Home Άρθρα Απειλούνται με κλείσιμο τα Κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου

Απειλούνται με κλείσιμο τα Κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου

651
7

Ο «Καλλικράτης» στην Πυροσβεστική «ανάβει φωτιές» Άρθρο της Μαρίνας Πολλάτου από την Εφημερίδα Εμπρός. «Στον αέρα» η αντιπυρική ασφάλεια της μισής Λέσβου. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται το πόρισμα επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, 

η οποία και θα αποφασίσει για τυχόν ιδρύσεις, αναβαθμίσεις ή και καταργήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων σε όλη τη χώρα. Αυτός ο νέος «Καλλικράτης» στην Πυροσβεστική φαίνεται, όμως, ότι απειλεί τη διατήρηση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Πλωμαρίου και Αγιάσου και κατά συνέπεια την ασφάλεια του μισού νησιού. Ήδη οι πληροφορίες για την κατάργηση των διαπιστωμένα σημαντικών για τη λεσβιακή ύπαιθρο Κλιμακίων έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε άμεσα εμπλεκομένους, ενώ είναι πιθανόν το θέμα να απασχολήσει πολύ σύντομα και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει παρέμβαση πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σε συνέχεια των ανάλογων μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση και σε διάφορους τομείς της διοίκησης, είναι σε εξέλιξη «Καλλικράτης» και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Χωρίς κατ’ ανάγκη ο όλος σχεδιασμός που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, να επιτάσσει – όπως έγινε με τις ΔΟΥ και με τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ – μείωση για οικονομικούς λόγους στον αριθμό των κλιμακίων ή και των σταθμών που σήμερα καλύπτουν την ελληνική επικράτεια, εκφράζεται φόβος πως σε τοπικό επίπεδο αναμένονται δυσάρεστες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει αναβάθμιση του Κλιμακίου της Καλλονής σε Σταθμό, με παράλληλη κατάργηση των Κλιμακίων του Πλωμαρίου και της Αγιάσου (που λειτουργεί το καλοκαίρι), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιπυρική προστασία της Λέσβου.

Πότε θα επεμβαίνουν…
«Για να προλάβεις τη φωτιά, πρέπει να είσαι κοντά. Οπότε σημασία δεν έχει να συρρικνώσεις τα κλιμάκια ή να αναδιαρθρώσεις τις υπηρεσίες σου, αλλά να εξασφαλίσεις τρόπο για να επέμβεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια φωτιά», σχολίασε ο συντονιστής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου Μπάμπης Πετρέλλης, μιλώντας στο «Ε» για τις πληροφορίες περί κατάργησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Πετρέλλης, δεν τίθεται θέμα λειτουργικού κόστους του Κλιμακίου, το οποίο στελεχώνεται από οκτώ πυροσβέστες και είναι πολύ καλά εξοπλισμένο, γιατί φιλοξενείται απ’ το Δήμο σε δικές του εγκαταστάσεις.
«Αν όμως κλείσει το εδώ Κλιμάκιο, για να επέμβει η Πυροσβεστική απ’ τη Μυτιλήνη χρειάζεται πάνω από μια ώρα και μάλιστα σε ιδανικές συνθήκες, αν δε βρει δηλαδή κίνηση στο δρόμο», συνέχισε ο κ. Πετρέλλης, λέγοντας πως παλιά που δεν υπήρχε το Κλιμάκιο, στην παραμικρή φωτιά, ακόμη και σε ένα σπίτι, το ζητούμενο ήταν να μην καεί το διπλανό, αφού δεδομένων των αποστάσεων ήταν σίγουρο πως η Πυροσβεστική δε θα προλάβαινε το ακίνητο που έπιασε φωτιά.
Απ’ το 2000, όμως, οπότε συγκροτήθηκε το Εθελοντικό Κλιμάκιο με τη διάθεση κι ενός πυροσβεστικού οχήματος απ’ το τότε Υπουργείο Αιγαίου, ή το 2001 που έγινε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Πλωμάρι, όλα έγιναν διαφορετικά.
«Υπάρχει μεταξύ μας συνεργασία, με αποτέλεσμα να είναι εξασφαλισμένη η έγκαιρη επέμβαση», είπε ο εθελοντής μαθηματικός, δίνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της φωτιάς στο Μεγαλοχώρι πριν λίγες μέρες, όπου παρ’ ότι έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι 10 μποφώρ, η έγκαιρη – μέσα σε ένα τέταρτο – επέμβαση Πυροσβεστικής και εθελοντών, μαζί και του κόσμου που έχει εκπαιδευτεί και ξέρει πώς να βοηθήσει, ήταν ικανή να καταστείλει τη φωτιά και να αποτρέψει τα χειρότερα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο… Μετά την ερήμωση, η φωτιά;

