Home Οικονομία - Οικονομικά Αναίρεση αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ανακοίνωσε ο...

Αναίρεση αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

2965
1
x-default

Το αυτονόητο κεκτημένο των νησιών παίρνει για ακόμα μια φορά παράταση. Πάνω που οι μαγαζάτορες ετοιμάζονταν να ανεβάσουν τις τιμές, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι αναστέλλεται η κατάργηση των Μειωμένων Συντελεστών του ΦΠΑ σε 5 νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ανάμεσα τους φυσικά βρίσκεται και η Λέσβος(Μυτιλήνη)…

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από την ιστοσελίδα Capital.gr που αναφέρεται στο θέμα:

Αναίρεση αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Capital.gr Την αναίρεση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα πέντε αυτά νησιά δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη -όπως είπε- αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις ροές.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές.

Σχολίασε ότι “αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28”. Τόνισε ότι “η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική”.

Πάντως σημείωσε πως “αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας”.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν:

-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Σένγκεν.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων εξασφαλίστηκαν τα εξής:

-Τονίστηκε ρητά ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

-Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.

Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν και αυτές που δεν το επιθυμούν θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες. Γιατί, σχολίασε, δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν.

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία – μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ – “αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας”.

Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ “μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση”.

Πηγή: ΑΜΠΕ & www.capital.gr

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Δηλαδή στο τέλος του χρόνου θα πάψει να είναι πρωθυπουργός; Μέχρι 31/12/2018 ανεστάλη η αύξηση του ΦΠΑ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here