ασφαλίζονται πλέον αποκλειστικά στο ΙΚΑ γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τον όγκο της συναλλαγής και στις δύο υπηρεσίες και ιδιαίτερα στο ΙΚΑ.
Ότι το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα επικρατεί μεγάλο κύμα επιστροφής από τα αστικά κέντρα στην περιοχή μας, γεγονός που επιβάλλει τη διατήρηση των παραπάνω υπηρεσιών.
Η λογική κατάργησης ή υποβάθμισης των υπηρεσιών θα συμβάλει στο φαινόμενο της αστυφιλίας, δεδομένου ότι οι άνθρωποι, από την αρχαιότητα, επιλέγουν να ζουν κοντά σε κέντρα όπου υπάρχουν οι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση τους υπηρεσίες. Αυτό μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την επί χρόνια επιδιωκόμενη αποκέντρωση, για την οποία σημειωτέον έχουν καταβληθεί τεράστιοι πόροι από τον Κρατικό προϋπολογισμό( επιδοτήσεις αγοράς κατοικίας, επιχειρηματικότητας κ.ά)
Η απώλεια εσόδων για το κράτος από το κλείσιμο των υπηρεσιών θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη από την έλλειψη λειτουργικών δαπανών.
Επειδή το ενδεχόμενο κλείσιμο των υπηρεσιών θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες και στους κατοίκους της περιοχής μας που ήδη δοκιμάζονται σκληρά και θα επιφέρει οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό
Επειδή το δικαίωμα των πολιτών να συναλλάσσονται με δημόσιες ,δωρεάν και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες του Κράτους είναι Κοινωνικό αγαθό, που συμβάλει και στην Περιφερειακή Ανάπτυξη
Ζητούμε την διατήρηση του παραρτήματος ΙΚΑ στην Καλλονή με τη σημερινή του δομή και αρμοδιότητες καθώς επίσης και της Δ.Ο.Υ Καλλονής-Μήθυμνας με πλήρη σύνθεση και όλα τα τμήματα, διότι είναι επιτακτική ανάγκη λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης και της γεωμορφολογίας του νησιού και για όσους λόγους σας έχουμε παραθέσει παραπάνω, να υπάρχουν τουλάχιστον δύο διοικητικά κέντρα, ένα στη Μυτιλήνη και ένα άλλο στην Καλλονή.
Παρακαλούμε, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης , να συνεκτιμήσετε τα παραπάνω και μην παραβλέψετε την διάθεση των πολιτών της περιοχής μας να εξακολουθήσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται σ αυτήν την ακριτική γωνιά της Ελλάδας με ισότιμους όρους.
Είναι ευθύνη της πολιτείας να συμβάλει στην διατήρηση ομαλού κλίματος και την αποφυγή εκρηκτικών καταστάσεων

Για καλύτερη κατανόηση σας παραθέτουμε χάρτη της Λέσβου .

Καλλονή 28 Μαρτίου 2012-03-29

Εκ μέρους της Επιτροπής αγώνα των Κατοίκων της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου που προέκυψε από τη Λαϊκή Συνέλευση της 12ης Μαρτίου 2012 ενάντια στο κλείσιμο των υπηρεσιών Δ.Ο.Υ – ΙΚΑ Καλλονής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΗ: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ Χρυσόστομος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ: κ.Δημήτριος Βουνάτσος
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Ε ΚΑΛΛΟΝΗΣ : κ.Γιαβάσης Ευάγγελος
Α.Ελευθερίου τ. Δήμαρχος Καλλονής
Ι.Βαβλαδέλλης Σωματείο ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Η ΛΕΣΒΟΣ
Ι.Παπγής ΕΚΠΡ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Μ.Νικολάρα Γ.Γ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ο.Υ Ν. ΛΕΣΒΟΥ – ΧΙΟΥ

Πηγή: www.Lesvosnews.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here