Home Κουίζ-Παιχνίδια Κουίζ για «Δυνατούς» Πλωμαρίτες

Κουίζ για «Δυνατούς» Πλωμαρίτες

1086
46

Έρευνα, γενική επιμέλεια: Γιάννης Μαλλής. Το πρώτο πράγμα που μάλλον θα σκεφτείς είναι ότι «…σιγά μη δε τα ξέρω τα περισσότερα». Μετά θα σκεφτείς ότι «…πάντα υπάρχει το google και το internet για λίγη… αντιγραφή». Αλλά ο υπογράφων προσπάθησε να σε δυσκολέψει… Καλοκαίρι 2011. 


Τα προβλήματα του Πλωμαρίου παραμένουν, αλλά είναι καιρός για ένα μικρό διάλειμμα… πατριδογνωσίας και όχι μόνο.Tο κουίζ που φτιάχνεται με αρκετή φροντίδα εδώ και αρκετές εβδομάδες, είναι έτοιμο. Εντυπώσεις, απαντήσεις και υποθέσεις… στο χώρο για τα σχόλια.

Σαν τα σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες… δέκα ερωτήσεις για δυνατούς Πλωμαρίτες:

1. Υπάρχει μουσικό κομμάτι που έχει κυκλοφορήσει σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, από πολύ γνωστό τραγουδιστή ή τραγουδίστρια ή γκρουπ και στον τίτλο αλλά και στους στίχους έχει τις λέξεις “Πλωμάρι», “Πλωμαρίτης» ή “Πλωμαρίτισσα»;

2. Η διαδικασία της πρώτης απόσταξης και παραγωγής του άριστης ποιότητας ούζου Βαρβαγιάννη ξεκίνησε γύρω στο 1860, από τον Ευστάθιο Ι. Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι, πράγμα που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους όλους.
Τα δύο αποστάγματα με την επωνυμία «Αφροδίτη» και «Εύζων» δημιουργούνται από τον Ιωάννη Βαρβαγιάννη μεταγενέστερα, με διαφορά 2 ετών. Ποιο από τα δύο είναι το παλαιότερο;

3. Tα βιβλία του συμπατριώτη μας Μανώλη Μελινού δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι.
Προσωπικά συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε θέλει απαντήσεις από τη θρησκεία μας, το «Πίστη και λογική». Σε όποιον θέλει να βιώσει το θαύμα συστήνω τα «Μίλησα με τον Άγιο Νεκτάριο», «Το θαύμα της Ιάσεως», «Ο Χριστός στα Σπάτα». Και σίγουρα σε κάθε σοβαρή βιβλιοθήκη έχουν θέση οι καλαίσθητοι, εντυπωσιακοί τόμοι «Υπέρ Υγείας» με σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό και μοναστηριακές συνταγές που δεν φαντάζεστε.
Μπορείτε να βρείτε 2 ασυνήθιστα συστατικά για την κακαβιά ή την κλασσική ψαρόσουπα όπως μας προτείνουν οι μοναχοί στο «Υπέρ Υγείας»;

4. Αntoine Lavoisier, Παπαφλέσσας, Aδαμάντιος Κοραής, Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Έχει σχέση το Πλωμάρι (με έμμεσο τρόπο) με κάποιο από τα 4 πιο πάνω σημαντικά ονόματα;

5. Τι είναι το «περβαζωτό», η «πανιργιά», το «πιστιμαλένιο» και το «παραδέλι»;

6. Γιατί θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να ευχαριστούμε την οικογένεια των Μελανδηνών; Τι έχουν προσφέρει και που συναντάμε σήμερα γραμμένο το όνομά τους;

7. Τι σχέση μπορεί να έχει η Σαπφώ με τον Όμηρο, τον Αλκαίο και τον Άγιο Ραφαήλ;

8. Το 1905 (πριν 106 χρόνια) πόσα εργοστάσια είχε το Πλωμάρι;
Είχε 6 εργοστάσια;
Είχε 16 εργοστάσια;
Είχε 26 εργοστάσια;

9. Σε προικοσύμφωνο του παλιού Πλωμαρίου (Ποταμός) του 1826 υπάρχει γραμμένη η προικοδότηση ενός:
α) κλαδιού ελιάς;
β) κλαδιού μουριάς;
γ) τενεκέ λάδι;
δ) αλόγου;
ε) βάζου με αλατισμένες ελιές;
Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα στη τύχη εκτός από το…;

