Home Άρθρα Άδεια κυκλοφορίας σε άμαξα! Στους δρόμους της Γέρας… νοσταλγία, ομορφιά και τουριστική...

Άδεια κυκλοφορίας σε άμαξα! Στους δρόμους της Γέρας… νοσταλγία, ομορφιά και τουριστική προβολή!

1685
0

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου. Αναδημοσίευση από το Lesvosnews.net. Άδεια κυκλοφορίας σε άμαξα καλείται να δώσει σήμερα για πρώτη φορά ο Δήμος, που θα κάνει βόλτες τους τουρίστες με οδηγό τον Δημήτρη Περκαντή.

Μπορεί το γνωστό άσμα να μιλά για “ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα”, αλλά στην περιοχή της Γέρας πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα μια όμορφη άμαξα με ένα άλογο, γυρνώντας ντόπιους και επισκέπτες αρκετές δεκαετίες πίσω… Η άμαξα που βλέπετε στην φωτογραφία με οδηγό τον Δημήτρη Περκαντή, θα ξεκινήσει τις βόλτες της στο Πέραμα και την Ευρειακή από την ερχόμενη άνοιξη, αφού λάβει την “άδεια κυκλοφορίας ζωήλατου οχήματος” από τον Δήμο, που θα συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εισήγηση του Αντιδημάρχου, Νίκου Καρασάββα είναι θετική, όπως θετικά είναι και τα σχόλια των συνδημοτών του κ. Περκατή για την πρωτότυπη αυτή επαγγελματική κίνηση, που έχει ως στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην όμορφη Γέρα.

Ο Δημήτρης Περκαντής, νέος σε ηλικία και δραστήριος σε διάφορους τομείς, αγαπούσε από μικρός τα άλογα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει πάνω από 10, τα οποία φροντίζει καθημερινά, ενώ ως Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Γέρας προσπαθεί να μεταδώσει την αγάπη του αυτή και στα παιδιά. Πριν μερικούς μήνες πήρε την απόφαση να αγοράσει μια άμαξα και με τα άλογά του να μπορεί να κάνει βόλτες μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες, στον παραλιακό δρόμο και μέσα από τα χωριά της Γέρας.

Έμπλεξε στην γραφειοκρατία

Η γραφειοκρατία για να φτάσει στην έκδοση της άδειας ήταν και σ’ αυτή την περίπτωση περίπλοκη και χρονοβόρα, αφού απαιτούνται άδειες και εγκρίσεις από σειρά Υπηρεσιών, μέχρι να φτάσει ο Δήμος στην χορήγησή της. Ο Δημήτρης Περκατής ακολούθησε όλες τις διαδικασίες βήμα προς βήμα και πριν λίγο καιρό υπέβαλλε τα χαρτιά του στον Δήμο για να μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα την άμαξα από την ερχόμενη άνοιξη.

Στόχος του – όπως λέει ο ίδιος στα “Νέα της Λέσβου” – είναι να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή της Γέρας που δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά όπως άλλες περιοχές του νησιού: «Αποφάσισα να συνδυάσω την μεγάλη μου αγάπη για τα άλογα με την αγάπη για τον τόπο μου, που θεωρώ ότι είναι μοναδικός σε φυσική ομορφιά, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Μια άμαξα που θυμίζει παλιές εποχές μπορεί να κάνει την διαφορά και να τραβήξει το ενδιαφέρον των τουριστών, που αναζητούν κάτι μοναδικό στις διακοπές τους. Αν και ταλαιπωρήθηκα πολύ μέχρι να πάρω τις άδειες και επιπλέον μου έθεσαν προϋποθέσεις για τους δρόμους στους οποίους μπορώ να κινούμαι (μέχρι και τις ώρες κυκλοφορίας της άμαξας), εγώ θα προσπαθήσω να πετύχει αυτό το εγχείρημα, όπως έχω δει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε άλλα τουριστικά νησιά».

Η βόλτα με την άμαξα περιλαμβάνει την διαδρομή από την Ευρειακή μέχρι το λιμάνι του Περάματος, καθώς και τους δρόμους που οδηγούν στον Παλαιόκηπο και τον Παπάδο. Στην άμαξα χωρούν μέχρι και 6 επιβάτες (ενήλικες) και ακόμη περισσότερα παιδιά. Ο κ. Περκατής δεν έχει αποφασίσει ακόμη την τιμή του “εισιτηρίου” για την βόλτα με την άμαξα, αλλά – όπως λέει – στόχος του δεν είναι το προσωπικό του κέρδος, αλλά τα οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο του…

Τη δεκαετία του 80΄ και του 90′ είχαμε και στο Πλωμάρι άμαξα και γαϊδουράκια

Με αφορμή το άρθρο της εφημερίδας, συμπληρώνουμε και μερικές φωτογραφίες με τη “δική” μας άμαξα από το Πλωμάρι! Δεκαετία του 80′ και 90′ υπήρχε και στο Πλωμάρι μια άμαξα, με την οποία μπορούσαν να κάνουν βόλτες οι ντόπιοι και οι τουρίστες. Οδηγός ήταν ο Μανώλης Λαγουτάρης, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Επίσης υπήρχαν και τα γαϊδουράκια του Σίμου και του Ηλία και άλλων, που μπορούσαν και μ’ αυτά οι τουρίστες και οι ντόπιοι να κάνουν βόλτα. Σκεφτείτε, πόσο όμορφα ήταν αυτά τα χρόνια, πόσο μπροστά ήταν το Πλωμάρι και πώς έχει καταντήσει τώρα…

amaksa-manolis1

amaksa-plomari2

gaidourakia-simos

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here