Home Άρθρα Να Περνάω Καλά

Να Περνάω Καλά

1113
21

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης. Εν Πλωμαρίω 6 Φεβρουαρίου 2011. Αγαπητοί μου, Υγείαν έχω, όπως ελπίζω να έχετε κι εσείς. Εδώ εμείς καλά είμαστε. Τελειώσαμε σχεδόν με τις ελιές. Τις μαζέψαμε. Δηλαδή οι Αλβανοί τις μάζεψαν και εμείς στη μηχανή πηγαίναμε. Έβρεξε πολύ και στον ποταμό τρέχει πολύ νερό. Μπορεί να ’χει και του χρόνου λίγο μαξούλι. Αλλά κι αυτό για τους Αλβανούς θα είναι.

Βλέπεις ούτε εργοστάσιο πια δεν έχουμε. Δύο που είχανε οι Συνεταιρισμοί στο Πλωμάρι, τα πήρανε στα νύχια τους οι επιτήδειοι κι ούτε που πήγε κανείς στη φυλακή. Να δούμε. Γράφουν οι εφημερίδες και λένε οι τηλεοράσεις «Κάποιος να πάει φυλακή», αλλά παραπάνω τίποτα.

Εμείς εδώ απ’ όλα έχουμε. Και πατάτες από τη Γαλλία και σέλινο, που πήγα προχθές να πάρω, από την Ιταλία ήτανε και αγκινάρες, πορτοκάλια και φράουλες από την Πελοπόνησο. Ό,τι θέλεις βρίσκεις. Και τα μαγαζιά όσο να πεις δουλεύουν. Ένα σουπερμάρκετ έκλεισε, λόγω της κρίσης είπανε, αλλά ένα άλλο πιο μεγάλο έρχεται.
Βέβαια ο κόσμος λιγόστεψε και πολλοί γέροι όμως, πήγανε στην Αθήνα να ξεχειμωνιάσουν, αλλά τις Παρασκευές και τα Σάββατα είναι γεμάτες οι ταβέρνες και οι καφετέριες. Ως και μουσικές από την Αθήνα ή τη Μυτιλήνη, δεν ξέρω, φέρνουν και κάτι κοπέλες απ’ το εξωτερικό, που χορεύουν στα τραπέζια και γίνεται χαμός που λένε και οι νέοι.
Κάποιοι γκρινιάρηδες λένε πως αυτό δεν επιτρέπεται, αλλά δε βαριέσαι. Η αστυνομία είναι καλή και δε την πειράζουν κάτι τέτοια. Κι αν δεν μπορούν να κοιμηθούν μερικοί, που τα σπίτια τους είναι κοντά στο βουητό και το θόρυβο, τι να κάνουμε; Ας πάνε να μένουν στο Σελάδι, αν δεν τους αρέσει η μουσική, που είπε κι ο παλιός δήμαρχος.

Τώρα ο καινούργιος λέει, πως όλα θα γίνουν με το νόμο, κανονικά.
Καλά περνάω. Την υγεία μας να ’χουμε, δόξα τω Θεώ και τ’ άλλα τι μας νοιάζουν;
Εδώ όλο έργα γίνονται. Και τα μαγαζιά στην παραλία έβαλαν τζαμαρίες , να μη κρυώνει ο κόσμος όταν κάθεται στα πεζοδρόμια, χειμώνα καιρό και εκκλησάκια χτίζονται στην πλατεία του λιμανιού. Και κοίταξε να δεις. Λένε πως οι Αλβανοί έστησαν εκκλησάκι σε μια μέρα, χωρίς την άδεια της Δημαρχίας, ενώ οι άλλοι που είναι Έλληνες, παιδευόντουσαν πολύ καιρό να την πάρουν. Την πήραν βέβαια, γιατί είναι και αμαρτία να θέλεις να χτίσεις εκκλησία, έστω και μικρή και να μη σε αφήνουν.
Και κάτι άλλο να σου πω να γελάς. Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν κυβερνούσαν οι δεξιοί, ένας από αυτούς έκοψε ένα δέντρο γιατί εμπόδιζε τη θέα από το μαγαζί του. Τότε και πολύ καλά, οι δημοκρατικοί που ήταν στην αντιπολίτευση, έκαναν του κόσμου τον καυγά στη Δημαρχία κι ο δήμαρχος τους είπε, θα φυτέψουμε άλλο. Και γέμισε με τσιμέντο το λάκκο. Τώρα ένας δημοκρατικός θέλει να κόψει τα δένδρα μπροστά από το μαγαζί του. Κι έκανε αίτηση στη Δημαρχία. Να δούμε τι θα πούνε οι δημοκρατικοί, που είναι τώρα στην κυβέρνηση. Εξ άλλου τι να τα κάνουμε τα δένδρα στην πλατεία; Όλα τα βουνά μας γεμάτα δένδρα είναι.
Αυτά λέμε και γελάμε, να κυλάνε οι μέρες. Κι ούτε που μας νοιάζει εμάς τι γίνεται. Να περνάμε καλά θέλουμε, να δοξάζουμε το Θεό.