10. Γεννήθηκε στο Πλωμάρι. Ονομάστηκε «Δίκαιος των Εθνών» και τιμήθηκε από το ίδρυμα Yad Vashem της Ιερουσαλήμ με μετάλλιο και το όνομά του χαράχτηκε σε ειδική στήλη για τη συμβολή του στη διάσωση 560 Εβραίων από βέβαιο θάνατο στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Για τον ίδιο Πλωμαρίτη και τη συμβολή του να σωθούν εκατοντάδες αθώες ψυχές, υπάρχει και αναφορά από τον Ηλία Βενέζη.
Ποιος είναι;

Γεννήθηκε στον Τρύγωνα. Είχε καταγωγή από τη Γέρα. Ήταν ζωγράφος και στα έργα του είχε εμπνευστεί από τη ζωή στον Τρύγωνα, όπου μεγάλωσε. Αξιόλογα έργα του με ζωντανά χρώματα και ενδιαφέρουσα θεματολογία, βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη, στη Βουλή, στο Προεδρικό Μέγαρο και αλλού.
Ποιος είναι;

Γεννήθηκε στο Πλωμάρι. Ήταν ανατρεπτικός και πρωτοποριακός μουσικοδιδάσκαλος και διευθυντής στο Ληξιαρχείο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Ποιος είναι;


Facebook comments:

46 COMMENTS

  1. δεν εχω ιδεα απο τιποτε. αλλα αυτο το “περβαζωτο” , βαζει ιδεες…..

  2. Ρε συ Άννα (από σχόλιο 1) δε σε καταλαβαίνω…
    Έτσι με γρουσουζιά ξυπνάς κάθε μέρα;
    Όλα ανούσια και μαύρα τα βλέπεις;
    Ή έχεις αγοράσει το μπλογκ και δε θα με πληρώσεις τέλος του μήνα;

    Μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας
    και της δυναμικής του Πλωμαρίου…
    Πίσω από τις περισσότερες υπάρχουν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που γέννησε η πατρίδα σου.
    Λέγοντας “anousies” τι εννοείς ακριβώς;

    Και ερώτηση: Άλλο η Άννα του (1) και άλλο η Αννα Γέρου (2);
    Για να βγάλω άκρη ρωτάω.

  3. ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!
    Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΥΓΩΝΑ= ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΡΑΛΉΣ
    ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ

  4. Και συ αγαπητή “ΆΝΝΑ”πόσο κομπλέξω πρέπει να είσαι;Και αν έχεις αυτή την γνώμη για τους Πλωμαρίτες γιατί βρε αννούλα χαλάς την ζαχαρένια σου και διαβάζεις ένα blog κατεξοχήν πλωμαρίτικο;Δεν φοβάσαι μην πάθεις καμιά αλλεργία;Εκτός βέβαια αν έχεις ήδη μπολιαστεί από το δηλητήριο που έχεις μέσα σου.

  5. Mπράβο ALEXIOS για την απάντηση στο (4)!
    Aυτός είναι ο ζωγράφος.

    Ξέρεις τι με απασχολεί; Ότι σαν τόπος δεν έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει. Δεν έχουμε ιστορία 600 ετών εδώ στο Πλωμάρι…
    Δεν έχουμε αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά μνημεία, μοναστήρια κ.α.

    Αλλά αυτοί είμαστε. Και από το 1800 και μετά έχουμε τεράστια δυναμική, που θα φανερωθεί όταν απαντήσουμε και σε όλες τις ερωτήσεις.

    Ανθρώπους λοιπόν σαν τον ζωγράφο Λουκά Γεραλή που γεννήθηκε στον Τρύγωνα, δεν θα έπρεπε να φροντίζουμε να τους ξέρουν όλοι και να γίνονται γνωστοί;

    Πόσο θα κόστιζε σε μια επέτειο να τυτπωθεί ένα φυλλάδιο με φωτογραφίες από τα έργα του και να μοιραστεί στον κόσμο και στα παιδιά στο σχολείο; Ετσι για να μάθουν το όνομά του όλοι και να δουν τυπωμένα τα έργα του. Τίποτα περισσότερο.

    ΑΝΕΜΟΝΙ και μένα με εξέπληξε αρνητικά το σχόλιο (1).
    Ήταν και το πρώτο και πραγματικά δεν κατάλαβα τι κακό είχε η προσπάθεια που έκανα με το κουίζ (κατά την ΑΝΝΑ).

