Home Άρθρα Εστία Νέας Σμύρνης – Προσκυνηματικό Οδοιπορικό στη Λέσβο, Πέργαμο και Αϊβαλί

Εστία Νέας Σμύρνης – Προσκυνηματικό Οδοιπορικό στη Λέσβο, Πέργαμο και Αϊβαλί

857
0

estia-neas-smyrnis-002

Δεν είναι η πρώτη φορά που το “PlomariNews” έχει αναφερθεί σε σπουδαίους άντρες που έχουν ως γενέτειρά τους το Πλωμάρι και πιο συγκεκριμένα στον Πάνο Χαλδέζο, Ιδρυτή και Πρόεδρο της Εστίας Νέας Σμύρνης. Το άγαλμά του άλλωστε κοσμεί τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου, θυμίζει το έργο του στους παλαιότερους και προκαλεί τους νεότερους να μάθουν για εκείνον.

Πριν μερικές μέρες λάβαμε από το Δ.Σ. της Εστίας Νέας Σμύρνης ένα εξαιρετικό και άρτιο κείμενο της κυρίας Θέμις Παπαδοπούλου, που αναφερόταν στην Προσκυνηματική Εκδρομή στη Λέσβο, Πέργαμο και Αϊβαλί που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες. Η αρχική σκέψη βασίστηκε στο γεγονός ότι μέσα στις δύσκολες ώρες, που περνάμε σαν χώρα και σαν λαός, ένα προσκύνημα στην όμορφη Λέσβο καθώς και στα αγιασμένα -ποτισμένα με το αίμα χιλιάδων μαρτύρων- χώματα στο Αϊβαλί και την Περγάμο, θα έδινε δύναμη και ώθηση για συνέχεια, στους ανθρώπους από την Εστία Ν. Σμύρνης, που ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να ανασύρουν από τα πολιτισμικά κοιτάσματα του χθες, αναμνήσεις και θησαυρούς που για όλους μας συνιστούν την έννοια «Ελλάδα», «Ορθοδοξία», «Μικρά Ασία» αλλά και «Εστία Ν. Σμύρνης».

Στον Μανταμάδο, τα χελιδόνια νόμιζες με τα τιτιβίσματά τους, πως κρατούσαν το «ίσο» στον ψάλτη και τον ιερέα, που έψαλλαν στην Αρτοκλασία η οποία έλαβε χώρα στον Ναό του Ταξιάρχη Αρχάγγελου Μιχαήλ.
estia-neas-smyrnis-004Η εκδρομή συνεχίστηκε στην Σκάλα της Συκαμιάς με την μουριά του Μυριβήλη και το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας και φυσικά με το προσκύνημα στην Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Επίσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι με τα μοναδικά εκθέματα εκατομμυρίων ετών και στη Σκάλα Ερεσσού, αλλά και με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Μυτιλήνη όπου απαγγέλθηκε άψογα από το μέλος του Δ.Σ. της Εστίας, κ. Αν. Ζάκα (τέως Λυκειάρχη) το ποίημα «Μάνα Μικρασιάτισσα».

Στο Πλωμάρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Βαρβαγιάννη καθώς και στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών. Να σταθούμε όμως στην επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο άγαλμα του αειμνήστου Πάνου Χαλδέζου, Ιδρυτού και Προέδρου επί 53 συναπτά χρόνια της Εστίας Ν. Σμύρνης, τον χαιρετισμό που διαβάστηκε από τον κ. Ζάκα Ανδρέα και την κατάθεση στεφάνου στα πόδια του ανδριάντα του από τα τρεμάμενα, απ’ τη συγκίνηση, χέρια της κόρης του Αλίκης Παλαιολόγου, καθώς και στην αυθόρμητη κραυγή «ΑΞΙΟΣ» που βγήκε από τα χείλη όλων των παρισταμένων και δεν άφησε κανένα μάτι αδάκρυτο και καμιά ψυχή ασυγκίνητη. Επίσης στο Πλωμάρι, η επίδοση του βραβείου στην αριστούχο μαθήτρια του Λυκείου Πλωμαρίου, Σαραφίδου Ελευθερία, έγινε στην πλατεία της πόλης, στην μητέρα της μαθήτριας.

H περιήγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στις Χαμένες Πατρίδες της Μικράς Ασίας, στην Πέργαμο και στο Ασκληπιείο αλλά και στο Αϊβαλί.

Και όταν τέλειωσε αυτό το όμορφο και πολύπλευρο ταξίδι μόνο τα λόγια του Στρατή Μυριβήλη ταίριαξαν σαν επίλογος: «Ευχαριστώ τον Θεό, που με γέννησε Έλληνα. Δέχομαι χωρίς βαρυγκόμια την βαριά και μοναδική κλήρα της φυλής μου. Παίρνω στη φούχτα μια χεριά βρεμένα φύκια και τα φιλώ. Στα χείλη μου καίει το αλμυρό σου φιλί, Μάνα Ελλάδα.»

estia-neas-smyrnis-005

estia-neas-smyrnis-003

Για την μεταφορά των κειμένων: Γιάννης Μαλλής

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here