Home Επιστολές Επιστολή για το δημοψήφισμα σχετικά με τον Καλλικράτη

Επιστολή για το δημοψήφισμα σχετικά με τον Καλλικράτη

611
13

Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα επιστολή μιας φοιτήτριας για το περιβόητο δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη στη Λέσβο. Ευρισκόμενη μακριά από την πόλη της Μυτιλήνης, λόγω σπουδών, ενημερώνομαι καθημερινά για τις εξελίξεις στον τόπο μου με μεγάλο ενδιαφέρον από τοπικές διαδικτυακές πηγές ενημέρωσης. 


Ανατρέχοντας λοιπόν σε πρόσφατες ειδήσεις, εντύπωση μου έκανε δήλωση της αντιδημάρχου πολιτισμού κας Πνακά σε γνωστό δημοσιογράφο του τόπου μας σχετικά με δέσμευση της δημοτικής αρχής να «κάνει δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη ο νυν δήμαρχος, κος Βουνάτσος(!)»

Θα μπορούσα να δώσω κάποια ελαφρυντικά στην κα Πνακά για την άγνοια της σχετικά με το θεσμό του δημοψηφίσματος που τόσο συχνά αναφέρει και επικαλείται ως δέσμευση της δημοτικής αρχής, μολονότι αντιδήμαρχος τουρισμού, όχι όμως και ειδήμων νομικών και πολιτικών (όπως φάνηκε) γνώσεων.
Αναρωτιέμαι όμως ο κ.Βουνάτσος, έμπειρος νομικός αλλά και πρώην βουλευτής, δεν έμαθε ποτέ τα περί δημοψηφίσματος, τα οριζόμενα στο άρθρο 44 Σ; Η μήπως εκτελεί και αρμοδιότητες Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Γιατί στοιχειώδη γνώση για έναν νομικό, πόσο μάλλον όταν ο νομικός αυτός έχει διατελέσει και βουλευτής, είναι η σύσταση και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και οργάνων του κράτους, όπως αυτά οργανώνονται απο τον θεμελιώδη νόμο, το Σύνταγμα.
Στο άρθρο 44 παρ.2 του Συντάγματος λοιπόν καθιερώνεται ο θεσμός του δημοψηφίσματος και αναφέρεται ρητά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις προκήρυξης του. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα απο απόφαση της πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον ΠτΔ με διάταγμα και για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός των δημοσιονομικών, εφόσον αυτό αποφασιστεί απο τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες απο δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Ερμηνεύοντας το άρθρο αυτό του Συντάγματος, ακόμη και ο πλέον ανίδεος πολίτης, μπορεί να αντιληφθεί οτι μόνο η Βουλή, και μόνο με τις απαιτούμενες απο τον νόμο πλειοψηφίες , μπορεί να κρίνει αν συνδράμουν οι ουσιαστικοί λόγοι για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, το οποίο τελικώς προκηρύσσει ο ΠτΔ με διάταγμα του και μόνον αυτός. Αναλογική εφαρμογή του άρθρου για προκήρυξη δημοψηφίσματος από δήμαρχο δεν προβλέπεται ούτε νοείται, ώς είναι φυσικό.
Αναρωτιέμαι λοιπόν τί ακριβώς εννοεί η δημοτική αρχή του κ.Βουνάτσου όταν τόσο σθεναρά δεσμεύεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για τον αν ο Δήμος Λέσβου θα παραμείνει ένας δήμος ή όχι; Μήπως θα προχωρήσει και σε αναθεώρηση του Συντάγματος; Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να επωμιστεί τις προεδρικές αρμοδιότητες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος!
Σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης και κρίσης του κομματικού και πολιτικού γενικότερα φαινομένου, ας αφήσουμε πίσω πομπώδεις έννοιες που προκαλούν απλώς εντυπώσεις ενώ πρακτικά δεν έχουν κανένα υπόβαθρο, και ας αναλάβει καθείς τις υποχρεώσεις του και περαιτέρω τις ευθύνες που αυτές γεννούν γιατί η ιστορία δεν είναι σχολικό εγχειρίδιο που αφηγείται ιστορίες του παρελθόντος.
Η ιστορία γράφεται καθημερινά από πράξεις ανθρώπων, από τις δικές μας πράξεις και η ιστορία είναι αυτή που θα μας κρίνει…