Και που έκανε ο άλλος εξέδρα μπροστά στο μαγαζί του πιάνοντας τη μισή πλατεία, που λέει ο λόγος, τι μας ενοχλεί; Ο κόσμος να εξυπηρετείται.
Είναι και κάποιοι, δε θα είναι καλά μου φαίνεται, που λένε και γράφουν πως το Πλωμάρι θα καταστραφεί και θα γίνει χωριό και θα σβήσει από το χάρτη, μ’ αυτά που γίνονται λένε. Και να αναλάβουμε δράση πριν μείνουμε μόνοι στο νησί και τον κόσμο. Αλλά ποιος τους ακούει; Και πέρυσι φωνάζανε, πως με τον «Καλλικράτη», θα γίνουν πράματα και θάματα. Και τι έγινε; Ας ανοίξουνε κι αυτοί οι γέροι στα χωριά, που κάθονται και τρώνε τις συντάξεις, κανένα λογαριασμό στις Τράπεζες. Τι να κάνουν κι αυτές; Να κλείσουν;
Τώρα που δεν έχει μείνει σχεδόν κανείς στη Δημαρχία, μπορείς εύκολα να δεις απ’ το παράθυρό της την πλατεία γεμάτη αυτοκίνητα. Μπράβο μας. Τόσα πολλά μαζεμένα δεν έχει δει το μάτι μου. Κι αυτοί που φωνάζουν ν’ αδειάσει η πλατεία τι θέλουν; Να μην έχει ο κόσμος αυτοκίνητα;

Γίνονται κι άλλα στο Πλωμάρι. Παίζει λένε και κινηματογράφος. Αλλά τι να πας να δεις; Να στεναχωριέσαι; Ούτε μια τσόντα δεν έπαιξε, λένε, μέχρι τώρα. Και τι με νοιάζει εμένα; Να περνάω καλά θέλω.
rahidi@in.gr




Facebook comments:

21 COMMENTS

  1. ΚΥΡΙΕ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ….ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ Σ ΑΥΤΟ….Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ….ΑΛΛΙΩΣ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ….ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ….ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ…ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΤΑΙΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥ…ΣΤΟΥ ΠΛΟΥΜΑΡ ΜΟΥΝΑΧΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΑ ΜΑΚΙΑ ΜΑΣ….ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝΕ ΚΑΛΟΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΣΕ???

  2. Ξενάκη πρεπει νά καλαλαβεις οί καιροί άλλαξαν καλως ή κακώς άλαξαν

  3. Ένα άρθρο με σχόλια για τη πραγματικότητα είναι και μάλιστα πολύ καλό αφού είναι και χιουμοριστικό.

    Γιατί δεν γράφετε και οι υπόλοιποι ένα κειμενάκι να δούμε ολοκληρωμένα την άποψη, τη σκέψη σας και το λόγο σας?

