Home Άρθρα Προς ομαδική παραίτηση οι Πρόεδροι των τοπικών & Δημοτικών Ενοτήτων!

Προς ομαδική παραίτηση οι Πρόεδροι των τοπικών & Δημοτικών Ενοτήτων!

502
0

Άρθρο της Μαρίνας Πολλάτου από το Εμπρός. Για τον Ιούνιο μετατίθεται η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για τα προβλήματα των χωριών, ενώ την ίδια ώρα, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δικτύου Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, πάρα πολλοί πρόεδροι βρίσκονται στα όρια της παραίτησης. Στην ίδια συνεδρίαση έγινε ξεκάθαρο πως αν δεν υπάρξουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας, στα οποία οι πρόεδροι των χωριών λειτουργούν ως «κυματοθραύστες» όπως υποστηρίζουν, αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν δεκάδες παραιτήσεις.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάπης, Χρήστος Ψαραδέλλης, έβαλε επιτακτικά την ανάγκη να ασχοληθεί το Συμβούλιο με τα θέματα των χωριών. Εκείνη την ώρα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, ανέφερε ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες η συνεδρίαση να γίνει στις 23 Μαΐου.

Αναβάλλεται…
Με βάση αυτή την πρόβλεψη συνεδρίασε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής το Δίκτυο Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου, προκειμένου να διαμορφώσει την ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε επικοινωνία που είχε, όμως, ο κ. Κορδώνης με τον κ. Ψαραδέλλη, τον ενημέρωσε πως για την καλύτερη προετοιμασία της δημοτικής αρχής, δεν είναι εφικτό η συνεδρίαση για τα θέματα των χωριών να γίνει μέσα στο Μάιο και πως αναβάλλεται προσωρινά για μερικές μέρες, και το πλέον πιθανόν είναι να γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Κορδώνης, «κρίθηκε απαραίτητο να προηγηθεί η διαδικασία προετοιμασίας, ειδικά για το θέμα των αρμοδιοτήτων, ώστε να στεφθεί από επιτυχία η συνεργασία και να έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των χωριών».

«Χρειαζόμαστε αρμοδιότητες»
«Απ’ τη συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή περίπου 40 εκπροσώπων από πολλές περιοχές του Δήμου, φάνηκε πως η πλειοψηφία των προέδρων των χωριών είναι στα όρια της παραίτησης. Κάνουν υπομονή οι συνάδελφοι μέχρι τις εκλογές και αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν λύσεις, οδηγούμαστε σε ομαδική παραίτηση, γιατί πολύ απλά δεν αντέχουμε άλλο να παριστάνουμε τους κυματοθραύστες των προβλημάτων», ανέφερε εκ μέρους του Δικτύου Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ο συντονιστής, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Σινάνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σινάνης, τα ζητήματα που πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν, είναι αυτά που αφορούν στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων απ’ το δήμαρχο, στους αντιδημάρχους και τους προέδρους των χωριών και απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, στα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, καθώς και εκείνα που αφορούν στα οικονομικά θέματα.

«Πέρυσι στο Δήμο Κέρκυρας, ένα δήμο με τριπλάσια χρέη απ’ το Δήμο Λέσβου, δόθηκε η πάγια προκαταβολή πέντε φορές, όταν εμείς εδώ δεν την πήραμε ούτε μία. Θα πρέπει ο Δήμος να αναζητήσει την “τεχνογνωσία” της Κέρκυρας και ανάλογα να λειτουργήσει και στη Λέσβο», επεσήμανε ο κ. Σινάνης, λέγοντας ακόμη πως σε άλλους δήμους εκτελούνται και έργα απ’ τη ΣΑΤΑ, ενώ εδώ σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ακόμη και σε εκείνες που δεν είχαν προηγούμενες οφειλές σε έργα, δε γίνεται απολύτως τίποτε.

Τέλος, όπως τόνισε ο ίδιος, θα πρέπει να ψηφιστεί και Κανονισμός Λειτουργίας των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, ο οποίος σε άλλες περιοχές (π.χ. Δήμος Χίου) έχει ψηφιστεί από πέρυσι.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here