Μαριλού Α. Χατζηκομνηνού, φοιτήτρια νομικής

Πηγή: www.radiokalloni.gr


Facebook comments:

13 COMMENTS

  1. η γνωμη μου: οφείλουμε να επιμείνουμε στην τηρηση της προεκλογικης υποσχεσης! εστω και άτυπο το δημοψηφισμα, θα δείξει την καθολικη αντιθεση εναντια στον ενα δημο

  2. Ναι αλλά εάν δεν δεν έχει το δικαίωμα αυτό ο Δήμος Λέσβου να διενεργίσει δημοψίφισμα βάση Συντάγματος τότε πρόκειτε για υποσχέσεις να χαμε να λέγαμε…

  3. άλλο που δεν θέλουν τα λαμογια που πιάσαν καρεκλα, να γίνει “γαργάρα” η προεκλογική ΔΕΣΜΕΥΣΗ! ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ! ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΤΥΠΟ, ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕ Η ΟΛΙΓΟΜΕΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ, ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ!

  4. Φυσικά να γίνει ένα δημοψήφισμα, αλλά ας υποθέσουμε ότι κάποιος τάζει προεκλογικά κάτι το οποίο ίσως να γνωρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό ίσως τελικά το τάζει για ψηφοθηρικούς λόγους…

  5. με επιμονή ΚΑΙ συνέπεια ΚΑΙ αυτοπεποίθηση ΚΑΙ αυτονομία στη σκέψη και στη ΔΡΑΣΗ θα καταφέρουμε ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ !!!

  6. Πάρα πολύ σωστά εκθέτει τα θέματα η κυρία Χατζηκομνηνού, που αντιμετωπίζει το θέμα από την νομική και συνταγματική του άποψη.
    Η προεκλογική υπόσχεση της ήδη Δημοτικής Αρχής, είναι ολοφάνερο ότι έγινε για τα μάτια και για να εξυπηρετήσει κατά την πιο ακραία λαϊκίστικη πρακτική, προεκλογικούς σκοπούς.
    Δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει γιατί εκτός του ότι αντιβαίνει ευθέως στο Σύνταγμα, απαιτεί και διάφορα τεχνικά θέματα, που προϋποθέτουν και μεγάλες δαπάνες.
    Αίθουσες, γραφική ύλη, αντιπροσώπους έστω και μη δικαστικούς ακέραιους και αμερόληπτους, γραμματείς. Ποιος θα καλύψει ααυτές τις δάπάνες και ποιος θα πάρει τις αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σ’ αυτό τ﨔Δημοψήφισμα¨.
    Εκτός κι αν οι υποσχόμενοι ονειρεύονται μια διαδικασία σαν ααυτή που ανέδειξε τον νυν πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπου ένας “ψηφοφόρος” με τριάντα ταυτότητες εξέφραζε την λαϊκή βούληση.

  7. Ό”καλλικράτης” θα ανατραπεί ως μέρος του αντιδημοκρατικού καθεστώτος των “μνημονίων” που έχει επιβληθεί στη χώρα απο τους “δανειστές-τοκογλήφους” εγχώριους και ξένους, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους.
    Εξάλλου αυτό ακριβώς είναι ο”καλλικρατης”.Ένα εργαλείο,περικοπής δημοσίων δαπανών,φορολογικής απομύζησης,εκμετάλευσης-ξεπουλήματος φυσικών πόρων και αγαθών,ολοκληρωτικής καταστροφής της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοδιάθεσης των κοινοτήτων.
    Για το ΑΤΥΠΟΟΟ(γι’αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) δημοψήφισμα καλή η πραγματοποίηση του για να συντηρεί το θέμα,αλλα να μην επαναπαυθούμε σε αυτό.

