Home Βιβλία Το “Ψάρι με Κεφάλι και Ουρά” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

Το “Ψάρι με Κεφάλι και Ουρά” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

456
1

Σε πυκνό ακροατήριο παρουσιάσθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (25.11), στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» της Θεσσαλονίκης, η συλλογή διηγημάτων «Ψάρι με κεφάλι και ουρά» του Ξενοφώντα Μαυραγάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νησίδες» της Θεσσαλονίκης.

Τους εισηγητές Βασίλη Τομανά των εκδόσεων «Νησίδες», Ηλία Κουτσούκο δημοσιογράφο-συγγραφέα, Στέλιο Κούκο δημοσιογράφο-κριτικό λογοτεχνίας και την ηθοποιό Αφροδίτη Λαμπρακοπούλου που διάβασε το διήγημα «Οι φωτογραφίες», παρακολούθησαν οι ποιητές Ντίνος Χριστιανόπουλος και Πρόδρομος Μάρκογλου, ο καθηγητής της ψυχιατρικής και συγγραφέας Θανάσης Καράβατος, η συγγραφέας Μαρία Πάλλα, ο Φλωρινιώτης ποιητής Σπύρος Αλεξίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Στρατής Πλωμαρίτης,ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης Γεράσιμος Δώσας, ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτσίδης, οι καθηγητές του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας, Μαργαρίτα Χατζοπούλου και Πηνελόπη Τσιπίδου της βιολογίας, Σάσα Λαδά του τμήματος αρχιτεκτόνων και Γιάννης Κουντουρέλλης της φαρμακευτικής, πολλοί δικαστές, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.

Οι δυο βασικοί εισηγητές Ηλίας Κουτσούκος και Στέλιος Κούκος, υπογράμμισαν την εμμονή του συγγραφέα να κινείται θεματολογικά μεταξύ του γενέθλιου τόπου, δηλαδή της Λέσβου και της θετής του πατρίδας της Θεσσαλονίκης και κυρίως του τρόπου με τον οποίον τις συνδέει. Αναφέρθηκαν στην καθαρή διηγηματική μορφή των κειμένων, την ρέουσα γλώσσα τους, την διεισδυτικότητα στις καθημερινές μικρές ανθρώπινες ιστορίες και στην έκφραση των πικρών συναισθημάτων των μεταναστών. Των Ελλήνων , αλλά και των σύγχρονων αλλοδαπών προς την Ελλάδα.

Η μελαγχολία και η θλίψη που αναδύονται από τα κείμενα τόνισαν οι εισηγητές, απεικονίζει σε κάποιο βαθμό, τα συναισθήματα του συγγραφέα, που ως οιονεί μετανάστης, έζησε μακριά από την γενέτειρά του, εντός των ορίων της χώρας βεβαίως.

Κάθε διήγημα αποτελεί μια αυτοτελή ιστορία σημείωσαν οι ομιλητές, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τον καμβά ενός ευρύτερου έργου, αλλά ο συγγραφέας επέλεξε την κινηματογραφική, τρόπον τινά γραφή, για να μας δώσει τις εμπνεύσεις του, που όλες ξεκινούν από την άμετρη αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, που δεν έλαβε τον λόγο αλλά παρέδωσε στον Ξεν. Μαυραγάνη χειρόγραφη κριτική στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «Διάβασα το βιβλίο σου-όλο και προσεκτικά- … και έμεινα πολύ ευχαριστημένος… Νομίζω ότι με το προηγούμενο βιβλίο σου («Ο θείος μου ο Άγιος») έθεσες τέρμα στο ποικίλο δημοσιογραφικό σου παρελθόν, ενώ με το τωρινό αποδεικνύεις ότι έχεις σοβαρές σχέσεις με την λογοτεχνία… Σ’ αυτό φυσάει άλλος αέρας, με το φυσικό και αβίαστο γράψιμο, με το στρωτό ύφος και με μια καλύτερη ποιότητα λόγου… Πείσθηκα ότι μέσα σου υπάρχει η λογοτεχνική φλέβα που χαρακτηρίζει τους Λέσβιους, που ειδικά με τον Εφταλιώτη και τον Μυριβήλη έκαναν θαύματα…».

Η παρουσίαση έκλεισε με μικρή δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν πλωμαρίτικο ούζο, λεσβιακά τυριά, ελιές και φοινίκια.

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Μπράβο και γι΄αυτή την προσπάθεια. Βλέπω αρκετό κοινό και στην θεσσαλονίκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here