  6. http://www.plomaricity.gr/istoria.html

    Η απάντηση στην ερώτηση 8 Γιάννη Μαλλή, για όλους τους Πλωμαρίτες ώστε να μάθουν τι είναι αυτά τα χαλάσματα γύρω στην πόλη μας.
    Μαζί με τις ευχαριστίες μου για την φιλότιμη σου προσπάθεια γι αυτό το κουίζ. Ξέρω πόσο κόπο και χρόνο χρειάζεται για να συντάξεις και να μαζέψεις πληροφορίες για κουίζ και άρθρα.
    Τέλος να ευχαριστήσω και τον Δημήτρη Μαλλιαρό που φιλοξενεί σε αυτό το Blog όλους εμάς ανώνυμους και επώνυμους και μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας με ανούσια σχόλια προσωπικά εγώ αλληλοκαρφώματα ύβρεις (θαψίματα) μικροκομματικές εξεγέρσεις κτλ.
    Αν ασχολούμασταν όλοι μας μόνο μισή ώρα την ημέρα για το γενικό καλό του τόπου και το κοινό συμφέρον ίσως τότε το Πλωμάρι να ήταν καλύτερο απο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
    Μπράβο σε όλους μας.
    Παρακαλώ σχολιάστε………………..

  7. Mπράβο Ερμή!
    Εκτός από “ο απόλυτος γκουρού των DJs” στο Πλωμάρι βλέπω τελευταία ότι είσαι και μέσα στα πράγματα για το καλό του τόπου.
    Ξέρεις τι νοσταλγώ ρε φίλε; Να μαζευτούμε κάπου και να μας μιξάρεις disco με βινύλια!

    Sorry μπαίνω στο θέμα. Λοιπόν ναι:
    Αυτά τα “παλιο”χαλάσματα γύρω στη πόλη μας ήταν τουλάχιστον 26 εργοστάσια!!! Δεν είναι απίστευτο;

  8. ΑΝΝΑ ΓΕΡΟΥ ήμουν σίγουρος αλλά έφαγα μια έκπληξη από το σχόλιο (1) και προσπάθησα να βγάλω άκρη τι γίνεται. Σόρυ για το μπέρδεμα. Να είσαι καλά.

  9. http://www.barbayanni-ouzo.com/evzon-ouzo-lesvos-gr.html

    Στην ερώτηση 2
    (Τον πίνουμε) από το 1950 γιατί μας αρέσει . Μια ιστοσελίδα για το Ούζο Βαρβαγιάννη που μπορούμε να την επισκεφτούμε για να μας ξεναγήσει σε ένα κομμάτι ενσωματωμένο με την ιστορία του Πλωμαρίου εδώ λαι πάρα πολλές δεκαετίες.

    http://www.barbayanni-ouzo.com/ouzo-museum-lesvos-gr.html

    Εδώ μπορούμε να επισκεφτούμε από τον καναπέ μας το μουσείο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο του εργοστασίου, το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες τουρίστες λίγοι όμως από μας τους ντόπιους κι ας περνάμε σχεδόν κάθε μέρα από εκεί.

  10. Ξέρω σίγουρα την απάντηση για την πρώτη ερώτηση.
    Έχω κάποιες ενδείξεις για την 2 την 4 και την 10. Δεν απαντάω εγώ σε κάποια προς το παρόν. Σίγουρα το επόμενο quiz θα είναι μουσικό.

  11. Περιμένω να δω τι τροπή θα πάρει το κουίζ όταν απαντηθεί η ερώτηση 10.

  12. ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ: ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ 1924-1934 ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΛΗ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ. ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ; ΝΟΜΙΖΩ ΟΧΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΩ ΛΑΘΟΣ ΓΝΩΜΗ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΙΕΡΑΡΧΗ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΟΠΟΥ ΠΗΓΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ, ΤΟΝ ΤΙΜΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΝΤΡΑΠΗΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΖΕΥΟΝΤΑς ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΟΔΟ. ΗΞΕΡΑ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑΥΤΟΝ; Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ…ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΑΝΑΝΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
    ΛΟΙΠΟΝ ΤΥΧΑΙΑ ΜΠΗΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ. ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ. ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΞΕΡΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!!!
    ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ.