  8. Επρεπε να υπαρξη η προεκλογικη υποσχεση για να καταλαβουμε οτι η λεξι λαμογια δεν ειναι τιποτα για τους τενεκεδες που μας κυβερνουν.
    Υποκρισια ανοησια ψευτιαειναι για αυτους παλια τους τεχνη κοσκινο.

  9. ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ !!!
    ΕΔΩ Η ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΛΛΟΝΗΣ !!!
    ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΚΚΡΕΜΕΙ !!!
    ΟΙ 13 ΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, “ΤΡΕΧΑΝΕ” ΜΕ ΦΟΥΡΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΩΓΟΠΙΝΑΝ ΣΤΟ ΙΠΠΕΙΟΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΟ “ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ”, ΕΝΩ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΕΦΕΡΕ ΩΣ ΛΑΦΥΡΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ, ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ !!!
    Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΣΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ; ΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΠΟΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ; ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ!ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ!
    Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΡΚΟΥΣΕ; Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΑΡΚΟΥΣΕ; Η ΑΠΟΧΗ ΤΑ ΑΚΥΡΑ – ΛΕΥΚΑ, ΑΡΚΟΥΣΑΝ; ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΠΩΣ ΟΧΙ! Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ, ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ, ΤΟΠΙΚΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΥ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΣΣΟΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΙΧΟΔΡΟΜΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ, ΟΨΟΜΕΘΑ !!!

    ΡΕΝΤΗΣ:
    Σε δημοψήφισμα στο οποίο κάλεσε ο Δήμος του Ρέντη, στις 9/5, με το ερώτημα «Επιθυμείτε την αυτονομία του Δήμου μας;», έλαβαν μέρος 7.644 πολίτες (σημειωτέον ότι στις ευρωεκλογές συμμετείχαν 6.500) στους συνολικά 15.060 κατοίκους, ανταποκρινόμενοι άμεσα και μαζικά στη δημοκρατική διαδικασία που επέλεξε η Δημοτική Αρχή για να εκφραστεί η βούληση των κατοίκων σχετικά με τις συνενώσεις, που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου Καλλικράτης. Είχαν προηγηθεί 14 συνελεύσεις σε γειτονιές και συζήτηση από πόρτα σε πόρτα.
    Από τα 7.644 ψηφοδέλτια, τα 7.632 ήταν έγκυρα και οι ψήφοι κατανεμήθηκαν ως εξής: 7.539 ΝΑΙ, 88 ΟΧΙ και 17 ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ.
    Αξίζει να τονιστεί το μέσον του δημοψηφίσματος που επέλεξε η Δημοτική Αρχή, κάτι που σπανίως γίνεται, αν γίνεται καν, μια διαδικασία που δίνει βήμα στον ίδιο το λαό, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λύση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη του και να εκφράζει αβίαστα τη βούλησή του για όσα επηρεάζουν τη ζωή του.

    ΝΕΑ ΚΙΟΣ:
    για το τοπικό άτυπο δημοψήφισμα που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Κίου, μετά από πρόταση του Δημάρχου Γιώργου Μανινή και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…
    Το Δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Απριλίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου και θα περιλαμβάνει δύο ερωτήματα :
    ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο «Καλλικράτης»
    ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ενσωμάτωση της Νέας Κίου σε έναν ευρύτερο Δήμο.
    Η Πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Κίου σκοπό έχει να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του ο κάθε δημότης, για ένα ζωτικό ζήτημα που τον αφορά άμεσα, αφού το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει ως τελικό αποδέκτη τον κάθε πολίτη της Χώρας.
    Ο Δήμαρχος Ν.Κίου, σε επιστολή που έχει διανεμηθεί σε όλους τους δημότες, τονίζει την αναγκαιότητα για την μαζική συμμετοχή στο Δημοψήφισμα, έτσι ώστε και η δημοτική αρχή να χειρισθεί το όλο θέμα σύμφωνα με το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι η διαβούλευση για το όλο θέμα ευρίσκεται στην τελική ευθεία.

