Home Άρθρα Βραδιά αμανέδων στο Πλωμάρι – 16 χιλιάδες € επιχορήγηση στο Πόλιον για...

Βραδιά αμανέδων στο Πλωμάρι – 16 χιλιάδες € επιχορήγηση στο Πόλιον για τρεις συναυλίες στο Β. Αιγαίο

874
4

Στα πλαίσια του πολυθεματικού θεσμού με τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού», που έχει εγκαινιάσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα εννέα νησιά της, θα πραγματοποιηθέι και στο Πλωμάρι μια εκδήλωση με βραδιά αφιερωμένη στους αμανέδες, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο “Το Πόλιον” και θα λάβει χώρα στο καφενείο “Αθανασιάδειον”.

Επειδή κατά καιρούς ακούγονται διάφορα για τα ποσά που δίνονται ως επιχορήγηση στους πολιτιστικούς συλλόγους, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε στην ιστοσελίδα του “Διαύγειά”, μια αναρτημένη απόφαση με ημερομηνία 31/10/2013, όπου διαβάζουμε ότι το Πόλιον θα επιδοτηθεί με το ποσό των 16 χιλιάδων ευρώ περίπου, για τη διοργάνωση τριών συναυλιών, μιας στο Πλωμάρι, μιας στη Βολισσό της Χίου και μιας στους Φούρνους Ικαρίας. Απλώς εμείς αναρωτιόμαστε πώς υπάρχουν λεφτά για εκδηλώσεις, συναυλίες, πανηγύρια κλπ, ενώ για άλλα πράγματα οι αυτοδιοικητικοί επικαλούνται ότι δεν έχουν; Ακούμε συχνά π.χ. ότι δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, δεν έχουν να πληρώσουν τα ταξί και το ΚΤΕΛ που μεταφέρουν μαθητές. Πληρώνουμε ανταποδοτικά που μόνο ανταποδοτικά δεν είναι, φεύγουν πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα από το Πλωμάρι και πάνε στη Μυτιλήνη και μονίμως έχουμε προβλήματα με τα σκουπίδια, με το κέντρο υγείας και την έλλειψη οδηγού σε κάποιες βάρδιες, τον βιολογικό, τα κανάλια και διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα.

Προσοχή δεν έχουμε κάτι εναντίον του συλλόγου Πόλιον, απλώς είναι από το Πλωμάρι και επειδή στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αυτή η εκδήλωση εδώ, σχολιάζουμε το θέμα.

Συμφωνούμε με κάποιους που λένε ότι πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, αλλά σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης και εξαθλίωσης του λαού, που κόβονται μισθοί και συντάξεις και το επίπεδο στην υγεία και την παιδεία συνεχώς πέφτει, θα έπρεπε να σκεφτούν διαφορετικά την διανομή των χρημάτων και για τους σκοπούς που δίνονται. Αυτή η επιχορήγηση είναι μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων που δόθηκαν για εκδηλώσεις, έχουν ήδη γίνει αρκετές άλλες εκδηλώσεις και θα πραγματοποιηθούν και άλλες.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου. Για να δείτε την απόφαση της επιχορήγησης στο σύλλογο Πόλιον, πατήστε εδώ.

Το σχετικό δελτίο τύπου: To «Πέλαγος Πολιτισμού» είναι ένας πολυθεματικός θεσμός, που έχει εγκαινιάσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα εννέα νησιά της. Σκοπός του είναι η διάδοση και διασύνδεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναπτύσσονται σε κάθε νησί. Ο θεσμός αφορά μια σειρά από εκδηλώσεις, που απλώνονται χρονικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον Δεκέμβριο 2014.
Το «Πέλαγος Πολιτισμού», καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας, από φεστιβάλ κινηματογράφου και ιστορικού ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ παραμυθιού, εικαστικά δρώμενα και συναυλίες με παραδοσιακή μουσική, μέχρι την προβολή της λαϊκής παράδοσης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του θεσμού, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, στο Πλωμάρι στις 20.30, στο παραδοσιακό καφενείο «Αθανασιάδειο», διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Πόλιον» βραδιά αφιερωμένη στους αμανέδες.

