Home Άρθρα Ενημέρωση για την συνάντηση της Ομάδας Εθελοντών

Ενημέρωση για την συνάντηση της Ομάδας Εθελοντών

562
16

Σε θετικό κλίμα εξελίχθηκε και η δεύτερη συνάντηση της ομάδας εθελοντών Πλωμαρίου. Παρουσία περισσοτέρων συμπολιτών μας αλλά και μέλη άλλων τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων. Αρκετή συζήτηση περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πλωμάρι σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.


Η άμεση εύρεση λύσεων είναι ορατή και εν όψη της τουριστικής περιόδου επιβάλεται εγρύγορση για την άμεση κινητοποίηση των πολιτών αλλά και την ενύσχηση της προσπάθειας αυτής από τον Δήμο Μυτιλήνης.

Είναι οφθαλμοφανές πως η εγκατάλειψη του τόπου μας αγγίζει και τις δύο πλευρές, δήμο και πολίτες και η μόνη λύση είναι η χρυσή τομή προσέγγισης ώστε να συμβάλλουμε θετικά για την αποκατάσταση της εικόνας της Πόλης μας.

Θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων είναι και η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του Πλωμαρίου καθώς ο τζίρος έχει πέσει κατά πολύ και αρκετοί καταστηματάρχες μόλις και μετα βίας ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επί του παραπάνω θέματος τέθηκαν προτάσεις όπως η συσπείρωση των καταστηματαρχών η άμεση ανασυγκρότηση του Εμπορικού συλλόγου αφού εκρεμμεί ακόμα το καταστατικό, και η προβολή του τόπου μας ώς τόπος προορισμού και διαμονής.

Να αναδείξουμε τα τοπικά προιόντα όπως το λάδι η ελιά το ούζο και ότι άλλο παράγουμε, με φυλλάδια, ενημέρωση και εκδηλώσεις στην τουριστική περίοδο που έρχεται.

Επίσης “τολμηρές” ήταν και κάποιες ιδέες συμπολιτών μας που ανέφεραν τις θέσεις εργασίας στο Πλωμάρι. Είναι λυπηρό εκτός από το να βλέπουμε την πόλη μας να βουλιάζει λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης να βλέπουμε και τα παιδιά μας να αναγκάζονται να μεταναστεύουν γιατί ο τόπος αυτός δεν μπορεί να προσφέρει εργασία.

Προτάθηκε λοιπόν σαν θέμα συζήτησης η ανάγκη να διμιουργηθούν θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση προιόντων που ήδη υπάρχουν όπως η ελιά και το λάδι. Από την ελιά μπορούμε να εμφιαλώσουμε το λάδι μας, να κάνουμε την πάστα ελιάς και από το χρησιμοποιημένο λάδι του νυκοκοιριού η μάζωξή του και η ανακύκλωση ως σάπούνι η οτιδήποτε άλλο παράγωγο που μπορεί ν να βγει από την ανακύκλωση αυτή.

Για το θέμα εργασίας προτάθηκε και από τον Α.Β. μια ιστοσελίδα η blog, η “ειδικό τμήμα” στα ήδη υπάρχοντα τοπικά blog όπως είναι το
www.plomaricity.gr το www.plomarinews.gr η το plomarionline στα οποία θα μπορεί όλος ο κόσμος να αναρτήσει ανακοίνωση για αγορά και ζήτηση εργασίας όπως και εργασιακά αναπτυξιακά project τα οποία θα ανακοινώνονται και θα γνωστοποιούνται στον εμπορικό κόσμο, ούτως ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον επενδυτών οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να επενδυσουν στην Πόλη μας.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

Τίθεται λοιπόν άμεσο θέμα καθαριότητας και ευαισθητοποίησης όλων των συμπολιτών μας αφού η Δημοτική καθαριότητα είναι ανεπαρκή λόγω περικοπών.

Δεν αρκεί μόνο ο δήμος να κάνει την δουλεια του και ο πολίτης να αδιαφορει. Πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε θετικά για την αποκατάσταση της εικόνας και της καθαριότητας.

