Home Άρθρα Δημοκράτης: Δυσοίωνα μηνύματα για τον τουρισμό

Δημοκράτης: Δυσοίωνα μηνύματα για τον τουρισμό

397
0

Οι ακυρώσεις των charter από τη Β. Ευρώπη, η μείωση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων κατά 3/4 που αναμένεται φέτος σε σύγκριση με πέρυσι και τα αυξημένα ναύλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα δύσκολο τουριστικά καλοκαίρι. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ανατολή, ενώ το Επιμελητήριο Λέσβου προσανατολίζεται στην ίδρυση εταιρείας τουριστικής προβολής που ν ασχολείται επαγγελματικά και ενιαία με τον τουρισμό.

Δεν είναι πολύ ευχάριστα μέχρι στιγμής τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν, που ανοίγει τους επόμενους μήνες στο νησί μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει αρκετές ακυρώσεις σε charter από τη Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία-Αγγλία-Ολλανδία-Αυστρία-Δανία κ.λπ) και αν τα δεδομένα δεν αλλάξουν μέχρι την αρχή της περιόδου, τότε θα μιλάμε για διψήφια πτώση στην τουριστική κίνηση και για 15.000 λιγότερους ξένους τουρίστες, σε σύνολο 75.000 που δεχόμαστε ετησίως κατά μέσο όρο.

Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, αν και είναι αρκετά προβληματισμένοι από την εικόνα, ελπίζουν ότι σύντομα το κλίμα θα αντιστραφεί και ότι τα λεγόμενα κλεισίματα της τελευταίας στιγμής θα σώσουν την κατάσταση.
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Γιάννης Σαμιώτης αναφερόμενος στην πτωτική τάση που υπάρχει, τονίζει μεταξύ άλλων: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Σίγουρα οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος μας, όμως θεωρώ ότι θα αντιστραφεί το κλίμα τις επόμενες εβδομάδες και τελικά η πτώση, η οποία είναι δεδομένη, όπως και να έχει, θα είναι πολύ μικρότερη απ αυτή που διαφαίνεται σήμερα».

