Home Δελτία Τύπου Αίτημα της Λέσχης για τα κειμήλια του Βενιαμίν του Λέσβιου που θέλουν...

Αίτημα της Λέσχης για τα κειμήλια του Βενιαμίν του Λέσβιου που θέλουν να τα πάνε στην Καλλονή

276
0

Αξιότιμοι Κύριοι, από τον ημερήσιο τύπο πληροφορηθήκαμε, ότι σημαντικά ιστορικά κειμήλια, που βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα της Μυτιλήνης, αποφασίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, να μεταφερθούν και να αποδοθούν στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλονής.

Ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας της απόφασης, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται η σπάθα του Βενιαμίν του Λεσβίου, καθώς και το πιστοποιητικό της συμμετοχής του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Τα δύο αυτά κειμήλια, βρίσκονταν στο κτίριο των εκπαιδευτηρίων του Πλωμαρίου, τα οποία προ αρκετών ετών, κακή τη μοίρα και με πρόθεση βέβαια να διασωθούν και να προστατευθούν, παρέδωσε, χωρίς να μεταβιβάσει την κυριότητά τους, ο αείμνηστος λυκειάρχης Φωκίων Γάζελας, στο λαογραφικό μουσείο Μυτιλήνης.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος, ότι τα κειμήλια αυτά, ουδέποτε απώλεσαν την Πλωμαρίτικη «ιθαγένεια», δεν μπορεί να μην ανήκουν και βεβαίως να αποδοθούν στο Πλωμάρι, φυλασσόμενα είτε στο Λαογραφικό Μουσείο του, είτε στην «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», όπου φυλάσσονται ήδη η χειρόγραφη Φυσική του, το Τετραβάγγελο, που είχε για τις προσωπικές του ανάγκες, καθώς και ιδιόγραφη επιστολή του, που πρόσφατα μας δωρίθηκε από συλλέκτη, μη Πλωμαρίτη, που αντιλαμβάνεται ότι πατρίδα του Βενιαμίν είναι το Πλωμάρι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα οποία ενδεχομένως δεν είχε υπ’ όψη του ο εισηγητής της απόφασης, παρακαλούμε να την τροποποιήσετε, ώστε τα ανήκοντα στην πόλη μας, να της αποδοθούν.

Νομίζουμε ότι η υποβάθμιση και η πλήρης αγνόηση του κάποτε ευκλεούς Πλωμαρίου, θα πρέπει να σταματήσει.

Ελπίζοντας στην κατανόησή σας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   –   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ   –   ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here