Home Troktiko & άλλα blogs Από τη Λέσβο στην Αυστραλία, βιβλίο-λεύκωμα

Από τη Λέσβο στην Αυστραλία, βιβλίο-λεύκωμα

731
1

H ιστορία της μετανάστευσης εκατοντάδων κατοίκων της Λέσβου προς την Αυστραλία καταγράφεται στο βιβλίο-λεύκωμα, με τίτλο «Ταξίδια Αβεβαιότητας και Ελπίδας – Journeys of Uncertainty and Hope», που εξέδωσε ο ομογενής Βασίλης Βασίλας. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 18 Ιουνίου, στο οίκημα της Μυτιληνιακής Αδελφότητας, στο Σίδνεί, από τον καθηγητή του Τμήματος Νεοελληνικών του τοπικού Πανεπιστημίου, δρα Βρασίδα Καραλή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και δυο ομογενείς, των οποίων η ιστορία καταγράφεται στο βιβλίο.

Ο συγγραφέας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια συγκεντρώνει αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από μετανάστες. Το υλικό αυτό «ανεβάζει» στην ιστοσελίδα του, www.syndesmos.net. Πέρσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Λεσβιακής Εβδομάδας» είχε παρουσιάσει φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Home of the Heart; Lesvos and Migration».

«Υπάρχουν ιστορίες πλέον των 650 μεταναστών και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να ακολουθήσουν βήμα-βήμα την περιπέτεια πολλών οικογενειών από τη Λέσβο μέχρι την εγκατάσταση και ανέλιξή τους στη νέα πατρίδα», δήλωσε ο κ. Βασίλας, διευκρινίζοντας πως 200 και πλέον φωτογραφίες και κείμενα περιγράφουν το ταξίδι προς την Αυστραλία, αρχής γενομένης από τον αποχαιρετισμό στο χωριό στη Λέσβο και ακολούθως, στον Πειραιά, καθώς το πλοίο έφευγε για τη νέα χώρα.

«Με το βιβλίο αυτό θέλω να καταδείξω τη συναισθηματική βασανιστική εμπειρία των μεταναστών, που άφηναν πίσω τους οικογένειες και πατρίδα, και ταυτόχρονα τη ριψοκίνδυνη απόφασή τους να ταξιδέψουν στην άλλη γωνιά της γης για ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Βασίλας.

«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, με τους οποίους μίλησα, βρίσκονται στην Αυστραλία για 50 χρόνια κι όμως, όταν ανακαλούν τις στιγμές της αποχώρησης και των αγαπημένων προσώπων που έμειναν πίσω, συγκινούνται αφάνταστα. Αν και πέρασαν δεκαετίες, και οι ίδιοι πέτυχαν και προόδευσαν στη θετή πατρίδα, θυμούνται ακόμη με πολύ πόνο την εμπειρία», είπε ο συγγραφέας.

Πηγή: troktiko.blogspot.com

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profil Σας Στο Facebook

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Από μια περιήγηση που έκανα στην ιστοσελίδα μπορώ να πω εξαιρετική δουλειά και ως ιδέα. Συγκινεί. Αξίζει να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here