    Χθες Κυριακή διεξήχθη στο Δήμο Νέας Κίου της Αργολίδας δημοψήφισμα για την αυτοδιοίκηση του μέλλοντος του δήμου. Στον μικρό αλλά πρωτοπόρο δήμο της Νέας Κίου οι κάτοικοι ψήφισαν για τον Καλλικράτη. Ήταν ένα άτυπο δημοψήφισμα και μη ικανό ίσως να αλλάξει την πορεία του Καλλικράτη από την τροχιά που έχει προδιαγράψει ο υπουργός κ. Ραγκούσης, εκφράζει όμως την λαϊκή βούληση και ταυτόχρονα δεικνύει πως οι μικρές παραδοσιακές κοινότητες αντιλαμβάνονται τον Καλλικράτη.

    Ο λαός της Νέας Κίου μίλησε και η φωνή του ήταν μαζική, δυνατή, καθαρή με δυναμική για το παρόν και το μέλλον.

    Το άτυπο δημοψήφισμα για το σχέδιο “Καλλικράτης” πέτυχε, πέρα από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Η μεγάλη επιτυχία του οφείλεται κυρίως στην συμμετοχή των ψηφοφόρων, που υπήρξε μαζικότατη.

    Επί συνόλου 2552 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 1607.Αν ληφθεί υπόψη ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν περί τις 2000 άτομα, ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός.

    Το αποτέλεσμα εύγλωττο, καθαρό και με ιδιαίτερη αξία:

    ΝAI στο σχέδιο Καλλικράτης ψήφισαν 104 άτομα, δηλ. ποσοστό 6,54%

    OXI στο σχέδιο Καλλικράτης ψήφισαν 1487 άτομα, δηλ. ποσοστό 93,46%

    ΥΠΕΡ της ενσωμάτωσης της Ν. Κίου σ’ ένα ευρύτερο Δήμο ψήφισαν μόλις 20 άτομα, ποσοστό 1,26%

    ΚΑΤΑ της ενσωμάτωσης ψήφισαν 1563 άτομα, ποσοστό 98,74%

    Το καταλυτικό αυτό αποτέλεσμα δείχνει την απόλυτη αντίθεση των κατοίκων στην ένταξη της Ν. Κίου σ’ ένα ευρύτερο Δήμο. Κι αυτό το αποτέλεσμα θα αξιοποιηθεί δεόντως από τη Δημοτική Αρχή στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί καθαρή εντολή στη Δημοτική Αρχή της Νέας Κίου, να εκφράσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της, τόσο στο σχέδιο «Καλλικράτης», όσο (και πολύ περισσότερο) στην προοπτική εντάξεως της Ν. Κίου σ’ έναν ευρύτερο Δήμο.

    Βεβαίως εκείνοι που αποφασίζουν είναι άλλοι, είναι το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, εν τέλει η Βουλή των Ελλήνων. Όμως θα πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη τους τη φωνή της τοπικής κοινωνίας. Κι αν αυτή η φωνή είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τους κεντρικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα πρέπει να ληφθεί η φωνή αυτή τουλάχιστον υπόψη στο μέλλον, για το αύριο της Ν. Κίου.

    ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗ:
    Άτυπο δημοψήφισμα τη μεθεπόμενη Κυριακή στον Δήμο Ειρηνούπολης για τον «Καλλικράτη» . Ένα άτυπο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή στο Δήμο Ειρηνούπολης του νομού Ημαθίας προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να προσδιορίσουν τη στάση τους ενόψει των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης», για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ειρηνούπολης Αθανάσιος Σπαθόπουλος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός πεδινού Δήμου, στον οποίο θα συμμετέχουν ακόμη οι Δήμοι Ανθεμίων και Δοβρά. Δηλώνει εξάλλου αντίθετος στο ενδεχόμενο συνένωσης του Δήμου Ειρηνούπολης με τον Δήμο Νάουσας. Σύμφωνα με τον κ. Σπαθόπουλο, και ο Δήμος Ανθεμίων εμφανίζεται θετικός στη συνένωση των τριών Δήμων ενώ το θέμα εξετάζει και ο Δήμος Δοβρά.