Είναι λυπηρό, στην Ελλάδα του 2012 να βγαίνεις και να πετάς από το μπαλκόνι σου την σακούλα με τα σκουπίδια και να περιμένεις να τρέξει το ποτάμι για να τα πάει στη θάλασσα.

Ειναι ντροπή, η λανθασμένη νοοτρπία μερικών να κάνει όλους τους υπόλοιπους να ανέχονται τέτοιου είδους απερίσκεπτες ενέργειες.

Η ομάδα εθελοντών κατέληξε σε τρεις εθελοντικές πρωτοβουλίες, και την Κυριακή 22/1/12 θα υλοποιήσει μιά από αυτές, αν βέβαια το επιτρέψει ο καιρός.

Α) Η κοπή η μάζωξη και το κάψιμο των κουκουλιών από τις κάμπιες στα πεύκα στον προφήτη Ηλία και στο δασάκι στην περιοχή του γυμνασίου ΠλωμαρίουΗ .

Β) Η καθαριότητα του κεντρικού πάρκου της πόλης μας και λίγο αργότερα ο καλλωπισμός του με λουλούδια.

Γ) Ο καθαρισμός των παιδικών χαρών στο (Έσσο Πάππας) και στο Αμμουδέλι.

και, ώς προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Πλωμαριτών στην καθαριότητα.

Δ) Ανακήρυξη έτους καθαριότητας και καλαισθησίας στους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων και σπιτιών, σε συνεργασία με το Δήμο, με τιμητικά βραβεία και συμβολικές οικονομικές ενισχύσεις.

Για όλα τα παραπάνω, χρειάζεται συλλογική και μεθοδευμένη προσπάθεια και εργασία.
Χρειάζεται ανθρώπους συνηδητοποιημένους ότι το Πλωμάρι τους χρειάζεται.

Το Πλωμάρι χρειάζεται τους κατοίκους του για να το βγάλουν από την αφάνεια, να συνεργαστούν και να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Στηρίξτε την Πόλη μας, είναι η κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας.

Άρθρο, Ενημέρωση : Ερμής Περρής.


Facebook comments:

16 COMMENTS

  1. Είναι οφθαλμοφανές πως η εγκατάλειψη του τόπου μας αγγίζει και τις δύο πλευρές, δήμο και πολίτες και η μόνη λύση είναι η χρυσή τομή προσέγγισης ώστε να συμβάλλουμε θετικά για την αποκατάσταση της εικόνας της Πόλης μας.ΜΕΓΑΛΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ.Τώρα που θα πέσουνε φράγκα είναι καλός ο καλλικράτης έτσι?

  2. Μαζί τα τρώνε ακόμη. Γιάννης Μακριδάκης
    15:01, 18 Ιαν 2012 http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/mazi-ta-trone-akoma-giannis-makridakis

    Η εξάρθρωση, έστω και τόσο αργά, της συμμορίας που λυμαίνονταν τη Θεσσαλονίκη αποτελεί τη βασικότερη απόδειξη της γνωστής ρήσης Πάγκαλου “μαζί τα φάγαμε”. Αποτελεί βέβαια και τρανή απόδειξη του ότι ο Πάγκαλος θα έπρεπε να διατυπώσει την ρήση του σε χρόνο ενεστώτα και να πει σωστότερα “μαζί τα τρώμε ακόμη”.

    Το πολιτικό σύστημα και το κομματικό κράτος που δημιούργησε και εξέθρεψε, κυρίως, το Πασόκ, παίρνοντας ένα σωρό κοινωνικά και επαγγελματικά αποτυχημένους και αναδεικνύοντάς τους σε παράγοντες του πολιτικού βίου της χώρας, καλλιέργησε με ζηλευτή καρποφορία μια γενιά αμόρφωτων πολιτικάντηδων (και άλλου είδους παραγόντων), οι οποίοι περιτυλιγμένοι με κοστούμι και καντάρια σοβαρότητος εκπόρνευσαν την Ελλάδα και ασέλγησαν επί του κορμιού της για τρεις δεκαετίες συνεχίζοντας έως και σήμερα.

