Home Δελτία Τύπου Γαληνός & Οικολόγοι Πράσινοι για την κατάργηση των Κλιμακίων

Γαληνός & Οικολόγοι Πράσινοι για την κατάργηση των Κλιμακίων

373
0

Δελτίο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων: Κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στα νησιά μας δημοσιεύματα του τύπου για την εφαρμογή «Καλλικράτη» στην πυρόσβεση με την κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων όπως τα κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου στη Λέσβο, Καρδαμύλων και Αρμολίων στη Χίο, Καρλοβασίου στη Σάμο και Ραχών στην Ικάρια.

Οι μεγάλες αποστάσεις και το ιδιαίτερο ανάγλυφο των νησιών του Βορ Αιγαίου καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη των συγκεκριμένων πυροσβεστικών κλιμακίων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση επέμβαση της υπηρεσίας όταν χρειαστεί, στοιχείο που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την πυρόσβεση ξέρουν ότι αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για την επιτυχημένη κατάσβεση πυρκαγιάς. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη και κοντόφθαλμη η λογική που επιβάλει να υπάρχει πλημμελής πυρόσβεση για λόγους περικοπής δαπανών. Το πλήγμα που θα δεχτούν τα νησιά μας από μια πυρκαγιά μπορεί να είναι πολλαπλάσιο και μη συγκρινόμενο με το κόστος της σωστής διάταξης και το πλεονέκτημα της άμεσης πρώτης επέμβασης. Με παρέμβαση του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Ηλίας Γιαννίρης Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Οικολογικός άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» ζητά να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές Περιφερειακό συμβούλιο και εισηγούμαστε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος διατήρησης των πυροσβεστικών κλιμακίων στα νησιά μας.

Το θέμα στη Βουλή από τον Σπύρο Γαληνό.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή

Βαθιά ανησυχία και αναστάτωση έχουν προκαλέσει, στους κατοίκους της Λέσβου, οι ειδήσεις ότι το πόρισμα της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού σώματος απειλεί την διατήρηση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Πλωμαρίου και Αγιάσου θέτοντας υπό αίρεση την ασφάλεια του μισού νησιού. Η σημερινή διασπορά των πυροσβεστικών κλιμακίων ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει το γεωγραφικό ανάγλυφο της Λέσβου και εξασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής στις πυρκαγιές. Το να μείνει μία περιοχή στην οποία βρίσκονται πολλά πευκόφυτα δάση, τα μισά περίπου ελαιόδεντρα της Λέσβου καθώς ποτοποιίες, που παράγουν το 50% των ελληνικών εξαγωγών ούζου, χωρίς Κλιμάκιο Πυροσβεστικής είναι επικίνδυνο και ανορθολογικό. Αντίκειται ακόμα και σε αυτή την ίδια την λογική που επιβάλλουν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες μιας και που το κόστος από τις πυρκαγιές, που δεν θα αντιμετωπίζονται εγκαίρως, θα υπερβαίνει κατά πολύ την όποια μηδαμινή εξοικονόμηση πόρων προκύψει από το κλείσιμο των δύο Κλιμακίων της Πυροσβεστικής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εγγυηθεί την διατήρηση όλων των κλιμακίων της Πυροσβεστικής στον ν. Λέσβο;

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here