Θα προηγηθεί μια σύντομη παρουσίαση της «παράδοσης της Ανατολής» στο Β. Αιγαίο, από τους προσκεκλημένους ομιλητές Γιώργο Νικολακάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Νίκο Διονυσόπουλο, μουσικολόγο, που έχουν σημαντική ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της μουσικής παράδοσης. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το μουσικό πρόγραμμα. Θα παίξουν οι μουσικοί (κατ’ αλφαβητική σειρά): Νίκος Ανδρίκος (πολίτικο λαούτο), Αλέκος Καφούνης (κιθάρα), Στρατής Σκουρκέας (κρουστά), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Γιώργος Ψάλτης (βιολί). Θα τραγουδήσουν οι: Μάνος Κουτσαγγελίδης και Σόλων Λέκκας.

Facebook comments:

4 COMMENTS

  1. Για το δημοσίευμα του Plomari News, σχετικό με τη βραδιά στο Πλωμάρι αφιερωμένη στους αμανέδες, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
    Α) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» δεν έχει λάβει κάποια «επιχορήγηση» ή «επιδότηση». Έχει αναλάβει να υλοποιήσει ένα έργο που αφορά στη διοργάνωση τριών συναυλιών, καθώς και στη δημιουργία ενός DVD-ROM και ενός audio CD με επιλεγμένα αποσπάσματα από τις συναυλίες. Το «Πόλιον» ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο, επειδή ως Πολιτιστικός Σύλλογος, ενδιαφέρεται για τη διάσωση και ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας. Απ’ αυτή την προσπάθεια το «Πόλιον» δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, αφού όλα τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αμοιβές μουσικών και τεχνικών καθώς και μετακινήσεις, όπως φαίνεται και από τη σχετική σύμβαση που είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια». Αντίθετα, ανέλαβε την ευθύνη της υλοποίησης όλου του έργου με προσωπικό κόστος των μελών του, σε συνεργασία με καθηγητές και ερευνητές του Παν/μίου Αιγαίου, οι οποίοι επίσης συνεργάζονται χωρίς αμοιβή στη συγκεκριμένη προσπάθεια, με σκοπό να προβάλει το Πλωμάρι ως μέρος ενός ευρύτερου πολιτισμικού δικτύου του Β. Αιγαίου, κάτι που μόνο όφελος θα προσφέρει στον τόπο μας.
    Β) Τα κονδύλια για τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις δεν διαμορφώνονται από το Σύλλογο « Το Πόλιον», αλλά από αποφάσεις σε επίπεδο κράτους και περιφερειών, ανάλογα και με τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις διάφορες δράσεις. Αν ο συντάκτης του δημοσιεύματος θεωρεί ότι οι κατανομές αυτές δεν είναι σωστές, θα έπρεπε να απευθύνει τα σχόλιά του προς αυτούς που αποφάσισαν συγκεκριμένες κατανομές, χωρίς να εμπλέκει έμμεσα και «έντεχνα» «Το Πόλιον» στην κριτική του.
    Επί πλέον, ο συντάκτης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την αμφίσημη στάση του. Ο ίδιος αναφέρει: «Συμφωνούμε με κάποιους που λένε ότι πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, αλλά σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης και εξαθλίωσης του λαού, που κόβονται μισθοί και συντάξεις και το επίπεδο στην υγεία και την παιδεία συνεχώς πέφτει, θα έπρεπε να σκεφτούν διαφορετικά την διανομή των χρημάτων και για τους σκοπούς που δίνονται…Απλώς εμείς αναρωτιόμαστε πώς υπάρχουν λεφτά για εκδηλώσεις, συναυλίες, πανηγύρια κλπ, ενώ για άλλα πράγματα οι αυτοδιοικητικοί επικαλούνται ότι δεν έχουν;.
    Ο συντάκτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα κονδύλια για τον πολιτισμό είναι διαφορετικά από τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για Παιδεία, Υγεία, κ.λ.π., που υποβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσης των συμπολιτών μας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι ο πολιτισμός είναι η ψυχή του λαού μας, ενώ η διάσωση και ανάδειξη της κουλτούρας μας είναι ο μόνος λόγος που διατηρεί την ιδιαίτερη ελληνική και λεσβιακή «ταυτότητα». Εξάλλου είναι πλέον πολύ γνωστό, ότι σε μια εποχή οικονομικής και ηθικής κρίσης ο Πολιτισμός είναι αντίδοτο και είναι πια γεγονός πως ο άνθρωπος έχει όσο ποτέ άλλοτε την έντονη παρουσία του πολιτισμού στην ζωή του. Αν παρόλα αυτά, ο συντάκτης επιμένει να συγχέει «έντεχνα» ποικίλα προβλήματα με τις προοπτικές ανάδειξης του τόπου μας και του πολιτισμού μας, θα πρέπει να αναρωτηθεί, αν, στο όνομα ενός «λαϊκισμού» αντιμάχεται ακριβώς αυτά που επιδιώκει να «προστατεύσει».
    Γ) Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις – συναυλίες που θα διοργανώσει το «Πόλιον» θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή μουσικών και τραγουδιστών που είναι αναγνωρισμένοι σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ συνδυάζονται και με εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να εμπνεύσουν συνεχιστές και κληρονόμους της λεσβιακής μουσικής παράδοσης, αλλά και της ευρύτερης παράδοσης του Β. Αιγαίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συναυλία συνδυάζεται και με παρουσίαση – ανοιχτή πρόβα των μουσικών και τραγουδιστών στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, αλλά και με την παρουσία ορισμένων από τους μουσικούς σε αντίστοιχη εκπαιδευτική δράση – παρουσίαση στην Αγιάσο, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει καρπούς τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τόσο για το Πλωμάρι και για τη Λέσβο, όσο και για το Β. Αιγαίο συνολικά.
    Δ) Προσκαλούμε όλους τους Πλωμαρίτες και τις Πλωμαρίτισες να έρθουν στο καφενείο «Αθανασιάδειο» στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, 1 Φεβρουαρίου, για να περάσουν καλά και να γλεντήσουν, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και προσωπικές επιδιώξεις.
    Ε) Ζητούμε δε, στο πλαίσιο του διαλόγου και της κατάθεσης απόψεων, να δημοσιευθεί ως έχει.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ«ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ»
    Τ.Θ. 19, Πλωμάρι 81200, http://www.polion.gr , myrsini@otenet.gr

