Home Εκδηλώσεις Δελτίο Τύπου από την Εκδήλωση τιμής των Φοιτητών

Δελτίο Τύπου από την Εκδήλωση τιμής των Φοιτητών

489
3

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ –ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. Δέκα τέσσερις πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες που αποφοίτησαν από τα λύκεια του Πλωμαρίου, έλαβαν μέρος στην συγχαρητήρια τελετή, που οργάνωσε γι αυτούς το διοικητικό συμβούλιο της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου στην αίθουσά της.

Τους νέους φοιτητές προσφώνησε εκ μέρους του δ.σ. ο πρόεδρός του Ξενοφών Μαυραγάνης, καλώντας τους να μη ξεχνούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της. Ο ομιλητής υπογράμμισε την σημαντικότατη πνευματική άνθιση που γνώρισε ο τόπος την τριακονταετία 1890-1920 τονίζοντάς τους πως από το 1915 υπήρχε ειδικώς κατασκευασμένη αίθουσα κινηματογράφου, όπου προβάλλονταν ταινίες του βωβού, με ζωντανή μουσική υπόκρουση, με την πρώτη εγκατάσταση ηλεκτρογεννήτριας.

Υπενθυμίζοντάς τους ότι τόσο ο Πλάτων, όσο και ο Αριστοτέλης υποστήριξαν στα συγγράμματά τους ότι παιδεία δεν είναι μόνο η αποστήθιση της γραμματικής και του συντακτικού, αλλά και η διαμόρφωση των χαρακτήρων «διάθεσιν νουν εχούσης διανοίας και αληθείς δόξας υπέρ των αγαθών και κακών»… διότι την αρετή δεν την τιμούν με τον ίδιο τρόπο όλοι οι άνθρωποι, ώστε ευλόγως διαφέρουν και ως προς τον τρόπο άσκησής της.

Στους νέους φοιτητές, με τους οποίους επακολούθησε συζήτηση προσφέρθηκαν η χειρόγραφη «Φυσική» του Βενιαμίν Λεσβίου με την μελέτη του Αντώνη Ανδριώτη «Η θεωρία του Πανταχηκινήτου» (έκδοση της Λέσχης), η συλλογή των περί παιδείας άρθρων του μεγάλου Λέσβιου παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καμπάνα» της Μυτιλήνης, (προσφορά του λογοτέχνη και εκπαιδευτικού Αριστείδη Καλάργαλη), το «Ανθολόγιο χρονογραφημάτων» 1928-32 του Α.Καλάργαλη και «Ο θείος μου ο Άγιος» του Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

Στην τελετή που τείνει να γίνει θεσμός, από το σύνολο των εκπαιδευτικών του Πλωμαρίου που είχαν κληθεί, παρέστη ο διευθυντής του Τεχνικού Λυκείου Γιάννης Παπουτσάνης, οι πρώην λυκειάρχης Ρίτα Καζάζη και γυμνασιάρχης Γιώτης Φρυδάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλης, ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου Αριστείδης Φρυδάς και μέλη της Λέσχης.

Facebook comments:

3 COMMENTS

  1. Από τη φωτογραφία και τις κενές θέσεις συμπεραίνω μια αδιαφορία του κόσμου (ακόμα και των συγγενών των παιδιών?!), ή ιδέα μου είναι? Εύχομαι το δεύτερο.

  2. Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται η απουσία του Δήμαρχου Λέσβου, Δημήτριου Βουνάτσου ο οποίος ήταν προσκεκλημένος.

  3. Αγαπητέ Γιάννη Μαλλή , δεν είναι η ιδέα σου δυστυχώς , από όλους τους προσκληθέντες εκπαιδευτικούς ΜΟΝΟ ο Διευθυντής του Τεχνικού κ.Παπουτσάνης Γιάννης παρευρέθει , ούτε και όλα τα προσκληθέντα παιδιά ήρθαν-πόσο μάλλον οι συγγενείς και φίλοι τους-κάποια από αυτά είπαν ότι κοιμόντουσαν και δεν πήγαν , άλλα το ξέχασαν… εν πάσει περιπτώσει , φαίνεται ότι στο Πλωμάρι ενδιαφέρονται για άλλα….. εκτός από πνευματική ζωή και κίνηση , ενδεικτικό που οδήγησαν οι κρατούντες….τον τόπο μας.
    Ντροπή.
    Καλή χρονιά με υγεία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here