Home Εκδηλώσεις Οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης Γίορτασαν τα 100 Χρόνια Ελευθερίας

Οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης Γίορτασαν τα 100 Χρόνια Ελευθερίας

1569
2

Την προηγούμενη Κυριακή 18 του μήνα, οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την επέτειο από τα εκατόχρονα της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον τουρκικό ζυγό. Φέτος ο εορτασμός έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου. Για το λόγο αυτό πέραν του Δημάρχου Λέσβου κ. Δημ. Βουνάτσου παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Κορδώνης και ο Πρόεδρος Πολιτισμού παιδείας και Αθλητισμού κ. Κ. Αστυρακάκης.

Την Κυριακή το πρωί, πλήθος Λεσβίων της συμπρωτεύουσας αλλά και γειτονικών νομών της Μακεδονίας, παρέστησαν στη Δοξολογία στον ναό της του Θεού Σοφίας στο κέντρο της πόλης όπου παρευρέθηκε και ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος Αβαγιανός που έλκει την καταγωγή από το Μεσαγρό καθώς και ο Πρωτοσύγκελος Ι. Μ. Ιερισσού Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης που κατάγεται από το Πλωμάρι. Στη συνέχεια στην κεντρική αίθουσα της Εταιρίας μακεδονικών Σπουδών ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας κ. Δημήτρης Νικορέτζος υπήρξε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης. Ο επί σειρά ετών δραστήριος πρόεδρος της Παλλεσβιακής , δικηγόρος, κ. Παναγιώτης Κουτλής έκανε τον εναρκτήριο χαιρετισμό και με την ομιλία του εξείρε τη μεγαλοσύνη των απανταχού γεννημάτων της Λέσβου που τόσο κατά τις μέρες του Αγώνα όσο και μετέπειτα συνεχίζουν να μεγαλουργούν. Των χαιρετισμών ακολούθησαν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης , Λέσβου κ. Δημ. Βουνάτσος ο οποίος και προσέφερε ο ίδιος τιμητικά το βιβλίο του Δ. Νικορέτζου « Ελευθέριος Βενιζέλος» μαζί με άλλα λεσβιακά ενθυμήματα , στο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ο κύριος ομιλητής Δημήτρης Νικορέτζος έκανε μια πολύπλευρη αναδρομή στον Αγώνα για την Απελευθέρωση με αναφορά σε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής εστιάζοντας στο πρόσωπο του Εθνάρχη Βενιζέλου και του Παύλου Κουντουριώτη. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην προσφορά του Αγώνα για την Απελευθέρωση , του Στράτη Μυριβήλη και των σύγχρονών του. Ο κ. Νικορέτζος επέλεξε να πλαισιώσει και να διανθίσει την ομιλία του με αναγνώσεις πεζών και ποιημάτων καλώντας στο βήμα κατά σειρά την εκπαιδευτικό κ. Μαριάνθη Βάμβουρα η οποία απέδωσε ένα απόσπασμα του Μίλτου Κουντουρά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χαραυγή» στις 31.12.1912 με τίτλο « Ο γυρισμός του Αλκαίου» , τη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτική Σύμβουλο , εκπαιδευτικό κ. Ελένη Τζιούτζια η οποία απήγγειλε ποίημα του Άγγελου Σημηριώτη. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ποίημα αυτό είχε πρωταπαγγείλει στη Μυτιλήνη η μεγάλη κυρία του Θεάτρου κ. Μαρίκα Κοτοπούλη. Τέλος η καθηγήτρια απαγγελίας κυρία Νινέτα Παπαδάκη απήγγειλε ποίημα του Μιχαηλίδη σχετικό με την προσφορά της Φάλαγγας των Λεσβίων της Αμερικής. Κατά την εξέλιξη της ομιλίας προβάλλονταν αρχείο διαφανειών με φωτογραφίες των ένδοξων ημερών του 1912 που επεξεργάστηκε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Γεωργέλλης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Γ΄Σώμα Στρατού και συνεστίαση.

Λόγω κατάληψης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης υπήρξε μία διαφοροποίηση των εκδηλώσεων του αρχικού προγράμματος. Για το λόγο αυτό, αναβλήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του συλλέκτη Μάκη Μπεκιάρη για τον Τσέχο φωτογράφο Fritz Mraz με θέμα: «Η Μυτιλήνη των αρχών του αιώνα».

Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Και εδώ ο σύντροφος Μπουτάρης. Εύγε.
    Αν και με χαλάει ο γνωστός εθνικοσοσιαλιστής-πρασινοφρουρός Βουνάτσος.

  2. Μα και σεις κ. Μαλλιαρέ,επιτρέπεται να μην αναφερθείτε στην παρουσία του κ. Μαυραγάνη?Δεν τον βλέπετε στην φωτογραφία?Πρώτο τραπέζι πίστα.Αίσχος!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here