Home Άρθρα Πιθανή αναβολή των εκλογών της αυτοδιοίκησης για τον Οκτώβριο του 2014

Πιθανή αναβολή των εκλογών της αυτοδιοίκησης για τον Οκτώβριο του 2014

394
0

Αναδημοσίευση από το Airetos.gr Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κάνει πίσω σε ότι έχει να κάνει τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, από την άλλη όμως ο χρόνος πιέζει και δεν θα αρκεί για τις απαραίτητες αλλαγές στη διαδικασία. Επειδή, η σύμπτωση εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογών σε συνδυασμό με την Ελληνική Προεδρία δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά την διενέργεια των εκλογών τον Οκτώβριο, όπως παραδοσιακά γινόταν. Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα από τη στιγμή που δεσμεύτηκε δημοσίως ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών δεν μπορεί να γίνουν βήματα πίσω ή να εφαρμοστεί το 2019.

Όπως φαίνεται η καθυστέρηση της κατάθεσης των σχετικών νομοθετικών πράξεων από τη Βουλή σημαίνει ότι προφανώς ισχυροποιείται το σενάριο που θέλει να πραγματοποιούνται οι εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ θα έχουν απεμπλακεί και από το δύσκολο κλίμα του Μαΐου, που δεν αποκλείεται εκείνο το διάστημα να έχουμε προσφυγή στις κάλπες για Εθνικές εκλογές. Παράλληλα, το ενδεχόμενο αυτό «βολεύει» τις σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές, αφού τις δίνει χρόνο για να προετοιμαστούν καλύτερα, ενώ ενδιάμεσα θα βρίσκεται και η καλοκαιρινή περίοδος που πάντα ευνοούσε σε προεκλογικό κλίμα.

Η πιθανή παράταση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι μέσα στα «συνταγματικά όρια» διότι οι σημερινές διοικήσεις τότε συμπληρώνουν ακριβώς τετραετία, θα σημαίνει ότι: Οι σημερινές διοικήσεις θα παραμείνουν μέχρι 31/12/14, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα πολιτική αναδίπλωσης ανάλογα με τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο και η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής και συμβούλων θα καθυστερήσει τουλάχιστον για 4 μήνες.

Πηγή: www.airetos.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here