    Και δεύτερον είχατε πολλές φορές στο Πλωμάρι δυνατότητα να διαβάζετε σε ένα Πλωμαρίτικο “μέσο ενημέρωσης”, ένα δημοσιογραφικό άρθρο από κάτοικο Πλωμαρίου για κατοίκους Πλωμαρίου? Πως κρίνετε έτσι?

    Δηλαδή τι?
    Να πει ο Μαυραγάνης και δυο τρεις άλλοι “δε ξαναγράφω”, και “δε ξανά ασχολούμαι” να πάμε 20 χρόνια πίσω και να μείνουμε να κοιτάμε μόνο τις χορεύτριες και τις μουσικές… Δεν είναι μόνο αυτό η ζωή…

    Ζωή είναι ο λόγος αλλά και ο αντίλογος
    και όπου κάποιος κυβερνά κάποιος άλλος πρέπει να αντιπολιτεύεται.

  4. Καποιοι που ολα τους τα ενεργα χρονια τα περασαν στις μεγαλουπολεις τωρα θελουν να κανουν το Πλωμαρι γηροκομειο.Ας γυρισουν καλυτερα πισω. Η Τσιμισκη εχει ποιο μεγαλα πεζοδρομια και ωραια δενδρα για να κανουν το περιπατο τους.

  5. κοίτα ρε κάτι εμμονές που έχει ο παππούλης , με το ζόρι να μας εκπολιτίσει , όχι κύριε δεν μας αρέσει το ωραίο , το ωραίο όμως φύλο , ναι μας αρέσει.
    Μας αρέσει η δυνατή μουσική , κουμάντο μας θα γίνεις εσύ, εμείς θα κουφαθούμε όχι εσύ, -ε άμα κ’φαθείς και συ παράπλευρες απώλειες ,τι να κάνουμε νεκροταφείο θα το κάνουμε;- Σε πείραξε που τα μαγαζιά “περιποιούνται” τα πεζοδρόμια; τόσο δρόμο έχει να περάσεις.
    Τι σε πείραξε ο παλιός δήμαρχος; εμένα προσωπικά ο δήμαρχος Καλαμαριάς δεν με πείραξε -αφού δεν έχει κάνει τίποτα εδώ- μιά χαρά άνθρωπος είναι ο πρώην , αφού δεν έχει κάνει κυριολεκτικά τίποτα , γιατί λοιπόν σε πείραξε; ή μάλλον για νάμαστε δίκαιοι “ανέπτυξε ” τα πεζοδρόμια , στένεψε τα δρομάκια στο Ραϊδέλι , τσιμεντόστρωσε αγροτικούς δρόμους – ναι όπου ήθελε , κακό είναι αυτό; άφησε “κληρονομιά” στην νέα Δημοτική αρχή …δεκάδες αιτήσεις πολιτών , εσάς τους γέρους ήθελες να βλέπει; έξω οι γέροι , τόπο στα νιάτα .Οι γέροι είναι καλοί μόνο για δίνουν χαρτζιλίκι.

  6. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΥΡΙΕ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ,
    ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ “ΠΛΕΡΙΑ” ΔΗΜΑΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ!

    ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑΤΙ…

    1) ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΟΧΗΜΑ Η ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΝΟ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ.

    2) ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ!

    3) ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!

    4) ΗΧΟΡΥΠΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ) ΜΕ ΤΑ ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΣΕ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ” ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ Η ΚΟΙΝΗ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!

    5) ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΑΝ ΘΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!

    6) ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΤΕΝΤΑ)
    ΘΕΛΟΥΜΕ

    6) ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

    7) ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ “ΦΡΑΠΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ” ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ !
    ΑΛΛΑ ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ (ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ) ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ !

    8) ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ,
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ΞΑΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ!

    ΚΥΡΙΕ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

    ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΨΕΤΑΙ!

    ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΔΟΤΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
    ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΠΟΤΕ ΕΞΟΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ!
    ( κτ΄αντιστοιχία του παλαιου ξεθοριασμένου συνθήματος που υπήχε σε τοίχο του χωριού σας στο Παλαιοχωρι και έγραφε “ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΠΟΤΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ “! )

  7. Ανωριμε ενδιαφερομενε και μνημων χωρις μνημη ο Ξενακης ειναι στην
    καταγωγη μισο μισο μεγαλοχωρι και παλαιοχωρι γενημενος στο πλωμαρι.
    Σαν βερος τρεντι Πλωμαριτης παρατηρουσε απο εξω το Πλωμαρι
    με τα προβληματα του που ηταν πολιτικα, και κοινονικα ,και τωρα
    που πηρε τη κατηφορα κανη οτι προσπαθη οπως ολοι μας. Αυτη τη στιγμη 30% ειναι Παλιοχωριανοι στο Πλωμαρι και 30% μεγαλοχωριανη και οι υποληποι ειναι διαφοροι ,Αλβανοι Πλαγιωτες Τρυγονιατες Πλωμαριταις,Μπουριανοι Ακρασιωτες κλπ.Τωρα λοιπον ειναι το ερωτηματον Ιησουν η τον Βαραβα οι ολοι μαζοι οπως οι Αιγυπτιοι η οπως οι πλωμαριταις ολα τα χρονια θα εξακολουθησομε να σταυρονουμε το πλωμαρι με ιδονικη αδιαφορια?

  8. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ….ΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ….ΕΝΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ….ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ….ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΓΩ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΣΕ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΗΤΑΝΕ ΚΑΛΟΣ…ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΦΟΡΑΕΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΚΟΣ….

  9. ρε συ Giannis εκτός του ότι δύσκολα βγαίνει νόημα από το σχόλιο σου είναι και η ανορθογραφία σου που πιθανότατα συντελεί στο να είναι δυσκολονόητο κείμενο σου. Προσπάθησε να τα γράψεις σωστά για να βγαίνει νόημα και μη μου πεις ” η ορθογραφία σε μάρανε , σημασία έχει το νόημα των λέξεων ” γιατί θα σου πω άλλο είναι να γράφεις π.χ. φέρετρο αντί για θέρετρο.
    Τώρα αν κάποιοι Πλωμαρίτες Παλαιοχωριανοί-Πλαγιώτες-Τρυγονιάτες-Μεγαλοχωριανοί-Ακρασώτες-Μποριανοί-Αμπελ΄τσώτες (ξέχασα κανένα χωριό;) ξενιτεύτηκαν για ποικίλους λόγους, σίγουρα δεν πρέπει να τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα να έρχονται στη γενέθλια γη και να ενδιαφέρονται γι αυτήν. Μπορούμε ο καθένας μας να αλλάξει τις κακές του συνήθειες και να προσπαθήσει έστω στον περίγυρο του να είναι σωστός.Σιγά σιγά θα γίνουμε καλύτεροι σαν άτομα και ποιο όμορφος ο τόπος μας.

  10. Προς Pandofla.
    Απλά ενημερωτικά το λέω σε σένα και σε όλους ότι ο Giannis γράφει από Αυστραλία και αρχικά έγραφε με greekglish γιατί είχε πρόβλημα με τον υπολογιστή, αλλά τώρα γράφει με ελληνικά, ας του συχωρέσουμε τα κάποια ορθογραφικά λάθη. Είναι καλό να έχουμε στην παρέα μας και τους ξενιτεμένους πατριώτες μας.

  11. Συμφωνώ ότι θέλουμε τα νιάτα στο Πλωμάρι.

    Υπάρχει και αυτή η άποψη: Όλα χρειάζονται, ακόμα και στριπτιτζάδικα, cazino και κολομπαρα. Κάποτε τα είχαμε όλα αυτά. Όσοι θυμάστε το exodos ήταν cazino μια εποχή και κάποια στιγμή ήταν και στριπτιτζάδικο. Και στο σημερινό γαλακτοπωλείο κάποτε στον ίδιο χώρο λειτουργούσε κονσομασιον bar. Από το να τρέχουν τα παιδιά μας στο φλαμίγκο και στο ζέφυρο και όπου αλλού πάνε και στο γυρισμό να οδηγάνε μεθυσμένα, καλύτερα να είχε τέτοια μαγαζιά στο Πλωμάρι και δεν θα έτρεμε η ψυχή μας που πάνε μέχρι εκεί με τα μηχανάκια και τα λεφτά θα μέναν στο Πλωμάρι. Μόνο το Tropical έμεινε να παλεύει και αυτό μόνο το καλοκαίρι.