    ΣΗΤΕΙΑ:
    Ο δήμος Σητείας καλεί σε δημοψήφισμα στις 27 Ιουνίου, για την ένωση του με τα τοπικά διαμερίσματα ΛΙΘΙΝΩΝ – ΠΕΥΚΩΝ – ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ – ΠΕΡΒΟΛΑΚΙΩΝ. Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των παραπάνω Τοπικών Διαμερισμάτων.

    ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ:
    Περίπου 2.400 άτομα πήραν μέρος χθες στο δημοψήφισμα του δήμου Βελβεντού Κοζάνης, μέσω του οποίου οι κάτοικοι αποφασίζουν τη συμμετοχή τους ή όχι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
    Αν και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονταν αργά το βράδυ, οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν ότι το «όχι» θα πλειοψηφούσε. Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε να προτείνει αποχή τόσο από την ψηφοφορία όσο και από τα ψηφοδέλτια του νέου δήμου Σερβίων-Βελβεντού, που προέκυψε από τον «Καλλικράτη». Οι κάτοικοι διαφωνούν με τη συνένωση αυτών των δύο δήμων και ζητούν την αυτονόμηση του Βελβεντού .

  10. Για να πάμε ένα βήμα μπροστά θα πρέπει να ειπωθεί ότι ακόμη και εάν η λαική βούληση εκπεφρασθεί κατά του Καλλικράτη σε ποσοστό 100%, το αποτέλεσμα δεν δεσμεύει κανέναν, δεν υποχρεώνει κανέναν να πράξει το οτιδήποτε για να αλλάξει τη παρούσα κατάσταση,αφού ουσιαστικά δεν προβλέπεται απο το νόμο.Κτά συνέπεια όταν ο δήμαρχος και η συν αυτώ παρατρεχάμενοι αντιδήμαρχοι,κόλακες κλπ, αφήνουν την εντύπωση και καλλιεργούν την ελπίδα (ασελγώντας πάνω της) ότι η ψήφος του λαού θα είναι δεσμευτική, τον ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ λαο π[ρέπει να λογοδουήσουν στη Δικαιοσύνη γιατί έτσι υφαρπάζουν την ψήφο του λα.ού

  11. Η μόνη σωστή κίνηση που πρέπει να κάνει η τωρινή Δημοτική Αρχή και όλοι οι εκλεγμένοι της αντιπολίτευσης και οι επιλαχόντες Δηλαδή ΟΛΟΙ όσοι έθεσαν υποψηφιότητα για τον 1 (ένα) Κακοκρατικό Δήμο της Λέσβου, είναι να παραιτηθούν όλοι μαζί (να δώσουν όλα τα “κλειδιά” του Δήμου Λέσβου στον Υπουργό Εσωτερικών)και να του πουν νάρθει αυτός να διοικήσει το Δήμο.Αλλοιώς να κάνουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 5 Δήμους στη Λέσβο (την πρόταση του ΙΤΑ) να τηρήσουν δηλαδή την αναλογία 1:3 περίπου που τήρησαν σε άλλες περιοχές (Νομούς)οι πρώην 13 Δήμοι να γίνουν 5.Μπορούν.Αν το θέλουν.Αν δεν θέλουν θα βρουν 1000 δικαιολογίες.Σε άλλους νομούς έγινε και με το παραπάνω…Κι ας αφήσουν αυτό το σόφισμα “κάθε νησί και Δήμος”.Νησί είναι και η Κρήτη και η Εύβοια και η Λέσβος και η Κέρκυρα και η Ρόδος και η Χίος και η Σάμος και και και και η …..και η Γαύδος.
    Εκτός κι αν οι παραπάνω υποψήφιοι του 1 Δήμου Λέσβου δεν πείστηκαν μέχρι τώρα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ…οπότε ας αναλάβει κάποιος απ’ αυτούς να γίνει ΔΗΜΑΡΧΟΣ (κατά την προτροπή του νυν Δημάρχου κ.Βουνάτσου που όποιον βλέπει τώρα του λέει θες να αναλάβεις εσύ Δήμαρχος Λέσβου;)
    Άλλωστε και προ των Καλλικαρατικών εκλογών είχαμε από αυτό τον φιλόξενο χώρο διατυπώσει την άποψη ότι έπρεπε όλοι οι πρώην Δήμαρχοι , Κοινοτάρχες , Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι να παραδώσουν όλα τα “κλειδιά” στον “εμπνευστή” του “Καλλικράτη” και μαζί με όλους τους Βουλευτές και Πολιτευτές της Λέσβου να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΤΑ(ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) 5 ΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ.Γιατί πλήρωσαν το ΙΤΑ να κάνει αυτή μελέτη;έτσι για να γίνονται μελέτες και να μην τις εφαρμόζουν;
    ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ:
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 5 Δήμους στη Λέσβο (την πρόταση του ΙΤΑ)

