Home Δελτία Τύπου Η Παλιά Λέσβος μέσα από φωτογραφίες

Η Παλιά Λέσβος μέσα από φωτογραφίες

855
10

Στην κατάμεστη από κόσμο , παρά την υψηλή θερμοκρασία του Ιουλίου, αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια της έκθεσης «Νήσος Λέσβος, φωτογραφικό οδοιπορικό 1875-1915», που θα διαρκέσει ως τις 5 Αυγούστου.


Ο δημιουργός της έκθεσης δρ Χάρης Γιακουμής, συλλέκτης και μελετητής της ιστορικής φωτογραφίας, παρουσίασε 31 άγνωστες και αδημοσίευτες φωτογραφίες, απ’ όλα τα σημεία της Λέσβου που αλίευσε από διάφορες ιδιωτικές συλλογές στο Παρίσι όπου ζει και εργάζεται.

Οι φωτογραφίες αυτές που παρέχουν πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συλλογής, που περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση βιβλίο του εκθέτη «Νήσος Λέσβος 1875-1915», που έχει επιμεληθεί ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Kallimages και περιλαμβάνει επεξηγήσεις των εικόνων στα ελληνικά και τα γαλλικά.

Σημαντικές λεπτομέρειες των φωτογραφιών επισήμανε και εξήγησε στο κοινό ο κ. Γιακουμής προβάλλοντάς τις σε οθόνη, κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις αντιπαραβολή με την σημερινή διαμόρφωση των ίδιων ακριβώς σημείων.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, εκδηλώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του τόσο στον εκθέτη, όσο και στη Λέσχη Πλωμαρίου για την πρωτοβουλία της, η αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βούλα Γερακίτη-Γέραλη, ο ομότιμος καθηγητής των πανεπιστημίων Παρισίων και Ιωαννίνων Μανόλης Σμυρνέλλης και πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και μεγάλη ομάδα Γάλλων τουριστών.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφών Μαυραγάνης, ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα είναι έτοιμο και το επετειακό λεύκωμα «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012, Εκατό χρόνια ελευθερίας» που εκδίδει η Λέσχη με την τεχνική φροντίδα των εκδόσεων ΑΙΟΛΙΣ.


Comments Closed

10 COMMENTS

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ !

  2. Αν θέλετε την νεολαία στη Λέσχη βρείτε διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.

  3. ΕΣΥ Admin ΤΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ?

  4. Δώστε λοιπόν ένα κίνητρο στην νεολαία του Πλωμαρίου για την φωτογραφία αφού κόπτεσθε.

    Ένα βραβείο των1000€ για παράδειγμα στην καλύτερη φωτογραφία με θέμα το ίδιο το Πλωμάρι, ίσως έφερνε αποτελέσματα που λίγοι φαντάζονται.

    Και μη μου πείτε που θα βρεθούν τα λεφτά.
    Γιατί λεφτά υπάρχουν. Το πώς διαχειρίζονται είναι άλλο θέμα!!!!

  5. Συμφωνω με το χρηματικο επαθλο.Ενα αλλο κινητρο για τους νεους ειναι και το χιουμορ.Μια φωτογραφια με θεμα το Πλωμαρι που να τους αφηνει ελευθερους απο κλισε και σοβαροφανειες νομιζω οτι θα τους κεντριζε το ενδιαφερον.Χωρις αισθηση του χιουμορ νεολαια δεν προσεγγιζεις.Οπως λεει και ο τζιμακος….http://www.youtube.com/watch?v=Y06rogFxdzo

  6. MONO ME XRHMATIKA EPATHLA KINHTOPOIEITAI H NEOLAIA?
    NOMIZO OTI MPOROYN MONOI TOYS NA KANOYN MIA OMADIKH EKTHESH FOTOGRAFIAS (ME ELEYTHERO THEMA).
    AN ZHTHSOYN MIA AITHOYSA APO TON DHMO ;H THN LESXH PISTEYO OTI THA TOYS THN DOSOYN XORIS ANTIRHSH

  7. giorgos έχεις δίκιο.
    Φυσικά και διατίθεται η αίθουσα της Λέσχης για εκθέσεις και ιδιαίτερα για τους νέους .Ελάτε σε επαφή με τη Λέσχη για να υλοποιηθούν αυτά.

  8. Όταν ένας σκύλος μαθαίνει από τον εκπαιδευτή του ένα καινούριο κόλπο ο εκπαιδευτής τον βραβεύει με ένα μπισκότο για παράδειγμα ώστε να θυμάται και να το ξανακάνει η να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον.

    Παίρνω αυτό το ακραίο παράδειγμα (και μην βρεθεί κανένας έξυπνος να πει ότι παρομοιάζω την νεολαία με σκύλους) γιατί πιστεύω πως θα είναι ένα καλό κίνητρο.
    Αν έχεις εσύ να προτείνεις κάτι άλλο ευχαρίστως να σε ακούσουμε.
    Πάντως από τα ελάχιστα που ξέρω περί φωτογραφίας έχω να πω πως ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να πάρει χρόνια για μια φωτογραφία που εμείς προσπερνάμε σε λίγα δευτερόλεπτα!!!
    Και ναι πιστεύω πως ο κόπος και η προσπάθεια πρέπει να βραβεύεται.

    Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

    Όσο τα περί δήμου και αιθουσών θα δούμε όταν έρθει η ώρα.

  9. Ατυχες το παραδειγμα γιατι νομιζω απο εκπαιδευτες,σκυλους και μπισκοτακια στα πολιτιστικα εχουμε μπολικα,το θεμα ομως ειναι να γινει κατι αλλο καποτε μηπως και φωτιστει λιγο ο τοπος γιατι πολλη μουνταδα βρε παιδι μου.

  10. Οι προτάσεις μου σε πρώτη φάση είναι η δημιουργία ιστοσελίδας και η σωστή χρήση των social networks όπως το facebook.

Comments are closed.