  13. Ο μοναδικός Μητροπολίτης Πλωμαρίου Κωνσταντῖνος Κοϊδάκης καταγόταν από το χωριό Αγία Παρασκευή περιοχής Κρήνης Μικράς Ασίας

  14. MAΡIANΘH ευχαριστώ για το σχόλιο. Υπάρχουν λοιπόν σημαντικά πράγματα που καλό είναι τα τα ξέρουμε. Αυτός ο Μητροπολίτης είναι αυτός που γράφει ο ΑLEXIOS;

    Ο Ανανίας τι ήταν;

    Ερμή στο (10) τον Γεραλή τον βρήκαμε. Μένουν οι άλλοι δύο.

    Δοκιμάστε να βρείτε και τα άλλα τα πιο χαλαρά:
    (3) Τι βάζουν στη ψαρόσουπα οι μοναχοί;
    Δύο συστατικά:
    Το ένα αντικαθιστά το λεμόνι (και είναι γνωστό στο Πλωμάρι)
    Το άλλο το αλάτι…

  15. Στην ερώτηση 7

    Και τα 4 πρέπει να ήταν επιβατηγά πλοία της Ν.Ε.Λ.

  16. (17 σχόλιο) ΣΩΣΤΟ!

    Στην ερώτηση -7- Σαπφώ, Όμηρος, Αλκαίος και Άγιος Ραφαήλ
    ήταν τα επιβατικά πλοία της ΝΕΛ πριν 21 χρόνια.
    (απο διαφήμιση της εποχής!)

  17. Το (18) σχόλιο ΔΕΝ είναι σωστή απάντηση στην πρώτη ερώτηση.
    Ψάχνουμε τραγούδι σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, από πολύ γνωστό-μεγάλο τραγουδιστή ή τραγουδίστρια ή γκρουπ.
    Δηλαδή να πεις αυτό το τραγούδισε ο/η τάδε και να τον/την ξέρουν όλοι.
    Όχι τοπικού χαρακτήρα.

  18. Για το σχόλιο (19) που αφορά την ερώτηση 6,
    να πω ότι δεν ήξερα ότι οι Μελανδινοί είχαν και τέτοια ανάμιξη.
    Πάντως εγώ προσωπικά θυμάμαι το όνομά τους γραμμένο σε 2 βρύσες:
    Σε αυτή στον Αγιο Παντελεήμονα (πηγαίναμε εκδρομή με το σχολείο).

    Να πω ότι σε 2-3 μέρες θα δημοσιεύσουμε εδώ στο blog ακριβώς τις απαντήσεις. Τώρα γράφω “απ’έξω” ότι θυμάμαι.

    Θέλω απάντηση στην ερώτηση 3. (Αντί λεμόνι και αλάτι τι???)

  19. Να σου πώ την αλήθεια ούτε και γώ. Έγινε όμως αφορμή να μάθω κάτι ακόμα. Ξέρει κανείς να μας πει κάτι παραπάνω?

    Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΑΝΔΙΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΟΙΝΙΞ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 1912

    Αν όχι τότε

    ΘΡ. ΜΕΛΑΝΔΙΝΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΟΝ ΕΜΠΟΡΙΟΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ.21 Οκτωβρίου 1909 .Οικογένεια σαπουνοπαραγωγών με ελαιοτριβείο στη Μελίντα. Από τους πρωτεργάτες της Απελευθέρωσης. Καταχωρίζεται στον κατάλογο των ιδιοκτητών ελαιοτριβέων το 1920 (Δελτίο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μυτιλήνης, 1920)

    Πηγή
    http://www.lesvosoldies.gr/gr/1183981625/1221934917.html

  20. 1. Πλωμαρίτισσα τσαχπίνα άλλο δε βαστώ θέλω να ρθω στο Πλωμάρι να σε παντρευτώ… Ελένη Λεγάκη.

    Το ψάχνω χρόνια αλλά δε το βρίσκω πουθενά. Αν το έχει κάποιος ας το βάλλει στο youtube.

  21. Σωστός ο Ερμής στο σχόλιο (23)

    Σωστός και ο Diego Rivera στο (24). Μπράβο!!!!

    Η ΕΛΕΝΗ ΛΕΓΑΚΗ έχει τραγουδίσει την “Πλωμαρίτισσα”.

