Home Ενημερώσεις Μηνύσεις πολιτών κατά της ΔΕΥΑΛ για τον Βιολογικό

Μηνύσεις πολιτών κατά της ΔΕΥΑΛ για τον Βιολογικό

633
0

Δυο μηνύσεις από πολίτες του Πλωμαρίου έγιναν σε βάρος της ΔΕΥΑΛ, με αιτία την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος την περίοδο της άνοιξης.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι από το Πλωμάρι με τον συνδυασμό του Σπύρου Γαληνού, είχαν κάνει σημαία την επαναλειτουργία του βιολογικού. Μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο κομμάτι απέτυχαν, διότι ίσως να υποσχέθηκαν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους. Άλλωστε ξανά και ξανά πλημμυρίζει και το αντλιοστάσιο της φωτογραφίας.

Στο σημερινό φύλο της εφημερίδας “Τα Νέα της Λέσβου” υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για αυτό το θέμα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Υπόλογος ο Ακριώτης για τις “Αμαρτίες του παρελθόντος” στον βιολογικό Πλωμαρίου. Δυο Μηνύσεις από κατοίκους του Πλωμαρίου “πήρε στα χέρια του” της Παρασκευή για μόλυνση του περιβάλλοντος την περίοδο της άνοιξης.

Υπόλογος στην Δικαιοσύνη βρίσκεται, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, για τις “παλιές αμαρτίες” των βιολογικών καθαρισμών που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση. Την Παρασκευή, ο Δημήτρης Ακριώτης πήρε στα χέρια του δυο μηνύσεις που υποβλήθηκαν εναντίων των αρμόδιων του Δήμου και της Επιχείρισης από κατοίκους του Πλωμαρίου για την προβληματική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ διαχειρίζεται με ψυχραιμία την σοβαρότητα της κατάστασης και δηλώνει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά και την δέσμευση ότι τα αναγκαία έργα για την σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών θα προχωρήσουν άμεσα.

“Καυτή πατάτα”

Ο ίδιος γνώριζε την κατάσταση στην οποία παραλάμβανε τους ευαίσθητους τομείς ύδρευσης – αποχέτευσης, αφού πριν αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε επισκεφθεί όλα τα έργα των βιολογικών καθαρισμών, τα αντλιοστάσια, τις δεξαμενές και τις πηγές και τα είχε παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξ΄ αρχής είχε θέσει την ανάγκη εξασφάλισης γενναίας χρηματοδότησης για την επισκευή των ΜΕΛ στο Πλωμάρι, την Ερεσό και την Καλλονή, αλλά τα γνωστά πισωγυρίσματα των προγραμματικών συμβάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στον Δήμο, στοίχησαν χρόνο στην διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Αυτόφωτο

Παράλληλα, από τους πρώτους μήνες της θητείας του κλήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένα υπομνήματα και αναφορές κατοίκων και της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα από την περιοχή του Μακρύ Γιαλού, για τα αίτια της δυσοσμίας στην περιοχή της μαρίνας. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, μετά από καταγγελία που έγινε από κατοίκους για μόλυνση του περιβάλλοντος. Η υπόθεση αυτή έκλεισε προσωρινά με την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ στην ΔΕΥΑΛ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ακριώτη, εκτελέστηκαν παρεμβάσεις που έβαλαν τέλος στην μόλυνση της περιοχής.

Και μηνύσεις

Αναφορές όμως είχαν υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα και από κατοίκους του Πλωμαρίου που έβλεπαν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την διοχέτευση των λυμάτων που κατέληγαν στην θάλασσα. Μέσα την άνοιξη μάλιστα, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο και ορισμένες σημαντικές ζημιές στα αντλιοστάσια επισκευάστηκαν από την ΔΕΥΑΛ, μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για το συνολικό έργο, προϋπολογισμού 680.000 ευρώ.

Οι μηνύσεις κατά του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, την Παρασκευή, αφορούσαν ακριβώς αυτή την περίοδο και το πλημμέλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, το οποίο επισείει ποινές φυλάκισης μέχρι και 2 χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα μερικών χιλιάδων ευρώ. Αυτή την περίοδο η ΔΕΥΑΛ σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Αντιδήμαρχο Έργων, Στρατή Τζιμή βρίσκεται στην φάση της διεξαγωγής των διαγωνισμών για την ανάθεση των τριών έργων στους βιολογικούς του Πλωμαρίου, της Ερεσού και της Καλλονής, που θα δώσουν οριστική λύση στα χρονίζοντα προβλήματα: “Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά προβλήματα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε “, δήλωσε ο κ. Ακριώτης και συνέχισε: “Εκτός από τις μεγάλες ζημιές που υπήρχαν εδώ και χρόνια, καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες βλάβες στα δίκτυα για να μην διψάσουν κάτοικοι και επισκέπτες. Κρατάμε με νύχια και με δόντια την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και περιμένουμε την εκτέλεση των έργων για να πάρουμε μια ανάσα”.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα Της Λέσβου”

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here