Home Άρθρα Στη Βουλή, άμεσα, με τη διαδικασία του επείγοντος, το «σπάσιμο» του Δήμου...

Στη Βουλή, άμεσα, με τη διαδικασία του επείγοντος, το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου, Κι όποιος το ψηφίσει!

850
31

Αναδημοσίευση από το Εμπρός. Τελευταία προσπάθεια η Λέσβος να οδηγηθεί στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου με περισσότερους του ενός δήμους, θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διαδικασία του επείγοντος έχει επεξεργαστεί και θα θέσει προς ψήφιση στη Βουλή βελτιώσεις του «Καλλικράτη», μεταξύ των οποίων και το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου Λέσβου. Τα παραπάνω αποτελούν δημόσια δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, που απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου Λέσβου σε πρόσφατη εκδήλωση στη Μυτιλήνη, ανέφερε πως η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή της. Κι όποιος την ψηφίσει…

Ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, όπως μας μετέφερε ο Δημήτρης Βουνάτσος, είχε σε συνομιλία τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναφέρει ότι επιχειρείται εκ νέου η προσέγγιση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου τού ΠΑΣΟΚ, αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υποσχεθεί να το ξαναδεί το θέμα.

Σε μια μέρα…
«Μερικές μέρες μετά, και ευρισκόμενος στη Μυτιλήνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δημόσιες δηλώσεις του μού απάντησε ότι μέσα στον Ιανουάριο, πιθανότατα μέχρι τις 20 του μήνα, πολύ σύντομα δηλαδή, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, δηλαδή μέσα σε μια μέρα θα κληθεί το σώμα να ψηφίσει επί των βελτιώσεων του “Καλλικράτη” τις οποίες θα προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε ο κ. Βουνάτσος, προσθέτοντας πως απ’ την πλευρά του περιμένει, δεδομένων και των δηλώσεων που έχουν προηγηθεί από κομματικά στελέχη, ότι θα υπερψηφιστεί η διάταξη για τη διαίρεση του ενιαίου Δήμου Λέσβου σε περισσότερους.
Όμως, ανάλογη ενημέρωση υπάρχει και απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία σειράς διατάξεων («βελτιωτικών» όπως χαρακτηρίζονται) του νόμου που διέπει την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και υπάρχει σχεδιασμός όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Η απόσυρση άλλωστε, προχθές Τρίτη, του ψηφισθέντος απ’ το Νοέμβριο του 2012 «εισιτηρίου» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία μετά τις διαμαρτυρίες βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ, δείχνει πως οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν τη διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων προκειμένου να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα της συνεργασίας τους. Γιατί λοιπόν να μην υπάρξει και μεταστροφή τού ΠΑΣΟΚ στο θέμα του χωροταξικού του «Καλλικράτη», τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά στο Δήμο Λέσβου, όπου ακόμη και ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Σηφουνάκης, έχει ταχθεί υπέρ της διαίρεσής του σε περισσότερους του ενός δήμους;

Ο κ. Βουνάτσος θεωρεί, όπως προκύπτει απ’ τις κατά καιρούς δεσμεύσεις επικεφαλής ή κορυφαίων στελεχών, πως μια τέτοια διάταξη για τη Λέσβο σίγουρα θα την ψήφιζαν και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και το Κ.Κ.Ε., ενδεχομένως και τα άλλα κόμματα.

Επείγει…
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κι όχι μόνο για τυπικούς λόγους που αφορούν στη νομοθετική λειτουργία, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς, ό,τι είναι να γίνει, επιβάλλεται να μην καθυστερήσει άλλο. Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε τέσσερις μήνες ακριβώς και επείγει για το συμφέρον του τόπου, όσοι διεκδικήσουν την εκλογή τους αν μη τι άλλο να γνωρίζουν από τώρα σε τι πεδίο διοικητικά θα αναφέρονται, ώστε αναλόγως να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν την αυτοδιοικητική τους πρόταση.

