Home Άρθρα Νέα κυκλοφορία βιβλίου: Κτήρια βιομηχανικής κληρονομιάς στο Πλωμάρι Λέσβου

Νέα κυκλοφορία βιβλίου: Κτήρια βιομηχανικής κληρονομιάς στο Πλωμάρι Λέσβου

1065
5

Ένα νέο βιβλίο εκδόθηκε με θέμα τα Κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς του Πλωμάριου. Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ο συμπολίτης μας πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Κακές. Η έκδοση είναι σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Πόλιον”.

Το άρθρο που ακολουθεί, γράφτηκε από τον Παναγιώτη Ξάνθο και αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα technews-greece.blogspot.gr

Νέα κυκλοφορία βιβλίου: Κτήρια βιομηχανικής κληρονομιάς στο Πλωμάρι Λέσβου

viomixaniki-klironomia-kakesΤο Πλωμάρι, όσο αφορά την παραγωγή λαδιού και των παραγώγων του, αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο βιοτεχνικό και βιομηχανικό κέντρο της Λέσβου, μετά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα περίπου. Η άμεση γειτνίαση της Λέσβου με τις Μικρασιατικές ακτές (Αϊβαλί, Σμύρνη, Αδραμύττιο), η μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, οι νόμοι των Οθωμανών κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς και τα συμφέροντα και το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να εκσυγχρονίσουν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα τα βιομηχανικά κτίριά τους. Τα πρώτα ελαιοτριβεία κατασκευάστηκαν στο Πλωμάρι στα 1860 και ακολούθησε η κατασκευή πληθώρας βιομηχανικών συγκροτημάτων στην περιοχή. Μάλιστα στα 1909, ο Οικονόμος Τάξης αναφέρει ότι υπήρχαν δώδεκα σαπωνοποιεία, δέκα ελαιοτριβεία, ένα υδραυλικό αλευροποιείο, δύο πυρηνελαιοεργοστάσια στην ανατολική είσοδο της πόλης και δύο ατμοκίνητα ελαιοτριβεία ταλκ.

Τα περισσότερα παλιά βιομηχανικά κτήρια στο Πλωμάρι είναι σήμερα ερειπωμένα. Ελάχιστα από αυτά έχουν αποκατασταθεί φιλοξενώντας μια νέα χρήση. Στο παρελθόν, όμως ο ρόλος τους υπήρξε σημαντικός στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης του Πλωμαρίου αλλά και στη μετέπειτα πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξή της. Γι’ αυτό το λόγο, η έκδοση έντυπου, και ηλεκτρονικού υλικού και ξεχωριστού βιβλίου με τη βιομηχανική κληρονομιά του Πλωμαρίου συντελεί στο να προβληθούν τα κτήρια αυτά, να συντηρηθούν – αποκατασταθούν και να διαδραματίσουν το δικό τους νέο ρόλο στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη όσον αφορά την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του Πλωμαρίου.

Το βιβλίο αναφέρεται στην περιγραφή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων δέκα βιομηχανικών κτιρίων στην πόλη του Πλωμαρίου Λέσβου. Η επιλογή των κτιρίων, τα οποία αναλύονται, γίνεται με κριτήριο την αντιπροσώπευση χαρακτηριστικής λειτουργίας (σαπωνοποιεία, ελαιοτριβεία και μικτά εργοστάσια), χαρακτηριστικής θέσης (παραλιακό μέτωπο και κατά μήκος του ποταμού Σεδούντα) και αξιόλογου δείγματος της τοπικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Παρατίθεται για κάθε κτίριο σύντομο ιστορικό, αρχιτεκτονική περιγραφή, στατική περιγραφή, περιγραφή του μηχανολογικού εξοπλισμού, παθολογία και φωτογραφική αποτύπωση. Σκοπός του βιβλίου είναι η μελέτη του κτιριακού αποθέματος των κυριότερων βιομηχανικών κτιρίων του Πλωμαρίου, με στόχο την προστασία και βέλτιστη αξιοποίηση της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς του Πλωμαρίου.

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Κακές,
Μητροπολίτου Ιακωβου 32, Μυτιληνη, 81100, Λέσβος
6946729055, 2251102086
gkakes@hotmail.com

Facebook comments:

5 COMMENTS

  1. Συγχαρητήρια.Η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου από ένα νέο επιστήμονα σε συνεργασία με έναν πολιτιστικό φορέα αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας και μια απόδειξη ότι η γνώση των νέων αγκαλιασμένη από την πείρα των μεγαλυτέρων είναι η ασφαλέστερη διαδρομή στην ανάπτυξη αυτής της χώρας.Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που ο δημιουργός είναι νέος γεννημένος και γαλουχημένος στο Πλωμάρι.Αυτό αναγεννά την ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου που τόσο έχει εγκαταληφθεί.Συγχαρητήρια κ.Κακέ γιατί μας δείχνεις ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανθρώπους νέους επιστήμονες με όνειρα και διάθεση δημιουργίας και ότι δεν αποτελεί λύση η φυγή σε ξένες χώρες.Το λεύκωμα αυτό αποτελεί ένα ωραίο συμπλήρωμα στο λεύκωμα που είχε εκδόσει η Νομαρχία Λέσβου όταν Νομάρχης Λέσβου ήταν ο κ.Ν.Σηφουνάκης για τα Βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα της Λέσβου.

  2. Σας ευχαριστώ για το πολύ όμορφο σχόλιο. Με συγκινεί γιατί αποτυπώνει με ακρίβεια τις σκέψεις που έχω για το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου. Άλλωστε όσο μας χρειάζεται αυτός ο τόπος για να προχωρήσει, άλλο τόσο χρειαζόμαστε εμείς αυτόν τον τόπο για να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε. Και αυτός ο συνδυασμός πιστεύω ότι είναι το μυστικό για να αναγεννηθεί η Ελλάδα και να γίνει πραγματικότητα το όνειρο μας…

  3. Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω τη σημαντική συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πόλιον” στην έκδοση του βιβλίου… Η αρωγή του ήταν καθοριστική και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι΄ αυτή…

  4. Το βιβλιο πωλειται και πόσο κοστιζει? Θα διατιθεται και στην Αθήνα?

  5. Διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πόλιον”. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.:6946729055&2251102086, Γιώργος Κακές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here