Home Συνταγές Μαγειρικής Φασόλια μαυρομύτικα (ή μαυρομάτικα)

Φασόλια μαυρομύτικα (ή μαυρομάτικα)

1957
2

Τα συγκεκριμένα μικρά και σκούρα φασόλια, επίσημα λέγονται μαυρομάτικα. Όμως στο χωριό μου τα λέμε μαυρομύτικα και τα αντιδιαστέλουμε όχι με τα άσπρα (κοινά) φασόλια αλλά με τα ασπρομύτικα, φασόλια που μοιάζουν μ’ αυτά αλλά αντί για σκούρο καφέ στη μέση, είναι ένα πολύ ανοιχτό (και για τα οποία δεν βρίσκω φωτογραφία ούτε από τον γκούγκλη, μάλλον πρέπει να φροντίσω το επόμενο καλοκαίρι, αρκεί να το θυμηθώ ). Αυτά τέλος πάντων τα φασόλια είναι ένα πολύ εύκολο φαγητό. Δεν χρειάζονται καμιά προετοιμασία κι απ’ τη στιγμή που τ’ αποφασίσεις, σε λιγότερη από μισή ώρα είναι έτοιμα (στη χύτρα πάντα).

Υλικά
350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
αλάτι
πάπρικα
λάδι
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι
μαϊντανό

Εκτέλεση
Βάζω τα φασόλια με αρκετό νερό στη χύτρα και τα βράζω μέχρι ν’ αρχίσει να σηκώνεται η βαλβίδα (ή ν’ αρχίσει να σφυρίζει. Μπορώ και να τα βράσω ανοιχτά για 5′). Αλλάζω το νερό και τα βράζω για 5′ με κλειστή τη χύτρα. Όταν πέσει η βαλβίδα την ανοίγω, προσθέτω το αλάτι και τα βράζω για 1′ (αν είναι ήδη καλοβρασμένα, απλά ρίχνω το αλάτι από πάνω, μαζί με τα υπόλοιπα).
Τα σουρώνω, τα σερβίρω στα πιάτα και τα λαδώνω, τα πασπαλίζω με πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή κατά τα γούστα), κόβω το κρεμμύδι και το μαϊντανό από πάνω και έτοιμα.

Εννοείται πως τα τελευταία υλικά προστίθενται ανάλογα τα γούστα.

Γιάννης Μαλλιαρός

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Μας άνοιξε η όρεξη.Με κάτι υγιεινό και ωραίο,Σε ευχαριστούμε Γιάννη για την ωραία ιδέα που μας εμπνέει μας ξεκουράζει και εννοείτε μας χορταίνει!

  2. Αν θέλουμε να μιλάμε για παραδοσιακές τοπικές συνταγές, τα όσπρια όπως τα μαυρομύτικα, βράζονται σε πήλινο ή μπρούτζινο τσουκάλι, σε ανοιχτή φωτιά, και όχι σε χύτρες υπό συμπίεση ή χωρίς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here