Home Άρθρα Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη»

Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη»

554
0

Μια Ταινία αφιερωμένη στη Μυτιλήνη. Το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», γυρισμένο στη Λέσβο μέσα στο 2009, είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, μετά τις ταινίες «Τον καιρό των Ελλήνων» (1982), «Θεόφιλος» (1987) και «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001), που προβλήθηκαν σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πλήθος βραβείων.
Αποτελεί ένα εσωτερικό ταξίδι επιστροφής στο γενέθλιο χώρο ενός κινηματογραφιστή που μετά από 20 χρόνια παραμονής του στο Παρίσι γυρνάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κουβαλώντας μέσα του βαριές αναμνήσεις του παρελθόντος. Συναντά όσους συγγενείς τού έχουν απομείνει, θυμάται όσους έχουν «φύγει» για πάντα, ανακαλεί τον παιδικό του εαυτό και ξαναζεί τα δραματικά γεγονότα που τον σημάδεψαν κερδίζοντας στο τέλος την αγάπη του για τον τόπο του, χάρη στη βοήθεια όσων έφυγαν και όσων μένουν αλλά και στη σχέση του με μια νέα γυναίκα που εργάζεται στο γηροκομείο της πόλης.

Σκηνές από την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», που θα προβληθεί το Σάββατο 4/9/2010 στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης της, Λάκης Παπαστάθης που, σημειωτέον, έχει ζήσει τα νεανικά του χρόνια στη Μυτιλήνη, μιλώντας πριν λίγους μήνες στο «Ε» εξέφραζε την επιθυμία του να προβληθεί η ταινία πρώτα στη Μυτιλήνη και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα, που η εκπλήρωση της επιθυμίας αυτής είναι, πλέον, «προ των πυλών», ο ίδιος δηλώνει: «Η ταινία μου έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσει το ταξίδι της προς το κοινό από τη Μυτιλήνη, από το χώρο στον οποία γυρίστηκε και στον οποίο αναφέρεται. Η προβολή αυτή αποτελεί μια συμβολική ανταπόδοση στους ανθρώπους του τόπου που αγκάλιασαν και στήριξαν με τρόπο συγκινητικό την προσπάθεια τη δική μου και των συνεργατών μου, καθώς και στους δεκάδες Μυτιληνιούς ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ταινία.» Να σημειωθεί πως ο αρχικός τίτλος της ταινίας επρόκειτο να είναι «Το Σπίτι Βλέπει», ωστόσο, όπως τόνισε στο «Ε» ο σκηνοθέτης, ο ίδιος κατέληξε στο σημερινό τίτλο, καθώς θεώρησε ότι θα ήταν «προδοσία» να μην «ακουστεί» και η Μυτιλήνη στον τίτλο της ταινίας.
Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της NOVA και του Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και το σενάριο. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου, το μοντάζ της Ιωάννας Σπηλιοπούλου και η μουσική του Γιώργου Παπαδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Θόδωρος Κατσαδράμης, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Μυρτώ Παράσχη, Θάνος Γραμμένος, Νέλη Καρρά, Φωκίων Σπύρογλου, Μπάμπης Αλατζάς και Δημήτρης Καραμπέτσης, ενώ εκτάκτως συμμετέχουν σε μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Γερασιμίδου και η Σμαράγδα Σμυρναίου.
Εκτός από τον ίδιο, στην πρεμιέρα της ταινίας στην αυλή του Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των συμπαραγωγών και πολλοί από τους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους πρωταγωνιστές της. Την προβολή θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Πηγή: Εφημερίδα Εμπρός.

Comments Closed