    Εμείς στο Πλωμάρι όμως δεν το παίζουμε, δεν το ξέρουμε και το ψιλοσνομπάρουμε… Α! ρε ξύλο που θέλουμε!

    Το έχω και εγώ και από ότι κατάλαβα και ο admin. Στο δίνω όποτε θες. Για ανέβασμα στο U Tube ας μεριμνήσει ο admin που είναι πιο σχετικός επί των τεχνικών θεμάτων!

  22. μαλλη διαβάζουμε μαλλή δέν βλέπουμε μαυροέλα πιά ή Μαριάνθη αγαπά τό πλωμάρι περισ.από σένα

  23. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ 6
    ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΜΕΛΑΝΔΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΑΝΔΙΝΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ “ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ”
    ΕΠΙΣΗΣ Η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΕΛΑΝΔΙΝΟΥ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ- ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ 1912 (ΈΚΔΟΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ)

  24. Άκρως επίκαιρη η τρίτη ερώτηση σου.Στα κλήματα της πατρίδας μας αυτή την εποχή κρέμονται οι αγουρίδες και η υπέροχη θάλασσα μας είναι απόλυτα προσβάσιμη,να την πιεις στο ποτήρι.Ένα τσαμπί αγγουρίδα και ένα φλιτζάνι θάλασσα λοιπόν η απάντηση στο ερώτημα που θέτεις.Σε αυτό το μυστικό αλλά και σε άλλες τόσες εξίσου ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της κουζίνας των μοναχών μυήθηκα μελετώντας τον υπέροχο λευκωματικό τόμο του κ.Μελινού.Αξίζουν συγχαρητήρια στον λόγιο συμπατριώτη μας για αυτή την εξαιρετική έκδοση του αλλά και για τα υπόλοιπα βιβλία του.Και σε εσένα βέβαια κ.Μαλλή γαι την ικανότητα που έχεις να διακρίνεις οτιδήποτε το εκλεκτό.Αλήθεια έχεις δοκιμάσει τις μελιτζάνες με χταπόδι;Εξαιρετικός μεζές συνοδεύει υπέροχα ένα ποτηράκι αυθεντικού ούζου Πλωμαρίου.

  25. Η απάντηση στην ερώτηση 5 είναι ότι είναι διαφορετικά σχέδια ύφανσης υφαντών με τις παραδοσιακές κρεβατές.Και τα υφάσματα αυτά τα υφαντα τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για πετσέτες (για ουρδνιές,γιατσ λτουργιές,κ.τ.λ.)ή τραπεζομάντηλα(μεσάλες).

  26. Μπράβο A.Τsismeli. Μπράβο, μπράβο, μπράβο!
    Χαίρομαι που βρέθηκε η απάντηση σε μια από τις πιο ωραίες ερωτήσεις:
    ΣΤΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΑΖΟΥΝ ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!
    Δεν είναι υπέροχο!?
    Αυτό και άλλα πολλά στα βιβλία του Μελινού.

    Σωστός και ο ΑLEΧΙΟS. Αρκετές βρύσες στη περιοχή του Πλωμαρίου έχουν γίνει με έξοδα των Μελανδηνών. Και γράφουν το όνομά τους.

    Σωστός και ο aris!!!
    Eίναι διαφορετικά σχέδια ύφανσης υφαντών!!!

  27. ΣΤΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΑΖΟΥΝ ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!
    Μάλιστα… Είσαι σίγουρος ότι στο Πλωμάρι στην ψαρόσουπα ακόμα βάζουν θάλασσα; Πάνε αυτά πια με τον βιολογικό που έχουμε σήμερα 🙂

  28. yannis (26 σχόλιο):

    Το ξέρω ότι κάνεις πλάκα αλλά δεν είναι η αγάπη ή το μίσος που μας κρατούν κοντά ή μακριά από το Πλωμάρι. “Εργασία και χαρά” όπως μ’ αρέσει να λέω.

    Stratis (31 σχόλιο):

    Eύχομαι να μην είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα όπως τα περιγράφετε εσείς που ζείτε στο Πλωμάρι. Εύχομαι να “μας λέτε ψέμματα” για να μην έρθουμε τον Αύγουστο και σας χαλάσουμε την ησυχία.

