Home Άρθρα Η κοπή Βασιλόπιτας της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης

Η κοπή Βασιλόπιτας της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης

460
0

Γράφει η Μαριάνθη Βάμβουρα. Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι , στις 19 του μήνα, έκοψαν οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης τη Βασιλόπιτά τους. Μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα χαράς κυριαρχούσε στην ιδιόκτητη αίθουσα της Παλλεσβιακής Ένωσης που γέμισε ασφυκτικά από τα μέλη και τους φίλους της. Φέτος τίμησαν με την παρουσία τους την κοπή της Βασιλόπιτας ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Ζαφειρίου που τυγχάνει και πρόεδρος του Σύνδεσμου Ιαματικών Πηγών και Λουτρών Ελλάδας.

vasilopita-pallesviaki2-2014Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο ιερέας της διασποράς- αυτή την περίοδο διακονεί στη Νότιο Αφρική- και δάσκαλος π. Ελευθέριος Κονάκας που έλκει την καταγωγή από τα Μυστεγνά .

Με έκδηλη τη χαρά και ικανοποίηση για τη μεγάλη ανταπόκριση των συμπατριωτών μας στις εκδηλώσεις και δράσεις της Ένωσης ο επί σειρά ετών Πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Κουτλής στο θερμό καλωσόρισμα των παρευρισκομένων απηύθυνε λόγο αισιόδοξο και ενωτικό. Στον περιεκτικό και σύντομο απολογισμό του έργου της Παλλεσβιακής τόνισε την παλαιότητα ιδρύσεως της Ένωσης και τη δυναμική της παρουσία στα λεσβιακά πράγματα και τον πολιτισμό παρά τις όποιες δυσκολίες που συνάντησε στο χρόνο. Έκανε λόγο αυτό που όλο το διάστημα γίνεται πράξη. Την υπόσχεση δηλαδή πως η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης θα συνεχίζει να παραμένει ένας χώρος υποστήριξης, αγάπης, φιλίας προς κάθε Λέσβιο της Θεσσαλονίκης , ένας χώρος προβολής και υποστήριξης της πλούσιας λεσβιακής πνευματικότητας και παράδοσης.

pallesviaki-thessalonikis-vounatsosΟ Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος στο χαιρετισμό του συνεχάρη όλους όσους στηρίζουν την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης από κάθε επίπεδο και εξέφρασε την απόλυτη θετική υποστήριξης μιας συνεργασίας με τη γενέθλια λεσβιακή γη. Με λόγο ξεκάθαρο, άνετο και φιλικό αναφέρθηκε και ενημέρωσε για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας περισσότερων του ενός Δήμων στη Λέσβο.

Η κοπή της Βασιλόπιτας για τους Λέσβιους της μακεδονικής γης ήταν μια ευκαιρία έκφρασης της αγάπης τους για τον τόπο καταγωγής τους , με γεύσεις, και ακούσματα παραδοσιακά, σε άρωμα και χρώμα λεσβιακό. Ήταν μια συνάντηση χαράς που έδωσε την υπόσχεση ανανέωσης της συνάντησης στον ετήσιο χορό της Παλλεσβιακής ένωσης στις 16 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο Κέντρο Απόλλων στη Θέρμη.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here