    Ταυτόχρονα οι κοινωνικοί αυτοί επιβήτορες κάναν (και κάνουν) και τους πατριώτες, είχαν (και έχουν) πάντοτε άποψη περί ανάπτυξης, λοιδορούσαν (και λοιδορούν) κάθε νοήμωνα και ενεργό πολίτη που προσπαθούσε να τους αντιπαρατεθεί με όρους πολιτικούς, μετέτρεψαν εν γένει την πολιτική και τη χώρα σε τσιφλίκι τους. Σχεδόν κάθε χωριό κι ένας βλαχοδήμαρχος. Σχεδόν κάθε Δήμος και δεκάδες πολιτικοί τσαρλατάνοι, παντελώς αποτυχημένοι οι περισσότεροι σε κάθε άλλον τομέα, ή ανδρωμένοι εντός του κόμματος, να στρογγυλοκάθονται έτοιμοι πλέον, φτιαγμένοι, σε θέσεις έμμισθες Προέδρων, Αντιδημάρχων, Συμβουλατόρων.

    Χαμηλώσαν οι καρέκλες και κάθισαν κι οι κώλοι μας, λένε, μη πιστεύοντας ούτε οι ίδιοι στην τύχη τους. Η πιο μεγάλη συμμορία στον πλανήτη. Ο καθένας από μας ξέρει τις ρεμούλες τους και το ποιόν τους στη μικροκοινωνία όπου ζει. Όλα συζητούνται κι όλα είναι γνωστά μα τα πλακώνει η νομιμοφάνεια με την οποίαν έχουν φροντίσει να καμουφλάρουν τους ρόλους τους, τα πλακώνει ο φόβος των υπηκόων για “τις γνωριμίες” του πολιτικού επιβήτορα, τα πλακώνει και ο εκβιαστικός συμβιβασμός κάποιων αθώων που πασχίζουν μέσα σε αυτή την Αυτοκρατορία της ρεμούλας να επιβιώσουν δίνοντας άλλοθι σε τέρατα για να μπορούν να καμώνονται πως όλοι συμμετείχαν στο φαγοπότι.

    Έχει δίκιο λοιπόν ο Αντιπρόεδρος Πάγκαλος. Μαζί τα φάγανε και μαζί τα τρώνε ακόμα. Να δούμε ως πότε θα τους ανεχόμαστε. Μάλλον μέχρις ότου αποφασίσουμε να μην συμπεριφερόμαστε πλέον ως υπήκοοί τους.
    Γιάννης Μακριδάκης

  3. Για το θέμα εργασίας προτάθηκε και από τον Α.Β. μια ιστοσελίδα η blog, η “ειδικό τμήμα” στα ήδη υπάρχοντα τοπικά blog όπως είναι το
    http://www.plomaricity.gr το http://www.plomarinews.gr η το plomarionline στα οποία θα μπορεί όλος ο κόσμος να αναρτήσει ανακοίνωση για αγορά και ζήτηση εργασίας όπως και εργασιακά αναπτυξιακά project τα οποία θα ανακοινώνονται και θα γνωστοποιούνται στον εμπορικό κόσμο, ούτως ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον επενδυτών οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να επενδυσουν στην Πόλη μας. Μήπως να καλέσουμε τους φίλους μας Γερμανούς να κάνουν ΑΟΖ στην περιοχή,έτσι ώστε να βρίσκουν εργασία τα παιδιά του Πλωμαρίου αμοιβώμενα ως Κινέζοι εργάτες και να τους προσκυνάμε ως σωτήρες μας?Αυτή την ανάπτυξη θέλουμε?

  4. Το ασχημο ειναι οτι εξακολουθουν να τα τρωνε,και θα τα τρωνε
    γιατι αυτοι θα επανεκλεγουν για να σωσουν την Ελλαδα.
    Αυτοι οι ιδιοι γνωστοι και αχρηστοι που ρημαξαν το τοπο μας
    εμας και τα παιδια και εγκονια μας.Μονο αν φτιαξετε λισταις με ονοματα
    ανεπηθιμητων τερατων μπορεινα καταληξουμε καπου.Το προβλημα
    του Πλωμαριου και της Ελλαδας ειναι οτι εχει αναλαβει να μας βγαλει
    αποτην κριση το ιδιο πολιτικο συστιμακαι το ιδιο προσωπικο που την
    οδηγησε στην κριση αυτοι οι διεφθαρμενοι ,και οι απατεωνες.
    Η Ελλαδα δεν ζη στο Μεσαιvνα, ζη τον Ακρεωνα της.
    ΠΛΩΜΑΡΙ=Βουνατσο Concordia.