  29. Στην ερώτηση 10 γ ,
    δεν γνωρίζω εάν ήταν διευθυντής στο Πατριαρχικό Ληξιαρχείο αλλά μάλλον θα εννοείς τον Ιωάννη Λαδά ή Κλαδά φημισμένο μουσικοδιδάσκαλο και ψάλτη του 16 ή 17 αιώνα . Αρχικά έκανε εμπόριο λαδιού από το Πλωμάρι στην Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι το παρακάτω.
    Σε ένα ταξίδι του στην Πόλη ο Λαδάς πήγε στον Πατριαρχικό Ναό και πλησίασε το ψαλτήρι και παρακολουθούσε με περιέργεια τον πρωτοψάλτη, αυτός τον είδε μικροκαμωμένο, αγαθό, λιτά ντυμένο και τον πείραξε λέγοντας του “νεαρέ στην πατρίδα σου βγάζουν όλοβο (=αγριοσίκαλη ή βίκος χρησιμοποιούμενος για ζωοτροφή);” τότε ο Λαδάς αυθόρμητα του απαντά “και βέβαια πολύ, τον στέλνουν δε στην Πόλη για να τρώνε τα γουρούνια”
    Ο πρωτοψάλτης τότε σιώπησε αλλά για να τον μειώσει του ζήτησε να ψάλει προσδοκώντας ότι η φωνή του θα είναι αδύναμη και καχεκτική όπως το παρουσιαστικό του. Όταν άρχισε να ψάλει το εκκλησίασμα έμεινε έκθαμβο από τη ωραιότητα της μελωδίας και της άψογης τεχνικής του.Αποτέλεσμα ήταν να πάρει την θέση του πρωτοψάλτη και να παραμείνει για χρόνια στην Κωνσταντινούπολη

  30. διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιο, το σωστό είναι…. όροβος αντί όλοβος (όροβος ο κοινός)

  31. Tυχαινει να εχω το βιβλιο για τα ΥΦΑΝΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ_
    εκει αναγραφεται η πληροφορια για την_5_ερωτηση_η οποια απαντηθηκε_
    τι ειναι τα_περβαζωτό_πανιργιά_πιστιμαλένιο_παραδέλι

    Για την_9_ερωτηση_
    Σε αυτο το βιβλιο σε καποια σημειωση γραφει οτι σε_Προικοσυμφωνο του Πλωμαριου_του 1826_υπαρχει γραμμενη η προικοδοτηση ενος_

    _κλαδιού μουριας_

    Αυτο δειχνει τη σημασια του Μεταξοσκωληκα για την εποχη_που αναπαραγοταν σε φυλλα μουριας_και την μεγαλη και σημαντικη_παραγωγη μεταξιου_στο Πλωμαρι_τοτε

  32. Εξαιρετική πρόταση αυτή με την αγγουρίδα.Εμπεριέχει την σοφία της απλότητας των μοναχών.Η χρήση της αποτελεί ένα πολύ έξυπνο τρόπο να αντικατασταθεί η χρήση του λεμονιού σε περιόδους όπως την καλοκαιρινή όπου η παραγωγή εσπεριδοειδών (λεμόνια)δεν επαρκεί για να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες μας με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε πολλές φορές να αγοράζουμε λεμόνια εισαγωγής.Είναι πολύ πιο βιολογικό να χρησιμοποιούμε χυμό από αγγουρίδα για να δώσουμε την επιθυμητή ξινή αίσθηση στο φαγητό μας και συγχρόνως πιο οικονομικό.Ευχαριστούμε κ.Μαλλή που με το κουίζ σας γίνατε αφορμή να ανακαλύψουμε πράγματα τόσο απλά που όμως τα προσπερνάμε.Μιας και στην εποχή μας έχουμε χάσει την ανάγκη της αναζήτησης του αυθεντικού,του απέριττου.Ειλικρινά ενθουσιάστηκα στην ιδέα την επόμενη φορά που θα παρασκευάσουμε ψαρόσουπα από τα υπέροχα φρέσκα ψάρια του Αντώνη στο σπίτι να μην μπω στην διαδικασία να αναζητήσω λεμόνια αλλά να κόψω ένα τσαμπί αγγουρίδα από το κλήμα της αυλής μου.

  33. Και εσάς βέβαια κ.Μελινέ που με την έκδοση σας αυτή μας κάνατε κοινωνούς της διαφορετικής προσέγγισης των μοναχών στην αναζήτηση των υλικών για την παρασκευή του φαγητού τους. Η φύση αναπληρώνει τις ελλείψεις της ,μας προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Αρκεί να έχουμε την σοφία να διαχειριστούμε τα δώρα της.

