Home Ενημερώσεις Άλλη μια τουριστική σεζόν χαμένη – Συνεδρίαση Τουριστικής Επιτροπής

Άλλη μια τουριστική σεζόν χαμένη – Συνεδρίαση Τουριστικής Επιτροπής

423
0

Άρθρο από τον Δημοκράτη. Τρεις και πλέον ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Παλιό Δημαρχείο.
Στην ουσία, η επιτροπή αυτή μέχρι χθες ήταν ανύπαρκτη, χωρίς έργο, δράση και ρόλο, αφού από τον Ιανουάριο 2011 που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Βουνάτσου έχει συνεδριάσει μόλις δύο φορές.

ΔΥΣΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ
Σ αυτήν συμμετέχουν εκτός από το Δήμαρχο, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, φορείς του τουρισμού και του Επιμελητηρίου Λέσβου, όπως ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών, εκπρόσωποι των ξεναγών και άλλων επαγγελματικών κλάδων που εμπλέκονται με το τουριστικό αντικείμενο.
Οι περισσότεροι από τους παρόντες σημείωσαν ότι το σχήμα της Επιτροπής Τουρισμού, που απαρτίζεται από 40 άτομα περίπου, είναι δυσκίνητο και αρκετά δύσκολο να συνεδριάζει συχνά και να λαμβάνει αποφάσεις για τα καίρια και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό, όταν μάλιστα στη διάρκεια του καλοκαιριού προκύπτουν διάφορα προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Το σημαντικό, επισήμαναν οι παριστάμενοι, είναι να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας αυτής της επιτροπής, με προεδρείο, γραμματεία κ.λπ. Μάλιστα, οι πράκτορες ζήτησαν να δημιουργηθεί ένα ακόμη πιο σφιχτό σχήμα, ως Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 5-6 άτομα, το οποίο θα συνεδριάζει μία με δύο φορές το μήνα και αν χρειάζεται και περισσότερο το καλοκαίρι, ώστε να εξετάζει τα προβλήματα που προκύπτουν.
Η ίδια η Τ. Πνακά, μιλώντας στο «Δ» δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι η τουριστική επιτροπή συνεδρίασε μόλις δύο φορές μέχρι σήμερα. Όπως είπε, το ιδανικό θα ήταν να συνεδρίαζε συχνότερα και να έπαιρνε αποφάσεις, τις οποίες θα υλοποιούσε η Αντιδημαρχία Τουρισμού, στην οποία είναι επικεφαλής: «Θεωρώ ότι από τώρα και στο εξής, όταν ολοκληρωθεί και ο κανονισμός λειτουργίας θα συνεδριάζουμε πιο συχνά και θα λαμβάνουμε ουσιαστικές αποφάσεις».
Ένα πιο ευέλικτο σχήμα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να συνεδριάζει συχνά, ζήτησε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Γιάννης Σαμιώτης. Ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, όπως και πολλοί παριστάμενοι, για το γεγονός ότι συνεδριάζει η επιτροπή τουρισμού Μάιο μήνα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η σεζόν εδώ και αρκετό καιρό.
«Ζητήσαμε από το Δήμο να συνδράμει σε ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν την εικόνα του τόπου μας κατ αρχήν, αλλά και την εξυπηρέτηση των ξένων που έρχονται για να μας επισκεφθούν. Να βγουν άμεσα, και τώρα αν γίνεται, καθαριστές στους δρόμους και να καθαρίσουν τη βρωμιά που υπάρχει στην πόλη, στους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους και τις Δημοτικές Ενότητες. Γνωρίζω, προσθέτει ο Γ. Σαμιώτης, ότι υπάρχει πρόβλημα προσωπικού, κάτι, όμως, πρέπει να γίνει, δεν μπορεί μες στο κατακαλόκαιρο να έρχεται ο ξένος και να βλέπει παντού βρωμιές. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός Περιφέρειας και Δήμου ή δεν ξέρω ποιου άλλου και να προχωρήσει ο καθαρισμός».
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, σχολιάζοντας το χρόνο συνεδρίασης είπε χαρακτηριστικά, «η φετινή χρονιά είναι χαμένη, για την επόμενη χρονιά ίσως κάτι προλαβαίνουμε να κάνουμε ως επιτροπή, αλλά και πάλι έχουμε καθυστερήσει, για τη μεθεπόμενη χρονιά, όμως, είναι πολύ καλή χρονική συγκυρία να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε και να κάνουμε προγραμματισμό».

ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα φροντίσει για τη δημιουργία του κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής, ώστε αυτή να μπορέσει να συνεδριάζει συχνότερα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού:
«Θέλω να επισημάνω ότι αν δεν συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού, αν δεν καταλάβουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο για σήμερα ή για το καλοκαίρι που έρχεται, αν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον, την καθαριότητα και τη συμπεριφορά μας και αν το κράτος δεν λύσει πολλά από τα γνωστά προβλήματα, θα μείνουμε στάσιμοι. Εμείς, ως Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Λέσβου, αλλά και εγώ προσωπικά, ασκούμε έντονες πιέσεις για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Δεν το βάζουμε κάτω. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη και οι δυνατότητές μας εξαιρετικά περιορισμένες. Όμως, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση και ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Ταξιαρχούλα Πνακά, αναφέρθηκε στην τουριστική συνείδηση, όπως τη χαρακτήρισε, την οποία θα πρέπει να αναπτύξουμε όλοι στο νησί μας, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
«Ο Τουρισμός, δεν είναι θέμα του Δήμου, της Περιφέρειας, των ξενοδόχων ή των πρακτόρων, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και όλοι θα πρέπει, από το μετερίζι του ο καθένας, να συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Για παράδειγμα, η καθαριότητα είναι το μεγάλο αγκάθι, το οποίο αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, δίνοντας καθημερινά άνισες μάχες με τα σκουπίδια σε Μυτιλήνη και Δημοτικές Ενότητες, με τους λιγοστούς υπαλλήλους που διαθέτει. Μην ξεχνάτε ότι όλοι βασιστήκαμε στους πενταμηνίτες, που ακόμη δεν προσλήφθηκαν εξαιτίας των εκλογών. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο κάθε νοικοκύρης, ο κάθε επιχειρηματίας, με τον τρόπο του να συμβάλλει στην καθαριότητα. Έστω και σκουπίζοντας ο ίδιος το δρόμο μπροστά από το μαγαζί του. Αν το έκαναν όλοι αυτό, ίσως η εικόνα σήμερα να ήταν εντελώς διαφορετική».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Στη συνέχεια, υπήρξε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 236.000 ευρώ και περιλαμβάνει προβολές, εκτύπωση διαφημιστικών φυλλαδίων, συμμετοχή σε εκθέσεις, καταχωρήσεις στο διαδίκτυο κ.λπ.
Φυσικά το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Αύγουστο, μπορεί και το Σεπτέμβριο και έτσι η φετινή τουριστική χρονιά θεωρείται χαμένη. Μεμονωμένα φέτος, ο Δήμος προχώρησε σε κάποιες μονοσέλιδες καταχωρήσεις στην Εφημερίδα «Έθνος», η οποία, μάλιστα, εξέδωσε ειδικό τεύχος αφιέρωμα στο νησί.

ΚΟΚΚΙΝΟ
Ο Πρόεδρος των πρακτόρων ζήτησε να ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα το Κέντρο Πληροφοριών στο Δήμο, στο κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου. Όπως τόνισε, η υπηρεσία αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να δίνει πληροφορίες στους τουρίστες που έρχονται μεμονωμένα για την πόλη, τα δρομολόγια, τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
«Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα τέτοιο γραφείο υποδοχής τουριστών. Καθημερινά εμείς οι πράκτορες, βλέπουμε τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες, χάρτες και υλικό για τον τόπο μας και δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας για να τις δώσει. Μας υποσχέθηκε ο Δήμαρχος ότι θα εξετάσει το ζήτημα άμεσα».
Ζήτησε δε, από το Δήμο, μια κατάσταση με τα μουσεία της Λέσβου που θα λειτουργήσουν ή λειτουργούν, τα ωράρια, τους φύλακες και το προσωπικό που απασχολούν, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν προγραμματισμό επισκέψεων των γκρουπ που πρακτορεύουν.
Να φροντίσει η Δημοτική Αρχή, πάση θυσία, να βελτιώσει τη συνολική εικόνα του νησιού, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου.
«Ο Δήμος Λέσβου και ο Δήμαρχος προσωπικά θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του destination manager του τόπου μας, του προωθητή, δηλαδή της συνολικής εικόνας του νησιού σε όλες τις κατευθύνσεις.
Το πρώτο που ζητάμε, είναι τα αυτονόητα. Καθαριότητα δρόμων, αεροδρομίων, λιμανιών, αιθουσών υποδοχής σε όλους αυτούς τους χώρους, βελτίωση του οδικού δικτύου, και των δικτύων του βιολογικού καθαρισμού». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Περ. Αντωνίου στο πρόβλημα της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού στη Σκάλα Καλλονής, όπου εξαιτίας της δυσλειτουργίας του, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής: «Δεν είναι δυνατόν η Σκάλα Καλλονής και η ευρύτερη περιοχή, να εμφανίζει αυτή την εικόνα. Μην παραξενευτείτε αν γίνουμε είδηση στο CNN, με ιδιαίτερα δυσφημιστικά σχόλια για το νησί μας και τη χώρα μας. Αυτό, φυσικά, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στον τουρισμό μας».

VISA ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ EXPRESS
Στην προώθηση λειτουργίας VISA CENTER στο Αϊβαλί, αναφέρθηκε ακόμη ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Όπως τόνισε, το VISA CENTER είναι μια ιδιωτική εταιρεία ινδικών συμφερόντων που λειτουργεί με αγγλοσαξονικά πρότυπα και αναλαμβάνει τις διαδικασίες για την έκδοση βίζας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως τόνισε ο Π. Αντωνίου, ανάλογο κατάστημα λειτούργησε στην Αλικαρνασσό (Bodrum) που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο, με θεαματικά αποτελέσματα.
«Αν καταφέρουμε να λειτουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα στο Αϊβαλί, να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση επισκεπτών από τα απέναντι παράλια, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά σε όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Πρότεινε, τέλος, τη δημιουργία εταιρείας τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, η οποία όπως είπε θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανεξάρτητη διαχείριση, ώστε να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να παράγει έργο. Η ίδια πρόταση -σύμφωνα με τον Περ. Αντωνίου- είχε κατατεθεί και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ
«Περίμενα περισσότερα πράγματα απ αυτή τη συνάντηση», ομολογεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θράσος Καλογρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει ότι, ο ίδιος προκάλεσε τη συνεδρίαση αυτή: «Η Επιτροπή έχει πολύ δρόμο μπροστά της, προκειμένου να οργανωθεί σωστά. Πάνω απ όλα, πρέπει να αποκτήσει κανονισμό λειτουργίας, ευέλικτο προεδρείο, οργάνωση και φυσικά να γίνονται τακτικότερες συνεδριάσεις, προκειμένου να τίθενται επί τάπητος τα προβλήματα του νησιού και να υπάρχει ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη, με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες».
Μ. Χατζηγεωργίου

Πηγή: www.dimoktatis.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here