  5. Συγχαρητήρια στους ελελοντες. Μονο σε ιδιωτικη πρωτοβουλια μπορεί να ελπίζει το Πλωμάρι. Τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες τις ειδαμε χρονια. Συγχαρητήρια σε όσους είναι ακομα εκεί μονιμα και δραστηριοποιούνται. Γιατί υπαρχουν και πολλοί που είναι συνεχεια καφετέρια και ιντερνετ και σουλατσο

  6. ok αλλά θά πρέπει νά ξ’ερετε ότι ό νικος ό τσααμύρσης κι ό Βασίλης ό ΟΛανδός πρόσφεραν πυρινα νά ζεσταθεί τό πινελελ στό Παλαιοχώρι

  7. Ως αγαθός, θέλω να ρωτήσω, αφού πληρώνουμε δημοτικά τέλη,τα ακριβότερα στο νησί, δεν είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής η καθαριότητα της πόλης;δεν είναι προτιμότερο να ασχοληθούμε στα πλαίσια του εθελοντισμού με θέματα αλληλεγγύης; στις δύσκολες ημέρες που έχουμε και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, μήπως οι συνάνθρωποι μας, μας έχουν πιο πολύ ανάγκη; μήπως οι κάμπιες μπορούν να περιμένουν τον δήμο που έχει και τα απαραίτητα μέσα; βέβαια ο εθελοντισμός είναι το μοναδικό μέσο στην εποχή μας για να φτιάξουμε κάτι καλό αλλά πως; που;με τι οργάνωση; μια παρέα με καλή θέληση αρκεί;καλές και όμορφες σκέψεις και ιδέες αρκούν; μακάρι αλλά δεν νομίζω,φοβάμαι ότι και αυτή η προσπάθεια θα έχει την τύχη όλων των προηγουμένων και εύχομαι να διαψευσθώ .

  8. Πώς θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας
    Θέσεις εργασίας για πέντε κατηγορίες ανέργων δημιουργεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι έως 30 ετών, επιστήμονες και βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να λαμβάνουν για πέντε μήνες μηνιαίο επίδομα κοινωνικής εργασίας 625 ευρώ.

    Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη συνεργασία Φορέων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με τους συμπράττοντες φορείς. Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων δημοσιεύει την πρόσκληση προς τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους. Εν συνεχεία οι φορείς απασχόλησης συνάπτουν μνημόνιο συνεργασίας με τους δήμους και υποβάλλουν τις προτάσεις τους στη διαχειριστική αρχή.

    Μόλις οι φορείς απασχόλησης πάρουν την έγκριση, τότε η πρόσκληση κοινοποιείται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

    Οι υποψήφιοι για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας.

    Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εργασίας γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης.

    Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.

    Η δράση της κοινωφελούς εργασίας, με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σταδιακά επεκτείνεται και σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypakp.gr/neaprogrammata.

    Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας από τη συγκεκριμένη δράση θα επωφεληθούν από 6.000 έως 8.000 άνεργοι.

    Στην Περιφέρεια της Κρήτης έχουμε την άμεση ένταξη 2.950 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους 9,2 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: στον Νομό Ηρακλείου 1.435, στον Νομό Ρεθύμνου 402, στον Νομό Χανίων 738 και στον Νομό Λασιθίου 375.

    Στα Ιόνια Νησιά ο αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 1.700. Από αυτούς 600 θα εργαστούν στον Νομό Κερκύρας, 400 στον Νομό Κεφαλληνίας, 400 στον Νομό Ζακύνθου και 300 στον Νομό Λευκάδας.

    Στην Κεντρική Μακεδονία το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα δημιουργήσει περίπου 9.500 θέσεις εργασίας.