Η διασπορά των πυροσβεστών και των μέσων πυρόσβεσης σε όλο το νησί διασφαλίζει την άμεση επέμβαση όπου και όποτε χρειαστεί, ανέφερε ο Μπάμπης Πετρέλλης, ο οποίος υποστήριξε ότι στην περιφέρεια Πλωμαρίου βρίσκονται τα μισά περίπου ελαιόδεντρα της Λέσβου (τέσσερα εκατομμύρια ρίζες), αλλά και ποτοποιίες που παράγουν το 54% των ελληνικών εξαγωγών ούζου. Λόγω λοιπόν και του συγκεντρωμένου οινοπνεύματος, επιβάλλεται να υπάρχει εξειδίκευση, πέραν των δασικών φωτιών, και στην αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών.
Το θέμα, όμως, αναμένεται να απασχολήσει σε επόμενη συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, αφού – όπως είπε ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος Λέσβου, Γιάννης Βατός – «διαφωνούμε κάθετα με μια τέτοια προοπτική, που μετά την ερήμωση απ’ τις υπηρεσίες θα αφήσει την ευρύτερη περιοχή χωρίς την ασφάλεια που εγγυάται η ύπαρξη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου».
Για το σκοπό αυτό ο κ. Βατός θα εισηγηθεί να υπάρξει ψήφισμα, με το οποίο να απαιτείται από το Πυροσβεστικό Σώμα η διατήρηση και η ενίσχυση όλων των κλιμακίων στο νησί.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

7 COMMENTS

  1. Ο κόσμος τι περιμένει για να “ξυπνήσει”; Να κοπούν πάλι τα κανάλια μήπως;
    Είναι ένας σοβαρός λόγος για να γίνει μια νέα Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση.

  2. Όχι ακόμα, κάτσε να πεταχτεί και η (Μ.Κ.Ο.) / κοινωνική ομάδα για να δέσει το γλυκό και μετά βλέπουμε. Και προς Θεού, μην κόψετε τα κανάλια. Ο λαός πρέπει να μείνει αποβλακωμένος, σε λήθαργο να μην αντιδράει.
    και προπάντων τα τουρκοσήριαλ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

    All good, here in Greece i say!!!!!

    ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΟΡΟΠΗΔΑΜΕ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΐΔΙΑ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ.

    (Μη με ρωτήστε ποιος έβαλε την φωτιά γιατί θα κάνω περμανάντ στην καράφλα μου).

    Μπράβο πατριώτες. Συνεχίστε να πολεμάτε ο ένας τον άλλον. Και εις ανώτερα.

  3. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ.ΜΑΣ ΣΒΗΝΟΥΝ.ΜΑΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΟΛΟΙ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ,Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΤΟ ΚΕΠ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ.ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

  4. Τον Καλλικράτη τον ψήφισε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά εδώ στο Πλωμάρι α..πα..πα!! δεν κάνουμε αντικυβερνητική πολιτική,πρός θεού!Αν και οι κάτοικοι της Κερατέας είχαν την ίδια τακτική,τώρα τα σκουπίδια θα ήταν μέσα στα σπίτια τους.

  5. Αύριο είναι μέρα γενικής απεργίας.Ας κλείσουν κανένα μαγαζί όλοι αυτοί οι πατριώτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τόπο τους.Μόνο η κονόμα μετράει?

