Home Άρθρα Ανάσα ζωής σε υπερχρεωμένο νοικοκυριό – Με ακόμα μία απόφαση, αυτήν τη...

Ανάσα ζωής σε υπερχρεωμένο νοικοκυριό – Με ακόμα μία απόφαση, αυτήν τη φορά του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου

508
1

Αναδημοσίευση από το Εμπρός. Γράφει ο Νίκος Μανάβης. Ανάσα ζωής πήρε μια πενταμελής οικογένεια του Πλωμαρίου, όταν στις 12 Ιουλίου το Ειρηνοδικείο της πόλης με απόφασή του αποδέχθηκε το αίτημά της για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη). Οι δύο γονείς και τα τρία ανήλικα παιδιά τους πλέον αντιμετωπίζουν με λίγο περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον τους. Βέβαια η οικονομική τους κατάσταση παραμένει τραγική, καθώς και οι δύο γονείς είναι άνεργοι εδώ και τρία χρόνια, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει και το επίδομα τριτέκνων που λάμβαναν έως τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγκάστηκαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που κατέχουν, επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της οικογένειας προς τις τράπεζες ανέρχονται στις 224.600 ευρώ. Από αυτές, οι 198.000 ευρώ αφορούν σε στεγαστικό δάνειο και τα υπόλοιπα είναι οφειλές σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Τι αναφέρεται…
Το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου έκρινε πως η οικογένεια δικαιούται να έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Γι’ αυτό εξαίρεσε από τη ρευστοποίηση όλη την ακίνητη περιουσία της. Πρόκειται για δύο οικόπεδα στην Αττική και ένα ελαιόκτημα στην περιοχή της Γέρας, πέραν της κύριας κατοικίας. Για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, το δικαστήριο επέβαλε την αποπληρωμή του ποσού των 85.000 ευρώ, αντί 198.000 ευρώ.

Το σπίτι είχε αποκτηθεί έναντι 160.000 ευρώ πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Σήμερα η εμπορική του αξία είναι πολύ μικρότερη (σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, εκτιμήθηκε ότι αξίζει 100.000 ευρώ). Όπως, λοιπόν, προβλέπει ο νόμος, το ποσό που καλείται να καταβάλει η οικογένεια, ανέρχεται στο 85% της αξίας του.

Η καταβολή των δόσεων για αυτό το δάνειο θα ξεκινήσει μετά από τέσσερα χρόνια. Το δικαστήριο εκτιμά πως μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί οι οικονομική κατάσταση της οικογένειας και θα μπορεί να το πληρώσει.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα δάνεια, η απόφαση προβλέπει πως δε θα γίνει καμμία καταβολή δόσης τους επόμενους 10 μήνες, δεδομένου ότι και οι δύο γονείς αυτήν τη στιγμή δεν έχουν καμμία πηγή εισοδήματος.

Σε νέα δίκη που θα γίνει τον Ιούνιο του 2014, θα εκτιμηθεί εκ νέου η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Εφόσον έχει βελτιωθεί και έχουν επαρκές εισόδημα, θα κληθούν να πληρώσουν μέρος των καταναλωτικών δανείων που έχουν λάβει.

Το δικηγορικό γραφείο Περσεφόνης και Ελένης Σάββα που χειρίστηκε την υπόθεση, εκτιμά πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη δικαίωση των πελατών τους, καθώς το δικαστήριο με την απόφασή του έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την ουσία και το σκοπό τού Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Μάλλον υπάρχει θεός! όπως και αξιόλογοι Δικηγόροι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here