    Περίπου 1.700 άνεργοι θα εργαστούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Βόρειο Αιγαίο. Από αυτές τις θέσεις οι 700 αφορούν τον Νομό Λέσβου, οι 500 τον Νομό Χίου και οι 500 τον Νομό Σάμου.

    Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε σύνολο 900 ωφελουμένων, 500 θα απασχοληθούν στον Νομό Δωδεκανήσου και 400 στον Νομό Κυκλάδων.

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένεται να “ανοίξουν” 4.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.

    Στην Περιφέρεια Αττικής το υπουργείο σχεδιάζει την ένταξη 11.000 ανέργων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

    Μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος τόσο στην Αττική όσο και στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Σε ποιες δράσεις θα εργαστούν

    Τα Προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλαδή με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

    Εργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών,

    Εργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,

    Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,

    Αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,

    Απποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,

    Περιβαλλοντική εκπαίδευση,

    Διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,

    Δημιουργική απασχόληση παιδιών,

    Προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,

    Κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,

    Οδική ασφάλεια μαθητών,

    Σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών,

    Εκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

    Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

    – Mακροχρόνια άνεργοι

    – Βραχυχρόνια ανέργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας

    – Εμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη.

    – Υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

    – Ανεργοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

    http://www.dikaiologitika.gr/foitites/praktiki-askisi/249-ps-tha-entaxtheite-sto-programma-koinofeloys-ergasias.html Οπως καταλαβαίνετε,δεν είναι θέμα καλής θέλησης της παρέας και πρωτοβουλίας τους αλλά επιδοτούμενο πρόγραμμα.Γιατί δεν βγήκαν να το πούνε ξεκάθαρα οτι υπάρχει ένα πρόγραμμα?Γιατί δεν ενημέρωσαν τους άνεργους?Πάλι με την παλιά τακτική της αδιαφάνειας και του βολέματος των ”δικών΄΄ μας?Και τέλος με τι ιδιότητα κάποιοι αυτοανακυρήσονται αρχηγοί του όλου θέματος?Μήπως να το ψάξουμε περισσότερο και να μην καταπίνουμε αμάσητο οτι μας σερβιρουν?

  9. Οποιος θέλει να ενημερωθεί ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες( που θα έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί) στη σελίδα http://www.prosonolotahos.gr/files/download/d_programmatikh_periodos/prosklhseis/programmata_koinwfelous/%CE%9F%CE%A1%CE%98%CE%97_%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A6%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A3_%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91_%CE%92%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%9F_%CE%91%CE%99%CE%93%CE%91%CE%99%CE%9F.pdf

  10. Πώς θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας
    Θέσεις εργασίας για πέντε κατηγορίες ανέργων δημιουργεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι έως 30 ετών, επιστήμονες και βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να λαμβάνουν για πέντε μήνες μηνιαίο επίδομα κοινωνικής εργασίας 625 ευρώ.

    Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη συνεργασία Φορέων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με τους συμπράττοντες φορείς. Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων δημοσιεύει την πρόσκληση προς τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους. Εν συνεχεία οι φορείς απασχόλησης συνάπτουν μνημόνιο συνεργασίας με τους δήμους και υποβάλλουν τις προτάσεις τους στη διαχειριστική αρχή.

    Μόλις οι φορείς απασχόλησης πάρουν την έγκριση, τότε η πρόσκληση κοινοποιείται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

    Οι υποψήφιοι για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας.

    Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εργασίας γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης.

    Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.

    Η δράση της κοινωφελούς εργασίας, με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σταδιακά επεκτείνεται και σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypakp.gr/neaprogrammata.

    Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας από τη συγκεκριμένη δράση θα επωφεληθούν από 6.000 έως 8.000 άνεργοι.

    Στην Περιφέρεια της Κρήτης έχουμε την άμεση ένταξη 2.950 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους 9,2 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: στον Νομό Ηρακλείου 1.435, στον Νομό Ρεθύμνου 402, στον Νομό Χανίων 738 και στον Νομό Λασιθίου 375.

    Στα Ιόνια Νησιά ο αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 1.700. Από αυτούς 600 θα εργαστούν στον Νομό Κερκύρας, 400 στον Νομό Κεφαλληνίας, 400 στον Νομό Ζακύνθου και 300 στον Νομό Λευκάδας.