  6. Μα γιατί βρε ανώνυμε, είδες εσύ σκουπίδια πουθενά στο Πλωμάρι. Καταλαμπερά, ακράτα, εγώ να καταλάβεις, μέρα νύχτα με τα γυαλιά ηλίου κυκλοφορώ για να μη με χτυπάει η καταλαμπεράδα στα μάτια και στραβώνομαι.
    Αμ το άλλο, Τώρα με τον αναπυξιακό νόμο του καλικράτη δεν πάει κανένας πλέον για λασπόλουτρα. Τώρα θα έρχονται τσάρτερ κατευθείαν στο ¨Αγιο Ισίδωρο για σκατόλουτρα. Το βιολογικό θα γίνει πισίνα για σπάνια είδη ψαριών και θα προσλάβουμε και εκπαιδευτή για να μάθει τα ψάρια να μιλάνε.
    Άραγε λέω ΄γω το καμένο το παλικάρι.

    ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΞΕΦΤΙΛΑ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.

    Αλλά τι λέω. Όποιος αντιδρά στην κατάντια είναι χασικλής, συριζαίος, η αναρχικός χαχόλος και γραφικός.

    Μην ενοχλείστε αδέρφια. Τώρα με την κυβέρνηση (σαλάτα του σεφ η αλλιώς σκ@τ@ με φράουλα) όοοοοολα θα γίνουν παραμυθένια.—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————– Το μέλλον μας, τα έργα μας – η αλλιώς κατά π’στρώγις θα τσμιθείς. η τα χεια μας κλιων, η κουντα εινει βλαχαμ του χουριό σαν πάμι θα του δούμι, η στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, η τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. η σαν ειδα τα πουδάρια σου μι τα πανιά διμένα ε τοτι εκατάλαβα δεν ίσουνα για μένα.

    Βγείτε έξω μωρέ και βάψτε με πράσινη μπογιά τα έργα των πράσινων
    και με μπλέ μπογιά τα έργα των μπλέδων. να δούμε θα χρειαστείτε πάνω από ένα κιλό μπογιά?
    Και βάψτε με μαύρο την κατάντια του Πλωμαριού να δούμε τι χρώμα θα υπερισχύσει?

    Κι ακόμα μαχόμαστε ο ένας τον άλλον αντί να είμαστε σιδερένια γροθιά απέναντι στο σύστημα της εξαθλίωσης, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που καρτερούν σαν τα σκυλιά κάτω από τραπέζια πλουσίων και γλύφουν τα παπούτσια τους μπας και θάναι αυτοί που θα αρπάξουν το γλυμένο κόκκαλο που θα τους πετάξουν μια χούφτα αχρείοι !!

    Αλλά τι λέω. Αυτά είναι κομμουνιστοριζοσπαστικές ιδέες. Ντροπή μου.
    Εμείς εδώ είμαστε γαλαζοαίματοι. Εμείς εδώ έχουμε το βασιλιά γενιά.

    Αυτή είναι η αλήθεια γι αυτό και δεν αρέσει σε κανέναν.
    Λυπάμαι γιατί δεν έχουμε την δύναμη να σπάσουμε τα δεσμά μας.
    Λυπάμαι γιατί δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τον αμφιβλιστροΐδή του ματιού μας.
    Λυπάμαι γιατί τα λάθη μας τα κληρονομούν τα παιδιά μας.

    Αλλά να, υπάρχει ελπίδα, γιατί κατά τα λεγόμενα ζούμε ακόμα, και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

    *****Αναρχικόμουτρο καλλιτεχνικό μουστακάκι!! ΘΑ ΣΕ ΦΑΜΕ!!!!!!

    Το βράδυ μην ξεχάσετε να κάνετε μια επανάσταση στον καφενέ που θα πίνετε το ρακί σας. Θα κάνετε το σύστημα να τρέμει συθέμελα!!!!!!

  7. ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ…ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΗΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΙΤΕΡΑ; ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΙΩΣ ΓΙΑ ΝΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΕΚΕΙ…ΓΙΑ ΣΚΕΥΤΗΤΕΤΟ ΛΙΓΟ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

    ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΡΕ ΞΕΦΤΗΛΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΡΕΚΛΑΔΕΣ ΚΟΡΟΟΙΔΕΥΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΙ.ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΥ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here