Home Άρθρα Άρθρο: Ο Κακοκράτης

Άρθρο: Ο Κακοκράτης

418
0

Γράφει ο Ξενοφών Ε.Μαυραγάνης. «Κακοκράτη», έχει επονομάσει την Καλλικρατική συνένωση, συμπίκνωση θα μπορούσε να πει κανείς, των Δήμων, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, που έχει μπει στα βαθειά, έχοντας αναλάβει το βαρύ έργο, να θέσει σε κίνηση ένα όχημα, που το συνθέτουν δέκα τρία φθαρμένα κομμάτια άλλων οχημάτων, που οι βλάβες τους επί πλέον, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από το άκρως υποβαθμισμένο συνεργείο, που διαθέτει.


Άρα δεν του μένει άλλος δρόμος, παρά η πλήρης ανακατασκευή. Κι αυτό είναι το εξόχως δύσκολο, που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και ειδικούς χειρισμούς. Τους οποίους ελπίζουμε να βρει ή να επινοήσει το συντομότερο δυνατόν.
Τις μάλλον απαισιόδοξες σκέψεις, που βέβαια ποτέ δεν με εγκατέλειψαν από τότε που ο «Καλλικράτης» ανακοινώθηκε ως σχέδιο, ήρθε να αναζωπυρώσει μια έρευνα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής προβλέποντας μαύρο μέλλον, για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της εκτός Αθηνών Ελλάδος.
Αυτός λοιπόν ο «Κακοκράτης», θεσπίστηκε χωρίς πρόβλεψη, χωρίς κριτήρια, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λάβει υπ’ όψη ότι είμαστε μια χώρα που με το Σύνταγμά της υποδεικνύει σαφέστατα στο νομοθέτη, να λαμβάνει υπ’ όψη τον ορεινό και νησιώτικο χαρακτήρα της, συμπεραίνει η μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επί κεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκα και θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε με ποια κριτήρια έγινε ο σχεδιασμός και δεν βγάζουμε άκρη», λέει ο ερευνητής. «Κάναμε ερωτήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και μας παρέπεμψαν στη Στατιστική Υπηρεσία, η οποία δεν γνωρίζει τίποτα…
«Πραγματικά πιστεύω ότι ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, έγινε σφαγή. Έπαιρναν τμήματα, λωρίδες βουνών και τις συνέδεαν με πεδινές περιοχές, ώστε να καλύπτουν το πληθυσμιακό κριτήριο. Αλλά με τον τρόπο αυτόν ένωσαν ετερόκλητα πράγματα κι έφτιαξαν έναν ωραιότατο χυλό. Η «αγκαλιά» ενός δυνατού με έναν αδύνατο θα οδηγήσει στο να απορροφήσει ο δυνατός τον αδύνατο παρά το αντίθετο. Ειδικά σε περίοδο έλλειψης χρημάτων, οι μικρές κοινωνίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμεληθούν ποικιλοτρόπως. Έτσι δημιουργείται ένας σαφέστατος κίνδυνος αυτοί οι πολιτισμοί, να χαθούν μέσα σε ένα χυλό- προσωπικά σαν χυλό αντιλαμβάνομαι το νόημα της καλλικράτειας συνένωσης- και να χάσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα».
Η ίδια μη λογική, που περιγράφεται στην έρευνα, είναι φανερό ότι επικράτησε και για την δημιουργία των νησιωτικών δήμων. Ο ευκλεής κ. Ραγκούσης, που δεν τον ακούω τώρα τελευταία να επαναλαμβάνει το χιλιοειπωμένο σλόγκαν του, σύμφωνα με το οποίο «ο Καλλικράτης αποτελεί την σπουδαιότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών», φαίνεται πως γνώριζε μόνο τα κυκλαδονήσια και δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη μεγάλων νησιών που χρειάζεσαι περισσότερο από μισή μέρα για να τα περιηγηθείς. Ασφαλώς και δεν υποτιμώ την αξία των μικρών νησιών, αλλά κάποιος θα έπρεπε να μάθει ή να καταλάβει, πως άλλο είναι να διοικείς μια εκτεταμένη ανομοιογενή γεωοικολογικά περιοχή, όπως π.χ. είναι η Λέσβος κι άλλο να κουμαντάρεις την Πάρο ή την Σαμοθράκη. Κολλημένος λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών , στο ιδεολόγημα ή τις σκοπιμότητές του, «Κάθε νησί ένας δήμος», επέβαλε την ανιστόρητη και καταστροφική άποψή του, δημιουργώντας αυτό τον χυλό, που μέσα του πλέει και η Λέσβος.
Τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Αποδιοργάνωση στα πάντα. Παρακολουθώ, όπως και όλοι μας άλλωστε, τις προσπάθειες για παραγωγή έργου των στελεχών-πολιτικών εννοώ- του Δήμου Λέσβου. Γιατί απ’ αυτούς θα προέλθει το όποιο αποτέλεσμα. Αυτών η δουλειά, θα πάρει τον κότινο της νίκης, ή την χλεύη της αποτυχίας. Έργο τιτάνειο, που έπρεπε όμως να το έχουν υπολογίσει, πριν εκτεθούν στην λαϊκή- ούτως ειπείν ψήφο.
Είναι όμως σαφές πως στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουν και οι πολίτες. Που όμως παρά τις φωνές που ακούγονται κάπου- κάπου δεν βλέπω να εκδηλώνεται.
Επειδή όλοι είμαστε καλοβολεμένοι και εν πολλοίς ράθυμοι. Περιμένουμε στη γωνία κρυμμένοι, να φωνάξουμε το Ζήτω ή το Γιούχα, χωρίς να συμβάλουμε στην διαμόρφωση κάποιου αποτελέσματος. Γιατί μάθαμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Όχι από την δική μας ενέργεια και δράση. Ως ευθυνόφοβοι και καλοπερασάκηδες που είμαστε.
Συμφωνώ απόλυτα, πως ο «Κακοκράτης», μπορεί να αποτελέσει την καταστροφή της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής του νησιού μας, από την οποία κάποιοι, κυρίως ντόπιοι θα αντλήσουν οφέλη. Θα μείνουμε να περιμένουμε την επέλευση της καταστροφής ή θα κινηθούμε μετέχοντας σε δράσεις ανάπτυξης και προόδου;
Ιδού η Λέσβος, ιδού και το στοίχημα, για να παραφράσω μια αρχαία, απόλυτα επιβεβαιωμένη ρήση.


Comments Closed