    Όλα τα παραπάνω με μια μεγάλη δόση χιούμορ σας τα λέω.

    Όταν είμασταν νεαροί κάποτε τρέχαμε με τα μηχανάκια στα στριπτιτζάδικα βραδιάτικο και γυρίζαμε ξημερώματα τα ξέρουμε αυτά.

    Το θέμα είναι όμως ότι μεγάλο ποσοστό της νεολαίας που διαμένει μόνιμα στο Πλωμάρι έχει πάρει τον κακό δρόμο. Ακούμε πολλά για ναρκωτικά, πολύ αλκοόλ, σούζες και κόντρες με τα φτιαγμένα μηχανάκια με εξατμίσεις και φασαρίες καυγάδες ακόμα και κλοπές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο ενδιαφέρον εκτός από όλα αυτά;

    Δε νομίζω ότι τα σοβαρά προβλήματα είναι τα εκκλησάκια και τα μαγαζιά. Αν κλείσουν τα μαγαζιά θα ερημώσει ακόμα πιο πολύ το Πλωμάρι. Θα γίνουμε Κάτω χωριό και Σελάδι

    Και χίλιες φορές ο Βαρβαγιάννης παρά κάτι άλλοι που ήταν Αντιδήμαρχοι με τους προηγούμενους και περνάν τηλέφωνο στην αστυνομία και κάρφωναν τα μαγαζιά…

  12. Γιά όσους θέλουν τό Πλωμάρι νεκρό τούς προτεινω νά πάνε νά διασκεδάσουν εκεί πού τραγουδουν οί ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ

  13. Διαβάζω κάτι μήνες το μπλογκ αλλα δέν γράφω. Αλλά καιρός είναι. ΝΑ πω ότι δε γνωρίζω προσωπικά η πιο πολύ απο σας τον Μαυραγάνη. Oυτε διαβάζω όλα που γραφει αμα βαριέμαι. Αλλα τώρα θα τα ακουσετε…

    Ανονιμε ενδιαφερόμενε: ποιος σου ειπε οτι αναπτυξη ειναι οι καφετεριες και τα μαγαζια σε ένα τοπο; Μόνο αυτα σου είπε; Για βιβλιοθηκες εκδηλωσεις ομιλίες νεανικά στεκια θέατρο βιβλια σχολεία δεν σου ειπε; Δε φταις εσυ. Πηγαινε να πιασεις θέση να δεις καλο βρακί στο μπαρ απο τη χορευτρια που θελουν όλη οι νεολαια. μη χάσεις. Αμα βγεις παραέξω δες πως ειναι τα μαγαζια σε άλλα μερη και μετα δεν θα εισαι υπερηφανος για μας. Δες και το Πλωμαρι πριν 20 χρονια παλι καλύτερο ήταν.

    Γιάννη στο 3, οι καιροί αλλαξαν προς το καλυτερο;

    Εσύ mallis πάντα να συμβιβάσεις τα πραγματα. Καλά τα λες αλλά ξερεις δεν σου τη λενε οι υπολοιποι γιατι ξερουν ότι απο τα μπαρ dj ξεκινησες.

    Σουρταφερτα γιατί δεν λες παπούλη το πατερα σου και λες το μαυραγανη υποτημιτικά; Θα φτάσεις τα χρόνια του; Αυτος είπε παπουλη το πατερασου; και τα πεζοδομια δεν σε ενοχλουνε; οτι ναναι καθισματα πλαστικα τραπεζια ναυλον. αποθήκες τα εχουνε κανει. Tα κλείσανε λες και ειναι ιδιοκτησια.