  12. Η μόνη σωστή κίνηση που πρέπει να κάνει η τωρινή Δημοτική Αρχή και όλοι οι εκλεγμένοι της αντιπολίτευσης και οι επιλαχόντες Δηλαδή ΟΛΟΙ όσοι έθεσαν υποψηφιότητα για τον 1 (ένα) Κακοκρατικό Δήμο της Λέσβου, είναι να παραιτηθούν όλοι μαζί (να δώσουν όλα τα “κλειδιά” του Δήμου Λέσβου στον Υπουργό Εσωτερικών)και να του πουν νάρθει αυτός να διοικήσει το Δήμο.Αλλοιώς να κάνουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 5 Δήμους στη Λέσβο (την πρόταση του ΙΤΑ) να τηρήσουν δηλαδή την αναλογία 1:3 περίπου που τήρησαν σε άλλες περιοχές (Νομούς)οι πρώην 13 Δήμοι να γίνουν 5.Μπορούν.Αν το θέλουν.Αν δεν θέλουν θα βρουν 1000 δικαιολογίες.Σε άλλους νομούς έγινε και με το παραπάνω…Κι ας αφήσουν αυτό το σόφισμα “κάθε νησί και Δήμος”.Νησί είναι και η Κρήτη και η Εύβοια και η Λέσβος και η Κέρκυρα και η Ρόδος και η Χίος και η Σάμος και και και και η …..και η Γαύδος.
    Εκτός κι αν οι παραπάνω υποψήφιοι του 1 Δήμου Λέσβου δεν πείστηκαν μέχρι τώρα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ…οπότε ας αναλάβει κάποιος απ’ αυτούς να γίνει ΔΗΜΑΡΧΟΣ (κατά την προτροπή του νυν Δημάρχου κ.Βουνάτσου που όποιον βλέπει τώρα του λέει θες να αναλάβεις εσύ Δήμαρχος Λέσβου;)
    Άλλωστε και προ των Καλλικαρατικών εκλογών είχαμε από αυτό τον φιλόξενο χώρο διατυπώσει την άποψη ότι έπρεπε όλοι οι πρώην Δήμαρχοι , Κοινοτάρχες , Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι να παραδώσουν όλα τα “κλειδιά” στον “εμπνευστή” του “Καλλικράτη” και μαζί με όλους τους Βουλευτές και Πολιτευτές της Λέσβου να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΤΑ(ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) 5 ΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ.Γιατί πλήρωσαν το ΙΤΑ να κάνει αυτή μελέτη;έτσι για να γίνονται μελέτες και να μην τις εφαρμόζουν;
    ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ:
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 5 Δήμους στη Λέσβο ΑΜΕΣΑ (την πρόταση του ΙΤΑ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here