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Κατακόρυφη πτώση θα έχουμε και στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, από τις 75 αφίξεις που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε μόλις 20. Αιτία για αυτή την πτώση, είναι το γεγονός ότι πέρυσι ήταν πολύ περιορισμένοι οι προορισμοί στη Μεσόγειο, αφού λόγω των εμφυλίων αναταραχών είχαν αποκλειστεί η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Φέτος που τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν, τα λιμάνια άνοιξαν και καθώς φαίνεται προσελκύουν πολύ περισσότερο απ ό,τι η Λέσβος το ενδιαφέρον των εταιρειών που διοργανώνουν κρουαζιέρες. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αν είχε ανοίξει και η δεύτερη πύλη εισόδου, θα είχαμε πολύ περισσότερες προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι ξενοδόχοι της Λέσβου, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλώσει αρκετά τις τιμές, προς το παρόν δεν λαμβάνουν θετικά μηνύματα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, φέτος οι τιμές θα είναι μειωμένες κατά 50% στα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού μας. Ο ίδιος αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν, τονίζει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες μαραζώνουν κάτω από την πίεση των φόρων και των δυσβάσταχτων εξόδων.
«Πρόσφατα έστειλα επιστολή στη νέα Υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία τη συγχαίρω που προχώρησε στην άρση του καμποτάζ. Της επισημαίνω, όμως, ότι τώρα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και απαλλαγή της από το σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό.
Βέβαια, η επιστολή αυτή δεν παρέμεινε στα συγχαρητήρια. Αφού σε πολύ αυστηρό τόνο της υπενθύμισα τις υποσχέσεις των προκατόχων της για ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε «πράσινα άλογα». Αυτό σημαίνει ότι όσες τουριστικές επιχειρήσεις – ξενοδοχεία προσπάθησαν να προχωρήσουν με την εγκατάσταση και αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών βρήκαν μπροστά τους τη ΔΕΗ, η οποία βάζει φρένο σε αυτές τις πρωτοβουλίες».
Οι περισσότεροι, πάντως, επιχειρηματίες του τουρισμού στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην Ανατολή, περιμένοντας να ισορροπήσουν τις απώλειες από τη φετινή μειωμένη κίνηση από τους Τούρκους τουρίστες. Τα μηνύματα από τη γειτονική χώρα είναι προς το παρόν ευχάριστα, αφού αρκετά ταξιδιωτικά πρακτορεία και εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον. Ήδη μετά από πρωτοβουλία του πρώην προέδρου των τουριστικών πρακτόρων Αχιλλέα Σούγιουλτζη και τη στήριξη του Επιμελητηρίου επετεύχθη συμφωνία με μεγάλη τουρκική ταξιδιωτική – τουριστική εταιρεία της Κωνσταντινούπολης, για δρομολόγηση αεροπλάνου τους καλοκαιρινούς μήνες που θα εκτελεί το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Μυτιλήνη.
Η συμφωνία έκλεισε στην Κωνσταντινούπολη και η Τούρκικη εταιρεία αγόρασε το 70% των θέσεων στο αεροπλάνο, ενώ ο Αχ. Σούγιουλτζης τις υπόλοιπες 30. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται συνεργασία και με άλλους Λέσβιους πράκτορες, για να έχει επιτυχία η προσπάθεια. Πριν από ένα μήνα, οι υπεύθυνοι της Τουρκικής εταιρείας περιόδευσαν στο νησί μας, προκειμένου να αποφασίσουν σε ποιες περιοχές θα φιλοξενηθούν οι επιβάτες του αεροπλάνου και κατέληξαν ότι θα κατευθυνθούν προς τη Βόρεια Λέσβο.
Τα δρομολόγια του αεροπλάνου θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, Πέμπτη και Κυριακή, θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τέλος Σεπτεμβρίου.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Καλύτερος σχεδιασμός για να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, εκτιμά ότι χρειάζεται, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης.
Ήδη όπως ανέφερε στο «Δ», το Επιμελητήριο θα προσπαθήσει να ιδρύσει Εταιρεία Τουριστικής Προβολής, η οποία θα έχει στόχο την ολοκληρωμένη προβολή της Λέσβου στις εσωτερικές και εξωτερικές αγορές. «Η ίδρυση Εταιρείας Τουριστικής Προβολής αποτελεί στόχο για το Επιμελητήριο και μένα προσωπικά από το 2005, όπου έγιναν οι πρώτες προσπάθειες, οι οποίες τότε δεν απέδωσαν καρπούς. Σήμερα θα επαναφέρουμε αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζουμε ότι όλοι οι φορείς θα συνεργαστούν, ώστε να υπάρξει το ανάλογο αποτέλεσμα. Ανάλογες εταιρείες λειτουργούν με πολύ μεγάλη επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Δεν μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, απλά προσπαθούμε να αντιγράψουμε δοκιμασμένες και πετυχημένες συνταγές. Θεωρώ ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό να υπάρχει μια εταιρεία που να ασχολείται επαγγελματικά με τον τουρισμό και να τη στηρίζουν οικονομικά όλοι οι φορείς, παρά ο κάθε φορέας να έχει τη δική του γραμμή. Για παράδειγμα, η Περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μία τουριστική έκθεση στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας τις επόμενες ημέρες και το Επιμελητήριο ενημερώθηκε γι αυτό την τελευταία στιγμή κι έτσι δεν μπορεί να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία».

ΑΚΡΙΒΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι επαγγελματίες και οι φορείς του τουρισμού, αναφέρονται συνεχώς στις απαγορευτικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οι οποίες πλέον ανταγωνίζονται ισάξια τις τιμές στα αεροπορικά ναύλα. «Οι υψηλές τιμές, αναφέρει ο Θρ. Καλογρίδης, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον εσωτερικό τουρισμό. Αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδας δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν τεράστια ποσά σε εισιτήρια που μπορεί να αγγίξουν και τα 1.000 ευρώ για μια οικογένεια με αυτοκίνητο, για να επισκεφθούν το νησί μας. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα επιλέξουν έναν κοντινό προορισμό που θα στοιχίζει πολύ φθηνότερα».

Μ. Χατζηγεωργίου www.dimokratis.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here