    αλοχα δειξε μας και αλλο απο την ανατροφή σου. Στα αγγλικα για να πουλησεις μουρη και να εισαι μαγκας. να ψαρώσουμε.

    παντοφλα θες παντόφλα. Ο Giannis έγραφε απο αγγλικο πληκτρολόγιο αναγκαστικα απο Αυστραλία. και ξέρεις αυτοί εκεί μακρια μερικές φορές είναι πιο πολλοί Ελληνες απο μας. Τρα γραφει έτσι όπως μπορεί. Ειδες που δε πρεπει να βιαζεσαι; και να βγαζεις συμπεράσματα;

    Ποταμός συμφωνώ αλλά το πλωμάρι αρχιζει να γινεται κακη επαρχία. Δεν είναι κακό να είμστε επαρχία αλλά όχι κακή και φτηνή. Το επιπεδο έχει πέσει πολύ. Αμα δεν το βλεπουν καποιοι τι να πω; Ο βαρβαγιάννης καλός ήταν με τα μαγαζια αλλά φοβιτσιάρης για να επιβαλει την ταξη και την ευπρέπια. Και μια βασική αστυνομία χρειάζεται. Εμείς δεν έχουμε αστυνομία και εύχομαι να μην την χρειαστούμε ποτέ πραγματικά, γιατί τη βάψαμε… Χωρίς τάξη θα μένουμε σε ένα μπουρδέλο. να βάλουμε ενα κoκινο φως εκει στο Αγιο ισίδωρο όποιος μπαίνει να το βλέπει. Ωκεανις και τα άλλα με άδεια καφετέριας μόνο, βαράνε μουσική χωρίς να σκεφτονται ποιος κάθετε απέναντι και αν έχει πονοκέφαλο εκείνη τη στιγμή.
    Το Καμελοτ το καλοκαιρι νομίζει ότι αμα τον ακουσουν οι Τούρκοι από την ένταση θα είναι πιο μάγκας αυτός και το μαγαζί του. Με ποιο δικαίωμα ακουν τη μουσική του τα διπλανα μαγαζιά μεχρι τις ταβέρνες; θα θε λες εσύ που ακους αγαμοι θυται να έμενε η μανα σου απέναντι και να μη μπορουσε να υσηχάσει από τη μουσική; Και άλλα μέρη έχουν μαγαζιά αλλά ξέρουν να μην ενοχλουν και να σεβονται. Σα να περναει γύφτος με 1000 βατ ηχεια στο ντατσουν και πατατες πισω.
    Το πλωμάρι νεκρό δεν γινεται μόνο του. Το Πλωμάρι εισαι εσύ και όλοι μας. Αν όντως πεθαινει που πεθαινει, φταιμε όλοι μας. και εσύ aloha.

  14. Αν και δεν μ’αρεσει να ασχολουμε με λεπτομεριες, θεωρω οτι πρεπει να απαντησω στη παντοφλα που εμενα με φερνει μαλλον σε κουλουπακ’ να του πω οτι την ευθηνη για την ορθογραφια μου τιν εχουν κατι δασκαλοι που τους βλεπω στον υπνο μου και μου χαλανε την διαθεση ακομη και τορα ηστερα απο 30 χρονια. Συχενομουνα που τους εβλεπα και τρομαζα μηπως τους μιασο εχω να πω προς κουλουπακ’ που δεν νομιζο οτι θα κατορθοση να γινει παντοφλα παρα την ορθογραφια του.