Για να μην αναφέρουμε ότι ανάλογα με το πώς θα είναι το χωροταξικό της Λέσβου, θα υπάρξουν διαφορετικοί υποψήφιοι, αφού κάποιοι από τώρα δηλώνουν ότι θα εξαρτηθεί η υποψηφιότητά τους απ’ το σπάσιμο ή μη του Δήμου. Κάποιοι άλλοι δε, που έως πρότινος ήταν περίπου βέβαιο ότι θα επανεκτεθούν στη λαϊκή ετυμηγορία, δείχνουν να προβληματίζονται κι όχι μόνο για το χωροταξικό του Δήμου, αλλά κυρίως για το γεγονός της δραματικής μείωσης των διατιθέμενων πόρων προς την αυτοδιοίκηση, αφού τον Αύγουστο του 2014, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, υπολογίζεται πως θα υπάρχει μείωση των τακτικών χρηματοδοτήσεων, των πάσης φύσεως εκροών απ’ το κράτος, κατά 70%, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικές δυνατότητες που θα έχουν οι επόμενες δημοτικές αρχές.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

31 COMMENTS

  1. NA DOYME ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑ…

  2. Παρένθεση, για να το λες αυτό μάλλον νεοδημοκράτης είσαι. Αν τα καταφέρει ο αγωνιστής συμπολίτης μας, ο Αρμενάκας το πιο πιθανό είναι να ανακοινώσει ότι κατεβαίνει για δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Ολύμπου…

  3. Εγω παντως σαν νεος σε ηλικια κατοικος αυτου ωραιοτατου αλλα εγκαταλελειμενου χωριου θεωρω πως πρωτα πρεπει να παρουμε την εδρα του πιθανου δημου και μετα ας στηριξουμε ενα συμπολιτη μας που παρα το αυταρχικο και αλαζονικο του επαγγελματος του μπορει να στηριξει τον τοπο μας και να τριξει τα δοντια σε πολλους κομματαρχαιους.μπορειτε να σκεφτειτε καποιον αλλο αντιστοιχο απο τον τοπο μας??αν ναι πειτε το για να με βαλετε και σε σκεψεις…γιατι να ξερετε αν βγει καποιος γεραγωτης,αγιασωτης κλπ το Πλωμαρι θα γινει οικισμος..

  4. Ανάμεσα στους τέσσερις χιλιάδες Πλωμαρίτες και Πλωμαρίτισες που ζουν μόνιμα στον τόπο μας, αλλά και ανάμεσα σε όλους αυτούς και αυτές, που ζουν μακριά σίγουρα υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στο Πλωμάρι. Μη κολλάμε μόνο σε έναν και μετά το χάος. Το θέμα είναι να μη ψηφίσει ο κόσμος διεφθαρμένα και κουρασμένα πρόσωπα του παρελθόντος, που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας.

  5. Αυτο σου λεω φιλε μου ουδετερε οτι δεν θελω να ξαναδω ολους αυτους που ταζανε και μετα μενανε στα λογια και το Πλωμαρι μας για αλλη μια φορα υποβαθμισμενο…ο αρμενακας δεν ξερω τι κανει στ δουλεια του και δεν με ενδιαφερει αλλα στο θεμα πλωμαρι νομιζω μπορει να βοηθησει πολυ γιατι ειναι καινουριος στο χωρο,εφαγε μια φορα τα μουτρα του και τωρα πιο ωριμος μπορει να βοηθησει τον τοπο.μακαρι να βγουν μπροστα και αλλοι πλωμαριτες και αν ειναι αξιολογοι να τους στηριξουμε…προς το παρον ας στηριξουμε αυτον τον αξιολογο…βεβαια για μενα το πιο καλο απο ολα θα ταν το πλωμαρι ολο μαζι να κατεβασει εναν συνδυασμο με πολλους αξιολογους και τον αρμενακα μαζι και να τους στηριξουμε ολοι…ετσι μπορουμε να κανουμε πολλα…

  6. ΦΙΛΕ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΧΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΕΘΕΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Κ.ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΠΑΝΕΛΗΝΙΑ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΩΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΕΣ..

  7. Ναι φιλε πανο συμφωνω και να σου πω την αληθεια μακαρι αυτοι οι 2 και αλλοι αξιολογοι να συμπορευτουν γιατι να ξερεις πως θα μπουν και υποψηφιοτητες απο γερα αγιασο κ το πλωμαρι αν δεν παει ενωμενο θα πεσει και μετα παλι ερημωση..αλλωστε νομιζω πως με μοθτζουρη και αρμενακα δηλαδη τεχνογνωσια κ εναν ανθρωπο που ζει εδω και ξερει τα προβληματα μας θα γινει εργο…κ μην ξεχασω στρατη υποστηριξε τον βουνατσο γουσταρεις λαικισμο βλεπω!!!

