Home Άρθρα Αγγελιοφόρος: Γεύση Ελλάδας, άρωμα Λέσβου!

Αγγελιοφόρος: Γεύση Ελλάδας, άρωμα Λέσβου!

740
0

Άρθρο του Αγγελιοφόρου με αφορμή την επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων από τη βόρεια Ελλάδα στη Λέσβο. Στο νησί της ποίησης και του πολιτισμού, της ομορφιάς και της πλούσιας ιστορίας, της γεύσης, του ούζου και των παραδόσεων, της φύσης και της φιλοξενίας, των γραφικών χωριών και των επιβλητικών αρχοντικών, τη Λέσβο, ταξίδεψαν για τρεις ημέρες ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Β. Ελλάδα και την Ηπειρο.

Αποστολή: Ντέπη Χιωτοπούλου (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)

praktores-25martiouΈνα ταξίδι εξοικείωσης για δεκαπέντε τουριστικούς πράκτορες από τη Β. Ελλάδα, από την Κομοτηνή μέχρι τη Λάρισα, αλλά και από τα Ιωάννινα και την Αρτα, πραγματοποίησε ο ταξιδιωτικός οργανισμός «Zorpidis» ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Το fam trip πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 – Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρία Aegean Airlines (σ.σ. η Aegean συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Μυτιλήνη τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο) με σκοπό οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού, τις παροχές και τις δυνατότητες διαμονής, να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκεί συναδέλφους τους και τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και να εξετάσουν προτάσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων, την Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, την Ενωση Ξεναγών, είχε προγραμματίσει για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες εκδρομές με ξενάγηση σε επιλεγμένους προορισμούς του νησιού όπως το Σίγρι (Απολιθωμένο Δάσος), το Μόλυβο, την Πέτρα, την Καλλονή, τη Γέρα, το Πλωμάρι, την Αγιάσο, τον Αγ. Ραφαήλ, το Μανταμάδο, τον Πολυχνίτο και τα Βατερά.

Επίσης, την αποστολή υποστήριξαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι Τουριστικοί Φορείς Πλωμαρίου, Καλλονής και Γέρας, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Βατερών και Πλωμαρίου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους τουριστικούς πράκτορες της Λέσβου, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης τουριστικών πακέτων προς τηο νησί. Στη σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους των τουριστικών πρακτόρων της Β. Ελλάδας και της Λέσβου συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα τουρισμού Αντώνης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Χρήστος Κορδώνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θρασύβουλος Καλογρίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος κ.ά.

Τουρισμός και πρωτογενής τομέας, διέξοδοι στην κρίση

Την αναγκαιότητα για καλύτερη και συχνότερη σύνδεση, τόσο ακτοπλοϊκή όσο και αεροπορική, επισήμαναν όλοι όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν, διότι τόσο ο τουρισμός όσο και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση, τόσο από Θεσσαλονίκη όσο και από Καβάλα, προτάθηκε να ασκηθούν έντονες και συντονισμένες πιέσεις από τους παρευρισκόμενους φορείς, όπως τις περιφέρειες, τα επιμελητήρια και τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό.

Για τον πρωτογενή τομέα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Καλογρίδης τονίζει: «Ως σταυροδρόμι πολιτισμών, η Λέσβος συνδυάζει παραδόσεις Ανατολής και Δύσης μ’ έναν αρμονικό τρόπο και αναδεικνύεται ιδιαίτερα στην υψηλή γαστρονομική της κουλτούρα ως πρότυπο μεσογειακής διατροφής».

Να σημειώσουμε ότι το νησί με τα 11 εκατ. ελαιόδεντρα (!), με το πολυβραβευμένο ελαιόλαδό του, τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το ούζο -όπου σ’ όλο το νησί παράγεται το μισό ούζο σ’ όλη την Ελλάδα- κ.ά. αποτελεί από μόνο του γαστρονομικό προορισμό.

Ιδιαίτερη επιτυχία αποτελεί δε ότι ολόκληρη η Λέσβος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO!

* Περισσότερα για την αποστολή μας στη Λέσβο σε επόμενα «Ταξίδια» του «ΑτΚ».

Info

Τα ταξιδιωτικά γραφεία που συμμετείχαν στο fam trip στη Λέσβο ήταν: Britannia Tours – Αννα Χατζησταυρίδου (Θεσσαλονίκη), Mavroedis Travel -Ξανθή Μαυροειδή, Velonis Tours – Νίκος Βελόνης (Κατερίνη), Chrissidis Travel – Γιώργος Χρυσίδης (Γιαννιτσά), Trast Travel – Αννα Βογιατζή (Κιλκίς), Voras Travel – Αλεξάνδρα Κιουτσούκη (Εδεσσα), Tseas Travel – Παύλος Τσέας (Βέροια), Kaskamanidis Tours – Λαρίσσα Κασκαμανίδου (Φλώρινα), Konstantinidis Travel – Μαριάννα Κωνσταντινίδου (Σέρρες), Makarios Travel – Παύλος Μακάριος (Δράμα), Alkyon Travel – Μαρία Οικονομοπούλου (Καβάλα), Rodopi Tours – Δήμος Δεληδήμου (Κομοτηνή), Efilial Travel – Δημήτρης Παπαδέας (Λάρισα), Kirousis Travel – Γιώργος Κυρούσης (Ιωάννινα), Airnet Travel – Βαγγέλης Κατσανδρής (Αρτα).

Την εκδρομή συνόδευε ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού «Zorpidis Travel» και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ συμμετείχε και ο Ρούλης Εδιάρογλου της διαφημιστικής εταιρίας «Butterfly» και υπεύθυνος της τουριστικής προβολής Β. Αιγαίου για το 2013.

Πηγή: www.agelioforos.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here