Home Άρθρα Η Λέσβος αισιοδοξεί για τις γαλάζιες σημαίες

Η Λέσβος αισιοδοξεί για τις γαλάζιες σημαίες

457
0

Αναδημοσίευση από τον Δημοκράτη. Το Σάββατο 25 τρεχ. αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των παραλιών που θα βραβευτούν για το 2013 με τη γαλάζια σημαία. Πέρυσι εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων, η Λέσβος είχε χάσει αρκετές γαλάζιες σημαίες από πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, όπως των Βατερών, του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, της Σκάλας Καλλονής, της Πέτρας και της Ανάξου.

Για τις παραλίες Βατερών και Αγίου Ισιδώρου, η απώλεια οφειλόταν στην έλλειψη ναυαγοσωστών, που να διαθέτουν δίπλωμα για πολυσύχναστες παραλίες, καθώς είχαν χαρακτηρισθεί ως τέτοιες.
Για τις παραλίες Ανάξου και Πέτρας, το κυριότερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη οργάνωσης, η οποία είχε αναφερθεί από το 2011, όταν είχε γίνει έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή.
Σε ότι αφορά την παραλία της Σκάλας Καλλονής, αιτία για την απώλεια της σημαίας ήταν το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπάλληλος ξέχασε (!) να καταθέσει τα χαρτιά εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Φέτος οι προβλέψεις είναι κάπως πιο αισιόδοξες, αφού όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι, έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις περιοχές που χάθηκαν πέρυσι οι σημαίες, φέτος θα κυματίσουν και πάλι στους ιστούς τους.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γέρας – Πλωμαρίου Πρ. Γυμνάγος, από τις πληροφορίες που έχει η παραλία του Αγίου Ισιδώρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βραβευτεί με τη σημαία. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Αντ. Κουμαρά, αντιδημάρχου Πέτρας – Ερεσού Αντίσσης, που σημειώνει ότι κατατέθηκαν οι φάκελοι άρτιοι και ολοκληρωμένοι και το πιθανότερο είναι οι γαλάζιες σημαίες να επιστρέψουν στις παραλίες της Πέτρας και της Ανάξου. Τόνισε δε, πως ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες ευπρεπισμού στην Πέτρα.
Το μεγαλύτερο αγκάθι για την παραλία των Βατερών, φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι ο ναυαγοσώστης, αφού υπάρχει έλλειψη ατόμων που ασχολούνται με το αντικείμενο.
Δυστυχώς, η λίστα με τους ναυαγοσώστες που διαθέτουν τα σχετικά διπλώματα εγκεκριμένα από το Λιμεναρχείο είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ ενδέχεται κάποιοι απ αυτούς να εργάζονται ήδη με ικανοποιητικό μισθό και να μην επιθυμούν να αφήσουν τη δουλειά τους και να προσληφθούν με σύμβαση από το Δήμο Λέσβου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμος Λέσβου θα προκηρύξει ορισμένες θέσεις το επόμενο διάστημα, ωστόσο θεωρείται αμφίβολο αν και κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι Καποδιστριακοί δήμοι του νησιού μας, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα, όπως ο Δήμος Γέρας, τα τελευταία χρόνια έπαψαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η βράβευση των παραλιών με τις γαλάζιες σημαίες, παίρνει φέτος για πρώτη φορά επίσημο χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Βούλας Αττικής, σε ειδική εκδήλωση.
Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, υπεύθυνη για το πρόγραμμα των γαλάζιων σημαιών Δαρεία – Νεφέλη Βουρδουμπά, η τελετή βράβευσης παίρνει επίσημο χαρακτήρα, αφού η χώρα μας είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες.
«Ουσιαστικά οι παραλίες που θα βραβευτούν φέτος, αναδεικνύονται για τη δραστηριότητά τους το περσινό καλοκαίρι, όπου πραγματοποιήθηκαν και οι σχετικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αμέσως μετά τη βράβευση, θα αποσταλεί στους υπευθύνους της κάθε περιοχής, το υλικό που πρέπει να τοποθετηθεί στις παραλίες που επιλέχθηκαν. Εκείνοι είναι υποχρεωμένοι στη συνέχεια να μας αποστείλουν φωτογραφικό υλικό από το χώρο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει. Η αποστολή της σημαίας γίνεται, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι των βραβευμένων ακτών θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού ανά πάσα στιγμή μετά την παραλαβή της σημαίας, τα συνεργεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή, για να διαπιστώσουν αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί το αντίθετο, αυτόματα η παραλία χάνει τη γαλάζια σημαία, όπως συνέβη το 2011 στις παραλίες Πέτρας και Ανάξου.

Πηγή: www.dimokratis.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here