Home ΣΥΝΤΑΓΕΣ Συνταγή: ΦΝΟΙΚΙΑ ΜΕ ΒΡΑΣΜΑ Η “ΨΑΘΟΥΡΙΑ”

Συνταγή: ΦΝΟΙΚΙΑ ΜΕ ΒΡΑΣΜΑ Η “ΨΑΘΟΥΡΙΑ”

1869
0

Ενόψει εορτών σας παρουσιάζουμε σήμερα  μια παραδοσιακή συνταγή για Φοινίκια όπως εμείς λέμε τα Μελομακάρονα στο Πλωμάρι και στη Λέσβο, από το site Mytiliniadialektos.gr Ακολουθούν τα υλικά και η εκτέλεση. 

Τα Υλικά:  1. ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)  ποτήρι λάδι 1 κουτ.γλυκού σόδα. 1. κουτ.γλυκού μπέικη πάουντερ

1. ποτ.κρασιού κονιάκ(διαλύουμε μέσα τις σκόνες). Αλεύρι όσο σηκώσει (γύρω στο 1 κιλό) Προσέχουμε να μην γίνει η ζύμη μας ρευστή. ½ ποτήρι ζάχαρη ΣΙΡΟΠΙ 1 ποτήρι καλό βράσμα 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση: Βάλτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και άστε να κοπανιούνται για αρκετή ώρα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ρίχνετε και το μπέικι να ανακατευτεί.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μίγμα λαδιού ζάχαρης τον χυμό πορτοκαλιού το κονιάκ που έχουμε διαλύσει μέσα τις σκόνες (σόδα , μπέικιν)και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι καμιά φορά, ανάλογα με το αλεύρι δεν είναι κακό να σας περισσέψει λίγο αλεύρι, μην το βάλετε όλο όταν δείτε ότι η ζύμη σας, είναι μαλακιά και πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει. Μην σας γίνει σκληρή η ζύμη γιατί το χάσατε το παιγνίδι. Αν σας ξέφυγε ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλάστε και πάλι.

Πλάθουμε την ζύμη σαν σουτζουκάκια, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα χοντρά τετραγωνάκια εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη μας πάνω εκεί και με τα δάκτυλα ενωμένα την πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνου 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (20-30 λεπτά).
Τα μελομακάρονα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και εν τω μεταξύ εμείς ελάτε να φτιάξουμε το σιρόπι μας απο βράσμα.
Αράιώνουμε το βράσμα στο νερό το ζεσταίνουμε λίγο πάνω στην φωτιά σε κατσαρολάκι για να διαλυθεί καλά παίρνουν 1-2 βράσεις.
Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλια 2-3 μαζί τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.

Μ αυτό τον τρόπο το “ψαθούρια” το μελομακάρονο είναι τραγανό το σιρόπι δεν το έχει ποτίσει και δεν σε πνίγει η γλυκύτητα του.
Τώρα αν είστε φαν του πολύ μελωμένου μελομακάρονου, να τα βουτήξτε στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και να το αφήσετε λίγο παραπάνω στο σιρόπι.
Καλή σας επιτυχία

Υ.Γ. Πώς φτιάχνουμε Αλισίβα για ¨ΦΟΙΝΙΚΙΑ”-”‘ΨΑΘΟΥΡΙΑ” δικά μας. Κοινώς Μελομακάρονα
Για να παρασκευάσουμε την αλισίβα (σταχτόνερο), ρίχνουμε σε ½ λίτρο περίπου νερό, 2-3 κουτάλια καθαρή στάχτη (χωρίς λίπη κ.α.)από καυσόξυλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και κατόπι το σουρώνουμε με πολύ ψηλό σουρωτό. Το νερό που μας μένει είναι η αλισίβα που χρειαζόμαστε.

Πηγή: www.mytiliniadialektos.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here