Home Άρθρα Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου: Το τελευταίο διάστημα στο Πλωμάρι συμβαίνουν διάφορα «περίεργα»

Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου: Το τελευταίο διάστημα στο Πλωμάρι συμβαίνουν διάφορα «περίεργα»

483
2

Με αφορμή τη φωτιά στη χωματερή Πλωμαρίου, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Σταύρος Πολίτης μίλησε στο Δημοκράτη. Το σοβαρότατο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των χωματερών, έρχεται στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, με αφορμή την πυρκαγιά στον ΧΑΔΑ Πλωμαρίου.
Επίσημα, όλες οι χωματερές του νησιού, θεωρούνται ανενεργές – κλειστές και τα απορρίμματα μεταφέρονται από τις δημοτικές ενότητες του νησιού στο ΧΥΤΑ. Ανεπίσημα, το καθεστώς που επικρατεί είναι ότι αρκετές από τις χωματερές που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, παραμένουν ενεργές, δέχονται από διάφορες πηγές σκουπίδια, μπάζα κ.λπ. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η εναπόθεση σκουπιδιών και μπαζών στους ΧΑΔΑ, είναι παράνομη ενέργεια, εντούτοις η ανοχή των αρχών και η ανευθυνότητα των πολιτών, δημιουργούν μια προβληματική κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται στο μέλλον να κοστίσει ακριβά (!!).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
Επί του παρόντος, η πυρκαγιά στη χωματερή του Πλωμαρίου, αν και έχει τεθεί υπό έλεγχο, εντούτοις συνεχίζει να σιγοκαίει εσωτερικά, όπως γίνεται, άλλωστε, σε παρόμοιες περιπτώσεις. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη γιγάντια προσπάθεια που έγινε όλες αυτές τις ημέρες από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας σε συνεργασία με ιδιώτες, προκειμένου η φωτιά να περιοριστεί. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Σταύρο Πολίτη και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιάννη Βατό, στο χώρο του ΧΑΔΑ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έπεσαν πάνω από 200 φορτηγά με μπάζα, ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο χώρος. Να σημειωθεί δε, ότι ο αντιδήμαρχος Ηλ. Κουνιαρέλλης ήταν από τους πρώτους που έσπευσε στην περιοχή, προκειμένου να συμβάλλει με τα μέσα που διαθέτει ο δήμος. Φυσικά, ακόμη και σήμερα υπάρχει φύλαξη του χώρου με 24ωρη βάρδια από υπαλλήλους του δήμου Λέσβου και εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι παρεμβαίνουν όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Σταύρος Πολίτης εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος αναφορικά με το ζήτημα της χωματερής, η οποία «υποτίθεται» ότι δεν λειτουργεί.
«Ευτυχώς, αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει σχεδόν σβήσει, φυσικά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προλάβουμε κάποια αναζωπύρωση. Όλοι γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι τέτοιου είδους φωτιές μπορεί επιφανειακά να φαίνονται σβηστές, συνεχίζουν, όμως, να καίνε για πολλές μέρες κάτω από τον όγκο των σκουπιδιών και των χωμάτων. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς ξεκίνησε, αν ήταν τυχαίο γεγονός ή εσκεμμένη ενέργεια κάποιου-ων ανεγκέφαλου-ων. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι το τελευταίο διάστημα στο Πλωμάρι συμβαίνουν διάφορα «περίεργα». Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα στις δημόσιες τουαλέτες του Πλωμαρίου. Παράλληλα, άγνωστοι τη νύχτα προχωρούν σε μικροβανδαλισμούς και καταστροφές στις τουαλέτες και βρωμίζουν το πάτωμα και τους τοίχους. Την ίδια ώρα, παρατηρείται στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, άγνωστοι να κλέβουν τους κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Ελπίζω ότι τα περιστατικά είναι τυχαία και ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους, διαφορετικά μιλάμε για εσκεμμένες ενέργειες που γίνονται για να βλάψουν την εικόνα του Πλωμαρίου, εν μέσω μάλιστα τουριστικής σεζόν».
Σχολιάζοντας, εξάλλου, το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, ο Στ. Πολίτης, παραδέχθηκε ότι ναι μεν η χωματερή θεωρείται κλειστή, όμως σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται εναπόθεση μπαζών και σκουπιδιών.
«Η χωματερή Πλωμαρίου, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Αναμένεται να γίνει η δημοπράτησή της το επόμενο διάστημα. Κατά την άποψή μου, κάποια πράγματα αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων έγιναν με τη λάθος σειρά στο νησί μας. Πιστεύω ότι παράλληλα με το έργο του ΧΥΤΑ, θα έπρεπε να προχωρούν και τα έργα για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τους Χ.Υ.Τ. Αδρανών. Σήμερα λειτουργεί ένας ΧΥΤΑ σε έναν τεράστιο σε έκταση δήμο, ενώ προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας Σ.Μ.Α., αυτός της Μυτιλήνης. Πολύ φοβάμαι ότι αν προχωρήσει η αποκατάσταση της χωματερής του Πλωμαρίου, τα σκουπίδια και τα μπάζα θα εναποτίθενται στα ρέματα και τους ποταμούς με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Γενικό Δ/ντη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργο Σπανέλλη, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο του δικτύου των Σ.Μ.Α. Γέρας, Άντισσας, Πολιχνίτου. Ο Γ. Σπανέλλης παραδέχθηκε ότι υπήρχε καθυστέρηση στις διαδικασίες του έργου, η οποία οφείλεται στο εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει για την ανάδειξη του εργολάβου.
«Ο νόμος στο θέμα των εργολάβου που αναλαμβάνουν τα έργα, είναι αρκετά απαιτητικός. Μετά το τέλος της δημοπρασίας, αν ο πρώτος που επιλεγεί δεν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται εντός των στενών χρονικών πλαισίων που καθορίζονται, τότε χάνει το έργο και καλείται ο επόμενος. Έχει τύχει περίπτωση σε έργο της Λέσβου, που κλήθηκε ο τρίτος κατά σειρά εργολάβος. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, όπου τελικά το έργο θα γίνει με το δεύτερο εργολάβο. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να εγκατασταθούν τα συνεργεία και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ξεχωριστά έργα. Το πρώτο αφορά τις εργασίες στο χώρο των ΣΜΑ και το δεύτερο αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού (κοντέινερ κ.λπ). Συνολικά και για τα δύο έργα στους τρεις ΣΜΑ, η προβλεπόμενη χρηματοδότηση αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ».

ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ
Κανονικά στο δίκτυο των ΣΜΑ, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και το έργο του ΣΜΑ Πέτρας, όμως λόγω προβλημάτων που υπήρχαν στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου, έμεινε απέξω και πιθανόν να ενταχθεί αργότερα σε κάποιο πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα καυστικός με το θέμα των ΧΑΔΑ και του ΧΥΤΑ ήταν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Γιάννης Βατός. Ο Γ. Βατός υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, στην Ελλάδα ακολουθήθηκε λαθεμένη πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων, ακόμη και σε μεγάλες περιφέρειες όπως είναι η Αττική.

ΕΥΘΥΝΕΣ
«Όλοι σ αυτές τις περιπτώσεις, πολίτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι κάνουν την κριτική τους εκ του ασφαλούς. Κανένας, όμως, δεν αναλογίζεται τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί. Όλοι μας ανεξαιρέτως είμαστε μέρος του συστήματος, το οποίο αν ξεκινήσει με λάθος χειρισμούς δεν μπορεί στην πορεία να αποκατασταθεί. Για παράδειγμα, όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή παρέλαβε τη ΔΕΔΑΠΑΛ μαζί μ αυτή παρέλαβε τεράστια χρέη από τον πρώην δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος είχε και το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών σχεδόν το 80% του συνόλου και ο οποίος σημειωτέον δεν είχε πληρώσει σχεδόν ποτέ.
Επιπλέον, παραλάβαμε 11 εκατομμύρια ευρώ χρέη στον τομέα των ανταποδοτικών τελών που περιλαμβάνεται και η καθαριότητα, από τις 13 δημοτικές ενότητες. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, για τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα. Σήμερα κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να μπει μια τάξη σε όλα αυτά, δεν γίνεται, όμως, από τη μια μέρα στην άλλη».

Άρθρο: Μ. Χατζηγεωργίου Πηγή: www.dimokratis.gr

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ “ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ” ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ , ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.
    ΑΙΣΧΟΣ!!!

  2. OTAN ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΜΕΝΗΣ Η ΑΝΤΟΙΔΗΜΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟ ΠΡΟΠΟΛΟΥ ΜΕΣΑ ΑΝΙΚΑΝΗ ΨΕΥΤΕΣ!!!!!!!!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here