Home Άρθρα Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

705
2

Γράφει: Ο Μαυραγάνης Ξενοφών: Τ’ ακούς και ηλεκτρίζεσαι, δονείσαι, πώς να στο πω βρε αδελφέ. Λες, βαδίζουμε με ασύλληπτες ταχύτητες στις εποχές του μέλλοντος. Και ξαναλές, ας το δοκιμάσουμε, μη μπορώντας να κάνουμε κι αλλιώς, κι αυτό. Πρόκειται για το νέο τρόπο εισδοχής στα άδυτα του υπουργείου Πολιτισμού. Του άλλοτε ΥΠΠΟ και σήμερα ΥΠΠΟΤ, αφού του προστέθηκε κι ο τουρισμός.

Κάθε πολιτιστικός φορέας λέει, η καινούργια απόφαση, πρέπει να εγγράφεται στην Πύλη Πολιτιστικών Δράσεων και μετά να υποβάλλει αίτημα επιχορήγησης.

Σε μαύρες εποχές ενίσχυση του Πολιτισμού, πολύ ανέκδοτο φαίνεται, αλλά πρέπει να μπούμε στις διαδικασίες. Αλλιώς, χωρίς αμφιβολία είμαστε απ’ έξω.
Έλα όμως που οι διαδικασίες είναι μόνο ηλεκτρονικές. Κάθε γραπτό στοιχείο αποκλείεται, αφού αναπόδραστα συνδέεται με την γραφειοκρατία. Ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουμε, να τον χειριζόμαστε στοιχειωδώς ξέρουμε. Ε, δεν είμαστε δα και κομπιουτεράδες. Διαβάζουμε τις οδηγίες και επιχειρούμε.
Με δυσκολίες πολλές. Παρά ταύτα επιχειρούμε. Κάτι καταφέρνουμε, δεν μπορούμε όμως να ολοκληρώσουμε. Τηλέφωνο για βοήθεια. Στην Αθήνα βεβαίως. Δεν μπορούμε να πούμε. Ευγενικές και εξυπηρετικές οι κυρίες που σηκώνουν το τηλέφωνο του εθνικού κέντρου. Ακούνε όμως και τα παράπονα. «Πώς θέλετε να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε όλη αυτή τη διαδικασία, με ελλιπείς γνώσεις και ανυπαρξία πείρας;» «Τι να σας κάνουμε, πρέπει να ακολουθήσετε αυτή την διαδικασία. Αν δεν τα καταφέρνετε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.» Πώς να καταλάβει η κυρία από την Αθήνα πως εδώ εμείς πάσχουμε από τα πάντα; Ακόμα κι απ’ τους ειδικούς. Γιατί όλα, μα όλα, σχεδιάζονται με γνώμονα την Αθήνα. Άντε, να μην τους αδικούμε εντελώς, με γνώμονα το λεκανοπέδιο της Αττικής. Από κει που θα αντλήσει παρεμπιπτόντως και ο κ. Αλαβάνος τις επαναστατικές δυνάμεις, για να οδηγήσει τη νέα επανάσταση. Είπαμε, παρεμπιπτόντως.
Εν πάση περιπτώσει, τον βρίσκουμε τον ειδικό, κάτι έχει μείνει κι εδώ, χωρίς αμοιβή φυσικά, αφού δεν έχουμε να τον πληρώσουμε, μας διορθώνει, μας υποδεικνύει, μας βοηθά. Τα στείλαμε τα στοιχεία που μας ζητάνε. Τρίβουμε τα χέρια από χαρά και ικανοποίηση. Τελειώσαμε και προλάβαμε τις προθεσμίες. 30 Ιουνίου κι αν δεν προλάβεις, μένεις έξω από το χορό. Που το πιθανότερο είναι να μείνεις. Γιατί δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη. Κάπως έτσι γινόταν και πριν. Υπέβαλες τα χαρτιά σου, τα δικαιολογητικά σου, την τρέλα σου να κάνεις κάτι, τη φτώχεια σου, τον κατατρεγμό απ’ όλες τις δυνάμεις εξουσίας, την έκκλησή σου για βοήθεια. Κι ύστερα σε έπαιρνε στο τηλέφωνο ο αρμόδιος υπάλληλος και σου έλεγε με πλήρη κατανόηση και συμπάθεια. «Όλα εν τάξει, είστε στον πίνακα, πληροίτε τις προϋποθέσεις, αλλ’ από δω και πέρα είναι θέμα υπουργού. Έχετε κάποιον να σπρώξει το θέμα;» Κι επειδή δεν είχες, έμενες στην απ’ έξω.
Όμως επειδή πέρασαν και πάνε τα παλιά λέει, εμείς θα το επιχειρήσουμε κι ας είναι δύσκολο, κι ας βρισκόμαστε εδώ στην άκρη του Αιγαίου, που όποτε θέλουν το δοξάζουν κι όποτε θέλουν το βάζουν στην πάντα. Θα προσπαθήσουμε, ελπίζοντας πάντα πως θα δικαιωθούμε. Έτσι δεν λένε οι μύθοι που μας μάθανε να αναμασάμε και να πιστεύουμε; Έτσι.
Κι αφού τελειώσαμε, ας πάρουμε κι ένα τηλέφωνο για επιβεβαίωση. Αμ δε.
– Βεβαίως τα λάβαμε, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η εγγραφή σας.
– Γιατί;
– Γιατί δεν μας τα στείλατε ως έγγραφα, με θεωρημένες τις υπογραφές για το γνήσιό τους, από αρμόδια αρχή. Και το καταστατικό σας βέβαια, θεωρημένο από το δικαστήριο.
– Μα το δικαστήριο είναι 40 χιλιόμετρα από δω.
– Ε τότε από δικηγόρο.
-Και τότε γιατί προσπαθούσαμε 15 μέρες, με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση;
– Μα πώς θα ξέρουμε αν όλα όσα μας στείλατε είναι αληθινά και δεν είναι πλάκα;
Μια κουβέντα και χάλασε όλη η σούπα. Ποια ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ποια γραφειοκρατία; Τρέχουμε γρήγορα στο ταχυδρομείο με την ευχή να μη μας πούνε πάλι για τον γνωστό, που πρέπει να σπρώξει την υπόθεση.

rahidi@in.gr

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profile Σας Στο Facebook

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. “Ηλεκτρονικη διακυβερνηση” τι μου θυμισε…. αυτες τις πλανες μερες της προσφατης προεκλογικης περιοδου και τις πρωτες μερες που ανελαβε το ΠΑΣΟΚ τα καθηκοντα του ως κυβερνηση και παρουσιαζε τα παντα τοσο ροδινα και τοσο ευοιωνα. Ποσο λιγο κρατησε αυτο το κλιμα που μας εκανε να πιστεψουμε οτι κατι θα αλλαζε τελικα αυτη τη φορα. Κι ομως αντι να φτιαξει χειροτερεψε και βρισκομαστε σε μεγαλυτερη αβεβαιοτητα απο ποτε. Δε ξερω τι με θυμωνει περισσοτερο, οτι εγιναν ετσι τα πραγματα η οτι με πλανεψαν τα λογια τους και τους ψηφισα…
    Στις δημοτικες εκλογες που ερχονται καλο θα ειναι να δειξουμε με τη ψηφο μας οτι εχουμε ξυπνησει απο το λιθαργο επιτελους. Πρεπει να τους τρομαξουμε, πρεπει ο τρομος να φυγει απο τους πολιτες και να παει σε αυτους που τον εσπειραν.

  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ !
    ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ??? ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ , ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΛΕΙΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here