  15. DISK ERROR ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ….ΤΙ ΝΑ ΠΩ….ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ…..ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΠΟΛΥΞΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ….ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΤΟ ΟΚΕΑΝΙΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ(ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ)ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ…..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜΕΛΟΤ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 1 ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ….Ε ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΚΙ Η ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΞΥΠΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ….ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΣΕΙΣ ΒΑΔΙΖΕΤΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΣΕ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ…ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΑΡΑΖΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ…

  16. Πρεπει να καταλαβεις οτι προοδος δεν ειναι να ενοχλεις διπλα σου και απεναντι.
    Καποτε υπήρχε ο Καβος. δεν επαιζε δυνατα μουσική και ήταν σουπερ μαγαζι. τογραφανε τα περιοδικα στην αθήνα. Οταν ειχε ντίσκο dream ή seven-eleven ήταν κανονικό μαγαζι όπως σε όλη τη νότια και βορεια ελλάδα στην ακρη της πολης. χωρίς σπιτια απεναντη. Και μη σου πω για Σαν λορεντζο. Ρωτα μεγαλους να σου πουνε δοξες. Τωρα αρπαχτες και πονηριές και ενταση γι να ενοχλουμε ακομα και την εκδηλωση του δημου τον Αυγουστο από κατω στο χωρο μαρινας. Επαιζε επιτηδες το καμελοτ για νατους τη σπασει…

  17. Παιδιά να πω και γω κατι: Το αποτέλεσμα μετράει.

    ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΤΑ ΤΕΛΕΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ.

    Η γνώμη μου είναι ότι σνόμπαρε ΚΑΤΙ και δεν κατάφερε ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ:

    Δηλαδή:
    1. ΣΝΟΜΠΑΡΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Και δεν έγινε ποτέ Μόλυβος, Πέτρα, Ερρεσός, Καλλονή ή Μυτιλήνη. Και δεν έφαγε λεφτά από τον τουρίστα. Και νυχτερινή ζωή έχει μέτρια και (όπως λένε όλοι οι Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς που έρχονται) περιμένουν περισσότερα από μεζεδοπωλεία και ουζερί και γραφικότητα. Αμα έχεις τουρίστα 5 μήνες δουλεύουν τα μαγαζιά όλα.
    Άμα δεν έχεις… μόνο με τον ντόπιο θα κινηθείς?

    2. ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΗ. Τον Δήμο του τον έχασε, υπηρεσίες φεύγουν, δρόμους δεν έχουμε, οι μεγαλύτεροι φύγαμε, οι νεότεροι δεν ξέρω τι κάνουν, σούπερ μάρκετ δεν έχουμε, μαγαζιά μεγάλα για συσκευές έπιπλα σαν τη Καλλονή ή Μυτιλήνη δεν έχουμε.

  18. Θέλοντας ,απλά, να συμφωνήσω σε αυτά που λέτε κε Μαλλή στο 19ο σχόλιο σας, θα συμπληρώσω και την ανεπάρκεια των εκάστοτε ιθυνόντων,για τους οποίους όλοι μας έχουμε ιδία ευθύνη αλλά και την κακεντρέχεια,τη σπιουνιά και τη ζηλοφθονία που ανέκαθεν χαρακτήριζαν την πλειοψηφία των πλωμαριτών.

  19. Έχεις δίκιο Strati.
    Στο Πλωμάρι (δεν ξέρω αν μένεις) πρέπει να είσαι ήρωας.
    Τη μισή μέρα θα ασχολείσαι με το τι είπαν για σένα, τι λόγια έβαλαν,
    τι φήμες έβγαλαν, πού σε είδαν, με ποιόν σε είδαν, τι ώρα ήταν.
    Γρουσουζιά αρκετή.

    Πάντως τώρα είναι η ευκαιρία η επαρχία να τραβήξει κόσμο πίσω
    και το Πλωμάρι δεν το βλέπω έτοιμο.
    Η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις θέλουν το χρήμα να περισσεύει
    και τώρα δεν περισσεύει από κανέναν.
    Μια απλή, νοικοκυρεμένη και οργανωμένη επαρχία
    είναι ιδανικότερη τώρα για διαμονή με τη κρίση.
    Το Πλωμάρι το “τραίνο” του τουρισμού το έχασε.
    Το “τραίνο” να γίνει πόλη το έχασε.
    Άμα υπάρξει και ένα κύμα επιστροφής στην επαρχία
    και χάσει και αυτό το “τραίνο”
    (για λόγους που συνέχεια λέμε εδώ στο blog)… τι να πω?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here