    Στην Κεντρική Μακεδονία το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα δημιουργήσει περίπου 9.500 θέσεις εργασίας.

    Περίπου 1.700 άνεργοι θα εργαστούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Βόρειο Αιγαίο. Από αυτές τις θέσεις οι 700 αφορούν τον Νομό Λέσβου, οι 500 τον Νομό Χίου και οι 500 τον Νομό Σάμου.

    Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε σύνολο 900 ωφελουμένων, 500 θα απασχοληθούν στον Νομό Δωδεκανήσου και 400 στον Νομό Κυκλάδων.

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένεται να “ανοίξουν” 4.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.

    Στην Περιφέρεια Αττικής το υπουργείο σχεδιάζει την ένταξη 11.000 ανέργων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

    Μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος τόσο στην Αττική όσο και στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Σε ποιες δράσεις θα εργαστούν

    Τα Προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλαδή με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

    Εργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών,

    Εργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,

    Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,

    Αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,

    Απποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,

    Περιβαλλοντική εκπαίδευση,

    Διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,

    Δημιουργική απασχόληση παιδιών,

    Προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,

    Κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,

    Οδική ασφάλεια μαθητών,

    Σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών,

    Εκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

    Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

    – Mακροχρόνια άνεργοι

    – Βραχυχρόνια ανέργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας

    – Εμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη.

    – Υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

    – Ανεργοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.http://www.dikaiologitika.gr/foitites/praktiki-askisi/249-ps-tha-entaxtheite-sto-programma-koinofeloys-ergasias.html Το ξαναβάζω γιατί το λογοκρίνατε.Δεν είναι μια παρέα με καλη θέληση.Είναι επιδοτούμενο πρόγραμμα και θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι άνεργοι(όλοι,όχι μόνο τα ”δικά μας παιδιά”) Νομίζετε ότι απευθύνεστε σε κρετίνους???

  11. Για να καταλάβω τι εννοείς όταν λες “το ξαναβάζω γιατί το λογοκρίνατε”; και “Νομίζατε ότι απευθύνεστε σε κρετίνους;
    Όταν ένα σχόλιο έχει πάνω από ένα link τότε δεν μπαίνει χωρίς έγκριση για λόγους ασφαλείας. Εάν μπει κάποιος και βάλει links σε περίεργα Sites όπως με τζόγο, πορνό ή με ιούς κινδυνεύουν οι υπόλοιποι χρήστες που θα κάνουν κλικ. Δικά τους παιδιά έχουν μόνο τα δυο μεγάλα κόμματα.
    Δυο σχόλια σου εγκρίθηκαν κανονικά αφού πρώτα τα είδα. Δεν ζω από το blog και ούτε μπορώ να είμαι 24 ώρες μπροστά στην οθόνη ούτε μπορώ να πληρώνω υπαλλήλους για βάρδιες. Εάν ένα σχόλιο που έχει από 2 links και πάνω δεν μπει με τη μια δε σημαίνει ότι λογοκρίθηκε. Λογοκρισία σε μη υβριστικά σχόλια δεν έχει γίνει ποτέ. Παρακαλώ διευκρίνισε αυτά που λες. Εγώ δεν έλαβα καμία ενημέρωση για κάτι σχετικό. Αφού με ξέρεις κατά πάσα πιθανότητα μαζί ήμασταν στους αγώνες.

  12. Ο anonymous ρε Δημήτρη θέλει και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ολόκληρη. Θέλει μια ιστοσελίδα αφενός αξιοπρεπή (για να την επισκέπτεται συχνά σημαίνει ότι πιστεύει ότι χαίρει μιας άλφα αξιοπρέπειας). Αφετέρου θέλει να μπαίνει ανώνυμα (άρα μαζί με αυτόν και όλος ο κόσμος), να γράφει ότι να ‘ναι, να μην το υπογράφει (σεβαστό εν μέρη), και αυτό να μην επίκειται σε κανέναν έλεγχο. Και μετά η ιστοσελίδα θα γίνει “μπάτε σκύλοι αλέστε”… ο καθένας με την όποια τρέλα της στιγμής θα γράφει κάτι σοβαρό/περίεργο ανώνυμα θα κολλάει και 2-3 λινκ και όποιον πάρει χάρος… Δε γίνεται έτσι anonymous. Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να είσαι ο πιο σοβαρός Πλωμαρίτης, αλλά ο Δημήτρης (και όσο ασχολούμαι και ‘γω) δεν το ξέρω. Η επιλογή του να γράφεις ανώνυμα φέρνει αναγκαστικά και 1-2 μικρούς περιορισμούς και έναν τυπικό έλεγχο. Δε γίνεται διαφορετικά…

