Home Δήμος Μυτιλήνης Τι ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Πλωμάρι για τη νέα δομή...

Τι ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Πλωμάρι για τη νέα δομή στη Θερμή

2452
0

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανσίου, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβου, κ. Γιάννης Μπουρνούς και η Βουλευτής του ΚΚΕ στη Λέσβο, κ. Κομνηνάκα καθώς και Κοινοτάρχες όμορων περιοχών και ο Κοινοτάρχης Περάματος και Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων κ. Κίμωνας Χρυσίδης.

Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από πέντε ώρες. Ο κ. Μηταράκης ωραιοποίησε τις καταστάσεις και απέφυγε να τοποθετηθεί για την ακριβή θέση που έχει καταλήξει η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία της νέας δομής ενώ υπάρχουν χάρτες και μνημόνια που έχουν υπογραφεί, τονίζοντας ότι ή δέχεστε τη νέα δομή ή παραμένει η πρόχειρη δομής στο Καρά Τεπέ(Μαρυρβούνι). Με το τρυκ να μην αναφερθεί η ακριβής τοποθεσία, παρά μόνο το ότι η νέα δομή θα γίνει στη Θερμή, ουσιαστικά με αυτό το τέχνασμα αφήσαν εκτός ψηφοφορίας τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νέων Κυδωνιών, κ. Κόμλο προκαλώντας έτσι την αντίδραση μεγάλης μερίδας Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων.

Η πρόταση πέρασε με 16 ψήφους υπέρ και 15 κατά, με τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Κώστα Φραγκόπουλο να δηλώνει άρνηση ψήφου.

Οι Πλωμαρίτες Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφησαν ως εξής:

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, κ. Δημήτρης Βαρβαγιάννης ψήφισε ΝΑΙ.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αλλάζουμε Τον Τόπο Μας”, κ. Μιχάλης Μαμάκος ψήφισε ΝΑΙ.

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκλεγμένος με την Παράταξη του Μιχάλη Μαμάκου, κ. Παναγιώτης Ανδριώτης ψήφισε ΌΧΙ.

Ο εκλεγμένος με την Παράταξη “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”, κ. Δημήτρης Μαλλιαρός ψήφισε ΌΧΙ.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής: Ψηφίζουμε τη δημιουργία ενός κλειστού ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες υποδοχής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής. Η λειτουργία αυτού του προσωρινού κλειστού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να πληροί τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και των διαμενόντων αυτής επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των γύρω αυτού περιοχών με προτεραιότητα κάθε κινδύνου πυρκαγιάς η λειτουργία του κέντρου θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ(Μαυροβούνι) και στο Δημοτικό χώρο του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ καθώς και των λοιπών δομών περιλαμβανομένων και των κατοικιών. Η λειτουργία του κέντρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων καθώς και τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Τέλος επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των Μ.Κ.Ο.

ΥΠΕΡ της πρότασης ψήφισαν οι:

Ιωάννης Άνεμος
Μανούσος Παράσχος
Μιχαήλ Φρατζέσκος
Δήμητρα Αλεξανδρή
Παναγιώτης Τσακίρης
Παναγιώτης Κατσαβέλλης
Στρατής Τζιμής
Γιώργος Φλώρος
Δημοσθένης Χατζηγιάννης
Στρατής Δαγκλής
Δημήτρης Βαρβαγιάννης
Μαμάκος Μιχάλης
Γιάννης Βατός
Θεόδωρος Βουνατσής
Παναγιώτη Ζαφειρίου
Μυρσίνη Ανδριώτου

Κατά της πρότασης ψήφισαν οι:

Εριφύλη Χιωτέλλη
Βασιλική Ανδρεαδέλλη
Μαρία Ζερβού
Δημήτρης Μαλλιαρός
Νίκης Τσιριγώτη
Ευστράτιος Κόμβος
Παναγιώτης Βαλάκος
Κώστα Αστυρακάκης
Θεόδωρος Ψωμάς- Ατσίκης
Βάσω Χοχλάκα
Ανδριώτης Κωνστάντιος Παναγιώτης
Συμεών Χαραλάμπους
Κωνσταντίνος Κουνέλης
Εριφύλλη Γιαννάκα- Βασιλούδη
Παναγιώτης Βάλεσης

Ο Κώστας Φραγκόπουλος δήλωσε ότι αρνείται να ψηφίσει.

Παρακολουθήστε εδώ όλη τη συνεδρίαση σε μαγνητοσκόπηση:

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here