  8. Ο κύριος Μουτζόυρης έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που κατέβει για το Δήμο, θα είναι η για τον ενιαίο Δήμο Λέσβου και σε περίπτωση που γίνουν περισσότεροι δήμοι, τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για το Δήμο Μυτιλήνης. Αυτό εμένα δε μου ακούγεται καλά στα αυτιά μου και θα κατέβει με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας με ότι αυητό συνεπάγεται… Το ίδιο έχει πει και ο Βουνάτσος μιας και τον αναφέρατε, ότι ή για το Δήμο Λέσβου ή για το Δήμο Μυτιλήνης και ακριβός. Μάλλον το Πλωμάρι τους πέφτει μικρό. Όσο για τη δουλειά που κάνει ο καθένας στο Πλωμάρι, σίγουρα από εκεί δίνει ένα μικρό ή μεγάλο, καλό ή κακό δείγμα γραφής.

  9. Σιγουρα..αλλα το γεγονος πως ολοι νοιαζονται για το δημο μυτιληνης δειχνει οτι νοιαζονται για το μεγαλο πορτοφολι..μακαρι κ μεις εδω να κερδισουμε κατι…

  10. Ακόμα δεν τον είδαμε βγάλατε και Δήμαρχο. Αλήθεια γιατί νομίζετε ότι η όποια διαίρεση θα μας αφορά; Την Τρίτη πάντως που βρέθηκα Αθήνα δεν προέκυπτε από πουθενά για τρεις Δήμους, αντιθέτως είχαν σπάσει τα τηλέφωνα Καλλονιάτες που ζητούσαν την αλλαγή του Χωροταξικού. Αντε βγάλτε και αντιδημάρχους…

  11. Εσυ που κανεις το πολυ ξερό να σε ενημερώσω ότι εαν περάσει απο τη βουλη γιατι θα το καταθεση μες τη βδομαδα οι δημοι που θα δημιουργηθούν θα ειναι τέσσερις: Μυτιλήνης, Ολύμπου, ταξιαρχων,Ερεσού-καλλονης ξανά επαναλαμβάνω 4! Ούτε 3 ούτε 2.αυτα για εμάς που δεν ξέρουμε…….

  12. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ,ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 4 ΔΗΜΟΙ.&-
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Ο ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΨΗΦΩΝ….

  13. Ε καλά αφού ξέρεις τόσα θα ξέρεις ότι δεν θα γίνουν αλλαγές σε άλλο νησί και αφορά την Λέσβο μόνο. Τους 4 ξεχάσατε τους 3 με δυσκολία γιατί ο Βογιατζής δεν θέλει το Δήμο Ολύμπου, μακάρι να μην του περάσει για αυτό παλεύουμε…

  14. Τους τέσσερις ξεχάστε τους, τους τρεις με δυσκολία, γιατί ο Φαύλος Μπογιατζής βαράει …….

    Κάνει και ομοιοκαταληξία. Εσύ φίλε Γ. Κ. Γ. που σε ποιο κέντρο αποφάσεων πήγες, όταν κατέβηκες στην Αθήνα; Γιατί έτσι όπως μας τα λες πάμε για δυο δήμους στο νησί, κάτι που για το Πλωμάρι είναι δώρο άδωρο. Αν δεν γίνει δήμος στο νότιο τμήμα με έδρα το Πλωμάρι, να μη πάει κανείς να ψηφίσει, ΚΑΝΕΙΣ!

    Άρε ξήλωμα που θέλει η παλαιοκομματουριά του νησιού και όλης της χώρας. Πότε θα ξυπνήσει ο κόσμος να σας πάρει με το βούρδουλα.

