Home Άρθρα Πωλείται ιστορία λόγω… ΕΝΦΙΑ – Η βραχονησίδα Πάμφιλος απέναντι από τα Πάμφιλα...

Πωλείται ιστορία λόγω… ΕΝΦΙΑ – Η βραχονησίδα Πάμφιλος απέναντι από τα Πάμφιλα της Λέσβου

1201
0

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αριστείδης Κυριαζής φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της πώλησης της βραχονησίδας Πάμφιλος που βρίσκεται απέναντι από τα Πάμφιλα της Λέσβου.

Το άρθρο: Πωλείται ιστορία λόγω… ΕΝΦΙΑ – Η βραχονησίδα Πάμφιλος απέναντι από τα Πάμφιλα της Λέσβου

Σε έναν μικρό λόφο της βορειοδυτικής ακτής της νήσου Λέσβου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι χτισμένο το γραφικό χωριό Πάμφιλα των 1.300 κατοίκων, το οποίο -όπως καταγράφει το 1850 ο Λέσβιος Σταυράκης Αναγνώστης- «ίσως έλαβε και φυλάττει μέχρι σήμερον το όνομα τούτο από της Παμφίλης Λεσβίας ποιητρίας, συγχρόνου της περιφήμου Σαπφούς».

Η βραχονησίδα Πάμφιλος
Η βραχονησίδα Πάμφιλος

Απέναντι από το χωριό, ανατολικά και σε απόσταση μόλις 2.000 μέτρων βρίσκεται η ακατοίκητη βραχονησίδα των 65 στρεμμάτων, η Πάμφιλος, που πωλείται μέσω της μεσιτικής εταιρείας Vladi Private Islands στην τιμή των 800.000 ευρώ. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας το νησί αναφέρεται ως «Μικρή Λέσβος» και η εκπρόσωπός της Σαμπίν Ρόλινγκερ δήλωσε ότι «είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό νησί. Τα νερά του είναι καθαρά και ήρεμα». Οπως έγραψε η βρετανική «Daily Mail», που συνέκρινε την τιμή πώλησης της βραχονησίδας με τη βρετανική κτηματαγορά, «πρόκειται για ευκαιρία, αφού με αυτά τα χρήματα βρίσκεις δυάρι στο Λονδίνο»!

Εξ ανάγκης

Ο σημερινός Λέσβιος ιδιοκτήτης της, ο Νίκος Σάλτας, δήλωσε στις 27-11-2014 στην ιστοσελίδα Lesvos report: «Δεν είμαι κάποιος Ελληνας κροίσος με νησί, όπως μπορεί να σκεφτεί κάποιος, όταν ακούσει ότι έχω στην ιδιοκτησία μου το νησί. Είμαι ένας απλός άνθρωπος που κληρονόμησα το νησί αυτό από πάππου προς πάππου, ήταν στην οικογένειά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σήμερα οδηγήθηκα στο ξεπούλημά του, όπως συμβαίνει με τα πάντα πλέον στη χώρα μας, γιατί έτσι μας έχουν καταντήσει με τη δυσβάσταχτη φορολογία».

Για την όμορφη βραχονησίδα η εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός» έγραψε στις 4-2-15 ότι Τούρκοι επιχειρηματίες, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους για την αγορά, πήγαν στις 31 Ιανουαρίου 2015 «στη Λέσβο με ναυλωμένο learjet προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκαν με μέλη της οικογένειας που έχει στην ιδιοκτησία της το μικρό νησί».

Όπως με πληροφόρησε ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Καμπουρίδης, το νησάκι Πάμφιλος καταγράφεται στο οθωμανικό κατάστιχo φόρων Tapu Tahrir Defter 264 του έτους 1548, που φυλάσσεται στην Κωνσταντινούπολη, με την οθωμανική ονομασία «Baltaoglu», και μάλιστα οι τότε καλλιεργητές του μικρού νησιού απέδωσαν στον Οθωμανό φοροεισπράκτορα 80 άσπρα ως ετήσιο φόρο.

* Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.

Όλο το σχετικό Άρθρο

kyriazis-arthro-pamfilos-002

Πηγή: www.efsyn.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here