Home Ενημερώσεις Στο ΣτΕ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Στο ΣτΕ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

389
0

Από το News247.gr Συζητήθηκε σήμερα η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα. Πολίτες από πόλεις, τα αεροδρόμια των οποίων ιδιωτικοποιήθηκαν, βρέθηκαν σήμερα έξω από το Μέγαρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκαν σχετικές προσφυγές.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο άκουσε τις θέσεις των δύο πλευρών, αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη της ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων της χώρας για 42 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.
Από τη μία πλευρά, βρέθηκε Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δήμοι στην δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, που ζητούν να ακυρωθούν κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων η διοίκηση, διαχείριση, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές καθώς απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.
Εξάλλου, με τις παραχωρήσεις αυτές, προσέθεσαν, δεν είναι σαφές εάν προσβάλλεται ή όχι η εθνική κυριαρχία.

Μάλιστα, για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης επισημάνθηκε πως εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβαση του, αλλά και ότι χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Από την άλλη, το ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα αεροδρόμιο και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο.

Αντωνία Ξυνού

Πηγή: www.news247.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here