  34. – Για (σχόλιο 33): Σημαντικά όλα αυτά. Μαθαίνουμε!
    Eγώ εννούσα τον Νικόλαο Παγανά. (πηγή: βιβλίο του Κ. Καβαρνού)

    – Για (σχόλιο 35): Σωστά από αυτό το βιβλίο είναι η πληροφορία.
    Απαντήθηκε και η ερώτηση 9. Προίκα σε κοπέλα ένα …κλαδί μουριάς!

    – Για (σχόλιο 36): Ευχαριστώ πολύ martha.
    Στο Πλωμάρι έχουμε πολύ ωραίες διατροφικές ιδιαιτερότητες.
    Η αγουρίδα είναι μία από αυτές (μπορεί να φυλαχτεί και στο ψυγείο).

    Αλλά και το νεράτζι (αντί λεμόνι) που βάζουμε στο χοιρινό ψητό κρέας δεν το έχω συναντήσει αλλού.

    Τρίτος τρόπος αντικατάστασης -πιο σπάνιος- είναι ένα μικρό φυτό που στο Πλωμάρι το έχω ακούσει σαν “ξινίθρα”. Είναι ξινό από μόνο του.
    Ίσως -λέω ίσως- να είναι το γνωστό λεμονόχορτο.

    3 τρόποι λοιπόν να αντικαταστήουμε τα ΛΕΜΟΝΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ από το σουπερμάρκετ !!!

  35. Αγαπητέ κ.Μαλλή είχες δεν είχες έκανες τον κόσμο να τρέχει καλοκαιριάτικα.Και όχι στις υπέροχες παραλίες μας -που βέβαια δεν σχολιάζω για το πόσο καθαρές είναι -αλλά για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου.Ειλικρινά έγινες αφορμή να μάθουμε πολύ σημαντικά πράγματα.Να είσαι καλά.Το κουίζ σου απέδωσε τα μέγιστα.Και εις άλλο με υγεία.

  36. Αν μπορείς face control να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα υφαντά.π.χ.Τα διαφορετικά ονόματα ωφείλονται στα διαφορετικά σχέδια και ποιά είναι αυτά,ή στο διαφορετικό υλικό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την ύφανση;Από ότι γνωρίζω συνήθως από βαμβάκι ή μετάξι ή μαλλί;

  37. Eυχαριστώ πολύ anemoni.

    Ήταν μια ιδέα που είχα από πέρυσι. Ένα κουίζ για το Πλωμάρι.
    Σε επόμενο σχόλιο θα γράψω και τις τελευταίες λεπτομέρειες που δεν απαντήθηκαν, όπως ποιο είναι παλαιότερο από τα 2 ουζα Βαρβαγιάννη, κλπ.
    Και το κουίζ έληξε.

    Να μαστε καλά να κάνουμε το “νούμερο 2″…

    Αν μάθαμε όμως ή θυμηθήκαμε πράγματα που ξέραμε …να μην τα ξεχάσουμε: παράδειγμα: Είναι δυνατόν να υπάρχει ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο στο Πλωμάρι που να μην παίζει σαν μουσική το τραγούδι της ΕΛ. ΛΕΓΑΚΗ – Πλωμαρίτισσα ???

    Και είναι υπέροχο νησιώτικο…

  38. Στο νούμερο 2 η απάντηση είναι, ότι παλαιότερο είναι ο Έυζων και ακολουθεί η Αφροδίτη. Τώρα δεν ξέρω ακριβώς πόση είναι η χρονική διαφορά, την απάντηση την έχουν στο (καζάνι τους) οι Οικογένεια Βαρβαγιάννη.

  39. Ωπ! Ο “ειδικός” μίλησε!