  2. Ποιον πολιτισμό βρε Star? προσωπικά γλέντια εκδρομούλες και μάσες τα γνωστά..

  3. Το ζήτημα δεν είναι το ποσό της επιχορήγησης, γιατί για επιχορήγηση πρόκειται, αλλά πώς και γιατί η υλοποίηση αυτού του προγράμματος κατευθύνθηκε στο “Πόλιον”. Ποιος ή ποιοι ενημερώνουν το σωματείο αυτό για διάφορα ειδικά προγράμματα, που υπάρχουν και δεν τα γνωρίζουν οι πολλοί, αλλά οι λίγοι και “εκλεκτοί”, που προσεκτικά επιλέγονται και χρηματοδοτούνται αφειδώς.
    Και βέβαια το “Πόλιον” ενδιαφέρεται για την πολιτιστική παράδοση, όπως ενδιαφέρεται και το “Αναγνωστήριο” της Αγιάσου, η “Λέσχη Πλωμαρίου”, ο “Παγγεραγωτικός”, 﨔Θεόφραστος” της Ερεσού, ο Σύλλογος της Απάνω Σκάλας; Πώς γίνεται το “Πόλιον”, να μετέχει στο ΄διεθνές πρόγραμμα για τα μονοπάτια-αλήθεια ποιοι ΠΛΩΜΑΡΙΤΕΣ-όχι γόνοι-πήγαν στο εξωτερικό γι αυτό το πρόγραμμα, πώς γίνεται να εκδίδει βιβλία με επιχορηγήσεις και να τα μοιράζει δωρεάν, όταν άλλοι δεν εισπράττουν το αντίτιμο, πωληθέντων βιβλίων, πώς γίνεται να είναι προνομιακός συνομιλητής των πάσης φύσεως λεσβιακών εξουσιών; Πώς για ένα αποκριάτικο γλέντι επιχορηγείται με 800 ευρώ από τον (μη πασοκικό;) Δήμο Λέσβου; Μήπως εσωτερικοί μη διακρινόμενοι δια γυμνού οφθαλμού ιμάντες, κινούν και φέρνουν αυτόν το ολιγομελή-πόσα μέλη έχει- σύλλογο κοντά στην ασπαίρουσα και ξεψυχισμένη εξουσία;
    Ποιος μπορεί να απαντήσει γι αυτά;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here