  15. Με Βουλευτή σε συνάντηση, η πρόταση μου ήταν τουλάχιστον 3 γιατί με 2 δεν πληρούνται τα κριτήρια του Ι.Τ.Α. μου ανέφερε τις αντιδράσεις του Βογιατζή, και του απάντησα ότι δεν μπορεί ο κάθε Βογιατζής να πάρει ένα νησί στο λαιμό του εξαιτίας φιλοδοξιών του. Μάλιστα συζητήσαμε και ποια θα μπορούσε να είναι η δομή καθώς μου ανέφερε ότι ο Ευεργέτουλας θέλει να πάει με την Μυτιλήνη…

  16. ΔΗΛΑΔΗ ΓΚΓ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥ (ΜΠ)ΟΓΙΑΤΖΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ; ΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ….

  17. ΓΚΓ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ….ΝΣ/ή ΓΖ ή μήπως με ΠΒ; κάτι μας κρύβεις..γιατί αν ´´περάσεί´´ του Μπογατζή ο κόπανος η γνώμη ήθελα να πώ θάναι η ταφόπλακα για όλη τη Λέσβο-το τελευταίο δεν χρειάζεται ανάλυση..το κατάλαβαν όλοι πλέον.

  18. 4 θα γίνουν!! Μην αγχωνεστε ποιος Βογιατζης θέλει δε θέλει θα ψηφισει γιατι αλλιώς……τέλος πάντων δε κανει να μιλάμε πολυ!!!!

  19. Σας δουλεύουν κι εσείς με την σειρά σας δουλεύετε τον κόσμο.Διαβάζοντας τα σχόλια καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα μιας και είμαστε ”ανεπίδεκτοι μαθήσεως”.

  20. Αν δεν υπάρξουν συμβιβασμοί δεν περνάει Alexis, και όλο το θέμα προέκυψε γιατί ο Μιχελάκης αντί να φέρει το θέμα το Μάρτιο, όπως προβλεπόταν από το Καλλικράτη το έφερε τελευταία στιγμή άγαρμπα και χωρίς συνεννόηση. Κανένας άλλος νησιωτικός Δήμος δεν επιθυμεί αλλαγή χωροταξικού, υπάρχουν αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διότι θέλουν κάποιες αλλαγές σε Έβρο και Κοζάνη οπότε αυτές λογίζονται και ως απώλειες, Τη μάχη για την αλλαγή στο Κυβερνητικό στρατόπεδο την δίνουν ο υπουργός και ένας βουλευτής που όμως δεν ανήκει στο ίδιο κόμμα αλλά δεν τους εμποδίζει αυτό να συνεργάζονται για το θέμα αυτό…

  21. Και η κερκυρα ειπε το ναι! Νομίζω τελικός ότι θα περάσει Γ.Κ.Γ

  22. Σε βρίσκω αρκετά ενημέρω εχω εμπιστοσύνη στο υπουργό θα τα καταφέρει

  23. Ωραία όλα αυτά. Αλλά λύστε μου μια απορία γιατί έχει σασπένς το θέμα, ο Αρμενάκας πάει τελικά για δήμαρχος ή για ευρωβουλευτής;

  24. ΟΥΔΕΤΕΡΕ ΑΣΕ ΤΑ ΑΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΟΣΜΑ ..ΣΧΟΛΙΑ , ΜΑΚΑΡΙ ΝΑΤΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΜΕΝΑΚΗΔΕΣ Σ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ , ΘΑΤΑΝ ΑΛΛΟΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΑ..ΑΝΕΞΟΔΑ

  25. Εγώ ένα ξέρω να πώ πως τώρα που πρέπει να υπάρξει αντίδραση και διεκδίκηση δεν κουνιέται φύλλο, τότε που κάναμε “επανάσταση” ήταν χαμένος κόπος η καλύτερα ήταν για να προβληθούν νέοι σωτήρες. Σήμερα που βρίσκονται άραγε;

  26. Στην Κέρκυρα αντέδρασε η ΓΚΕΡΕΚΟΥ και ο περιφερειάρχης…

  27. Λοιπόν,για να μην τσακώνεστε θα σας πω τις ”δικές μου πληροφορίες”.Ο υπουργός μου είπε πως θα έχουμε ένα δήμο αλλά με 10 βλαχοδήμαρχους που ο καθένας από αυτούς θα προσλάβει από 100 σφουγγοκωλάριους να τον γλύφουν από το πρωί ως το βράδι και να του σκουπίζουν τις ροχάλες που θα τρώνε από τους δημότες.Ευκαιρία μεγάλη για πολλούς.Αντε και καλή σταδιοδρομία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here