    Σωστά! Παλαιότερο είναι το Εύζων. Μόνο με διαφορά 2 ετών.
    Η πληροφορία είναι από το πολυτελέστατο βιβλίο-λεύκωμα ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΖΩΗΣ ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

    Μερικές από τις σελίδες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα τους.
    Έχω να πω ότι έχει πολύ – πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες αλλά και κείμενα. Στις φωτογραφίες σταματάς και χαζεύεις…

  40. Mε την αφορμή να πω οτι υπαρχει μια πολυ ενδιαφερουσα σελιδα εδω_

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cvC4UzqDD8MJ:www.aegean.gr/culturelab/books_gr.htm+%CE%A4%CE%B1+%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%9B%CE%AD%CF%83%CE%B2%CE%BF%CF%85&cd=3&hl=el&ct=clnk&gl=gr&source=www.google.gr

    Το βιβλιο για τα Υφαντα της Λεσβου ειναι το δέκατο στη σειρα_

    απ οτι θυμαμαι γιατι δεν το εχω τωρα μαζι μου_τα ονοματα των υφαντων αφορουν το σχεδιο_

  41. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    Ο Νικόλαος Παγανάς ήταν μουσικός στο χώρο της εκκλησιαστικής μουσικής. Γεννήθηκε το 1844 στο Πλωμάρι της Λέσβου. Εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μέχρι το θάνατό του διετέλεσε διευθυντής στο ληξιαρχείο του Πατριαρχείου. Εξέδωσε τα έργα: “Γραμματική της μουσικής γλώσσης” (1894), “Μουσική παιδαγωγία” (1897), “Μουσικός κόσμος” (1901). Οι θεωρητικές απόψεις του ανασκευάστηκαν από τον Ανδρέα Σπαθάρη ενώ τα μαθήματά του δεν εγκρίθηκαν από τη Μεγάλη Εκκλησία (δηλαδή το Πατριαρχείο). Πέθανε το 1907.

  42. Δίνω τα τελευταία στοιχεία και το κουίζ έλαβε τέλος!

    1) Η Πλωμαρίτισσα: Τραγούδι, Ελένη Λεγάκη
    ενορχήστρωση – βιολί, Νίκος Οικονομίδης
    Λαούτο, Βαγγέλης Κονιτόπουλος.

    2) Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης φτιάχνει το “Εύζων” το 1962
    και το “Αφροδίτη” το 1964.

    3) Στη ψαρόσουπα: Αγουρίδα σταφυλιού και λίγη θάλασσα.

    4) Ο Αntoine Lavoisier, o Παπαφλέσσας και ο Αδαμάντιος Κοραής
    έχουν σχέση με τη ζωή του Βενιαμίν του Λέσβιου.
    Από τον πρώτο διδάχτηκε,
    με τον δεύτερο συνεργάστηκε για την επανάσταση
    και με τον τρίτο διατηρούσε φιλικούς δεσμούς.

    5) Είναι τύποι βαμβακερών υφαντών – όλα από τη Πλαγιά.
    Περβαζωτό, συνήθως κάλυμμα για καναπέδες.
    Πανιργιά (κόκκινα και άσπρα καρό με μπλε-κίτρινες ρίγες)
    Πισταμαλένια, πετσέτα κόκκινη – μπλε
    Παραδέλ’ Βαμβακερό κόκκινο υφαντό με άσπρες λεπτές ρίγες.

    6) Σε βρύσες συναντάμε γραμμένο το όνομα των Μελανδηνών.
    Στον Άγιο Παντελεήμωνα από το 1935. Ντόπιο μάρμαρο.
    Μία στο δρόμο προς Μεγαλοχώρι,
    μία στο Κάτω Χωριό
    και δύο στο δρόμο προς τη Μελίντα

    7) Σαπφώ, Όμηρος, Αλκαίος, Άγιος Ραφαήλ.
    Τα 4 πλοία της ΝΕΛ το 1991 από διαφήμιση με σύνθημα:
    Το Αιγαίο όλο είναι δικό σας.

    8) Πριν 100 και βάλε χρόνια, το Πλωμάρι
    είχε πάνω από 25 εργοστάσια.
    Τα 12 σαπωνοποιεία και 10 ελαιοτριβεία προκαλούν εντύπωση.
    Τώρα το Πλωμάρι δυσκολεύεται να έχει ένα κατάστημα του ΟΤΕ.

    9) Σε προικοσύμφωνο του 1826 υπάρχει γραμμένη η προικοδότηση
    ενός κλαδιού μουριάς. Οι μουριές τότε ήταν όλες ιδιόκτητες.
    Το Πλωμάρι παρήγαγε μετάξι.

    10 α) Ο Πλωμαρίτης Πάνος Χαλδέζος έσωσε 560 αθώες ψυχές
    από σίγουρο θάνατο στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.
    10 β) Ο Λουκάς Γεραλής είχε εμπνευστεί για τα έργα του
    από τη ζωή στον Τρύγωνα όπου μεγάλωσε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here