Home Άρθρα 20 χρόνια απ’ την έναρξη του έργου της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, ξεκινά το...

20 χρόνια απ’ την έναρξη του έργου της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, ξεκινά το καλοκαίρι η φάση αποπεράτωσής του

805
2

Άρθρο της Μαρίνας Πολλάτου από το Εμπρός. Αβδηριτισμός στο… Πλωμάρι. Ως ένα απ’ τα πιο δύσκολα σε τεχνικό επίπεδο έργα χαρακτηρίζεται αυτό της αποπεράτωσης της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, που δημοπρατήθηκε το Φεβρουάριο απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους και μέσα σε διάστημα ενός έτους, όσο και η προβλεπόμενη εκτέλεση του έργου, θα καταστήσει λειτουργικό ένα έργο που ξεκίνησε ακριβώς δυο δεκαετίες πριν, αλλά ακόμη δεν έχει πετύχει το στόχο του, να δώσει νερό ύδρευσης και άρδευσης στο Πλωμάρι. Κι αυτό παρ’ ότι εδώ και χρόνια έχουν ολοκληρωθεί ήδη και κινδυνεύουν να αχρηστευθούν απ’ την αχρησία όλα τα συνοδά έργα, δηλαδή τα αντίστοιχα δίκτυα όπως και το ταχυδιυλιστήριο του νερού.
Μετά από επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια των τοπικών φορέων, της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής Λέσβου και του Δήμου Πλωμαρίου, που συνεχίστηκε απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την αποπεράτωση της λιμνοδεξαμενής, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 αντιμετωπίστηκε και η τελευταία εκκρεμότητα, το ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση της παρέμβασης. Έτσι, στις αρχές του χρόνου και αφού έγινε απ’ τις περιφερειακές τεχνικές υπηρεσίες τροποποίηση της μελέτης που είχε συνταχθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοπρατήθηκε το έργο «Εργασίες για την Ολοκλήρωση του έργου και αντιμετώπιση κατολισθήσεων στη Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα».

Οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν στην κατασκευή εργασιών ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής (υπερχειλιστής, τοποθέτηση στεγανοποιητικής μεμβράνης σε τμήματα του σώματος του φράγματος και του νοτίου πρανούς της λιμνοδεξαμενής όπου δεν έχει τοποθετηθεί) και, τέλος, διάφορα τεχνικά έργα τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση και πρόληψη των κατολισθήσεων, προκειμένου να ασφαλισθεί το έργο.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το «Ε», το φράγμα-λιμνοδεξαμενή Σεδούντα έχει χρηματοδοτηθεί έως σήμερα με περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ από δύο κοινοτικά πλαίσια για την κατασκευή του και είναι συνολικής χωρητικότητας 210.000 κυβικών μέτρων νερού. Βρίσκεται στην κοίτη του χειμάρρου Άνυδρου στο σημείο εκβολής του στο χείμαρρο Σεδούντα και διαθέτει κατασκευασμένο, ήδη απ’ το 2006, δίκτυο άρδευσης της ευρύτερης περιοχής. Προβλέπεται δε το νερό που θα «περισσεύει» απ’ τη γεωργία, να φιλτράρεται μέσω ταχυδιυλιστηρίου (στη θέση «Καρτσίλι») και να διατίθεται ως πόσιμο. Το ταχυδιυλιστήριο εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στο Δήμο Λέσβου για να το διαχειρίζεται, τον Οκτώβριο του 2011.

Πριν το Πάσχα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής δημοπρασίας του έργου, σύμφωνα με το οποίο το έργο ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρεία «Α. Νικολιάς Ο.Ε.» με μέση έκπτωση 1,01%. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Αφροδίτη Κουρογένη, πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο θα γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αφορά και έργα μικρότερου προϋπολογισμού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, όταν πρόκειται για έργα που πληρώνονται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους), οπότε εκτός απροόπτου σε ένα δίμηνο περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Ο Κάστορας είναι κοινωνικό ζώο και σχηματίζει οικογενειακές ομάδες 5 – 8 ατόμων, με κυρίαρχο το ενήλικο θηλυκό. Aνήκει στο γένος ημιυδρόβιων τρωκτικών της οικογένειας των καστοριδών. Τα θηλαστικά αυτά χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να κατασκευάζουν φράγματα σε ποταμούς και λίμνες.
    Οι κάστορες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος. Με τα φράγματα που κατασκευάζουν δημιουργούν ρεύματα νερού και αποφεύγονται οι πλημμύρες των γύρω περιοχών αλλά και οι ξηρασίες. Εξάλλου τα φράγμα και η τεχνητή λίμνη δημιουργούν βιότοπο κατάλληλο για την ανάπτυξη ζωικών και φυτικών πληθυσμών.
    Από την Βικιπαίδεια

  2. Αβδηριτισμός:

    Η έκφραση «Αβδηριτισμός» σημαίνει μία πράξη ή μία σκέψη, που τη χαρακτηρίζει η προσπάθεια ανόητης επίδειξης. Πράγματι, αναφέρεται ότι οι Αβδηρίτες –κάτοικοι της πόλεως Άβδηρα, κοντά στις εκβολές του ποταμού Νέστου, στη Θράκη, είχαν μιαν ανόητη ματαιοδοξία και κατά την αρχαιότητα κυκλοφορούσαν εις βάρος τους ένα σωρό πειρακτικά ανέκδοτα.
    Δύο από τα πιο γνωστά είναι τα εξής: Οι Αβδηρίτες αποφάσισαν κάποτε να κατασκευάσουν ένα υδραγωγείο, για να υδρεύσουν την πόλη τους, που δεν είχε νερό. Έτσι άρχισαν έναν έρανο και με το σημαντικό ποσόν που μάζεψαν, κατασκεύασαν μια μεγάλη δεξαμενή και μια εξ’ ίσου ωραιότατη καλλιμάρμαρη βρύση.

    Όταν όλα αυτά ήταν έτοιμα, ανακάλυψαν ότι είχαν λησμονήσει το σπουδαιότερο: τη μεταφορά δηλαδή του νερού στην πόλη!
    Και επειδή στο μεταξύ τα λεφτά είχαν εξαντληθεί, έμειναν η δεξαμενή και η βρύση χωρίς νερό!
    Κάποτε επισκέφτηκε τα Άβδηρα ο Διογένης ο Κυνικός. Όταν αντίκρισε τη μεγαλοπρεπέστατη και τεράστια πύλη της πόλης, η οποία βρισκόταν σε μεγάλη αντίθεση μπροστά στην έκταση, αλλά και τους κατοίκους της, είπε στους Αβδηρίτες: «Σας συνιστώ να φράξετε λίγο την πύλη σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει από εκεί μέσα ολόκληρη η πόλη σας …».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here