  13. Παρέθεσα σελίδες κρατικές και όχι”ότι θέλω” και ”ότι νάναι” και έχω κάθε δικαίωμα να ενημερώνομαι σωστά για τον τόπο που ζω.Και αν δω ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση σε κάποιο θέμα,είναι δημοκρατικό και νόμιμο δικαίωμα μου να παρέμβω μέσω του σχολιασμού μου σαν ένας απλός ανώνυμος πολίτης.Αν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό θα ήθελα να μου εξηγήσετε που ακριβώς είναι το λάθος.

  14. Καλά κάνεις και ενημερώνεις.
    Εάν βρίσκεις κάποιες ειδήσεις τις οποίες κρίνεις ενδιαφέρουσες μπορείς ή να τις δημοσιεύεις με σχόλιο ή να μου τις στέλνεις στο e-mail info@plomarinews.gr Δεν μου στέλνει δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια υπηρεσία τέτοιου είδους ενημερώσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι πολλές φορές γίνονται σιωπηλά κάποια πράγματα για να μην υπάρχουν ίσως πολλοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας.
    Βιάστηκες να μου πεις για λογοκρισία. Είπα ότι ένα σχόλιο που περιέχει από 2 Links και πάνω θέλει επιβεβαίωση, είδα λίγο αργά το σχόλιο σου και το ενέκρινα.
    Είναι όμως βαρύ να λες σε μένα για “δικά μας παιδιά” και να λες ότι νομίζω ότι απευθύνομαι σε κρετίνους. Αυτά παραπέμπουν σε κομματόσκυλα. Εγώ δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα. Έτσι όπως το θέτεις είναι σα να προσπάθησα να αποκρύψω κάτι σε βάρος όσων ψάχνουν δουλειά.

    Αν μου τη λέτε εσείς, με κατηγορούν και τα κομματόσκυλα του χωριού μας και κάποιοι οπαδοί της δημοτικής αρχής, τότε καλύτερα να το κλείσω στο blog. Δεν κερδίζω κάτι μόνο χάνω.

  15. Αν το blog παραμείνει ανοιχτό σε σχόλια,κριτικές και αντιπαραθέσεις με στόχο την ανεξάρτητη ενημέρωση των Πλωμαριτών,τότε δεν έχεις να χάσεις τίποτα αλλά να κερδίσεις την εκτίμηση των συμπολιτών σου και την αίσθηση ότι βοηθάς ουσιαστικά την πρόοδο του τόπου σου μέσω της έγκυρης ενημέρωσης.Και όχι φερέφωνο κάποιων όπως από ότι φαίνεται συμβαίνει σε άλλο blog του Πλωμαρίου.(δυστυχώς)Καλό βράδι σε όλους.

  16. Όπως βλέπεις παραμένει ανοιχτό σε σχόλια, κριτικές και αντιπαραθέσεις με στόχο την ανεξάρτητη ενημέρωση των Πλωμαριτών. Δεν θα γίνουμε φερέφωνο κανενός. Πολλοί προσπάθησαν να μας πλησιάσουν και έφαγαν πόρτα. Με χλευάζουν και με κατηγορούν άδικα, έχω δεχτεί και απειλές. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιους πολιτικάντηδες δεν αρέσουν οι ανεξάρτητες φωνές. Τώρα για το άλλο blog που λες δεν γνωρίζω κάτι, μίλα ανοιχτά τι εννοείς; Υπάρχουν λίγα ακόμα blogs και γνωρίζουμε ποιοι τα έχουν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here