«Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» – 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου Δευτέρα 6 – Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

    548
    0

    Δελτίο τύπου: Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου από 6/6 έως 10/6, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά μια “Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας” ύστερα από πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου και σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με δράσεις που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κινηματογραφική παιδεία, απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού σχολείου και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής του Πλωμαρίου, και όλη την οικογένεια.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΕνCINEσθηση” του Νεανικού Πλάνου, υλοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, και στο Πλωμάρι με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου.

    Οι δράσεις κινηματογραφικής παιδείας περιλαμβάνουν:

    • Δύο πενθήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια δημιουργίας μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ από μαθητές του 3ου Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών.

    • Πέντε προβολές και αναλύσεις βραβευμένων ταινιών από τη μοναδική του είδους της στην Ελλάδα Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου με εξειδικευμένους συνεργάτες, από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, σε μαθητές Δημοτικού σχολείου (κυρίως) και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής του Πλωμαρίου καθώς και όλη την οικογένεια. Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε οργανωμένες θερινές προβολές στον προαύλιο χώρο του 3ου Δημοτικού σχολείου Πλωμαρίου στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6 : Ο Ψύλλος
    ΤΡΙΤΗ 7/6 : Λουνάνα: Ένα Γιακ μες στην Τάξη
    ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6 : Μικρού μήκους ταινίες animation από το Φεστιβάλ Ολυμπίας
    ΠΕΜΠΤΗ 9/6 : Κομμώσεις Ρόμι
    1
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/6 : Μικροί Λύκοι

    Σύντομη περιγραφή ταινιών:

    1. Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου, Μυθοπλασία 90΄, Ελλάδα, 1990.

    Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

    2. Λουνάνα: Ένα Γιακ μες στην Τάξη του Pawo Choyning Dorjiz, Mυθοπλασία 109΄, Μπουτάν, 2019.

    Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

    3. 8 Επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους animation από το Φεστιβάλ Ολυμπίας & την Camera Zizanio, Animation 75΄, 2018-2021.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους επιλέγει να προβάλει στο Πλωμάρι οκτώ (8) ταινίες μικρού μήκους animation φτιαγμένες από επαγγελματίες κινηματογραφιστές αλλά και από παιδιά, οι οποίες είναι κατάλληλες για παιδιά και για όλη την οικογένεια.

    4. Κομμώσεις Ρόμι, της Mischa Kamp, Μυθοπλασία 92΄, Ολλανδία, 2019.

    Στο “Κομμώσεις Ρόμι”, τρεις γενιές γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Όταν η ηλικιωμένη κομμώτρια Stine αποφασίζει να εξομολογηθεί την κατάστασή της στη δεκάχρονη εγγονή της Romy και όχι στην κόρη της Margot, μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει.

    5. Οι Μικροί Λύκοι, του Samuel Kishi Leopo, Μυθοπλασία 94΄, Μεξικό, 2019.

    Δυο μικρά αδερφάκια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Δεν τους είναι, όμως, καθόλου εύκολο να βρουν την περπατησιά τους στη νέα τους πατρίδα. Όσο περιμένουν τη Lucia να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, τα παιδιά κατασκευάζουν με τις 2 ζωγραφιές τους ένα φανταστικό σύμπαν και σκέφτονται την υπόσχεση της μαμάς τους ότι θα πάνε στη Ντίσνεϋλαντ, στη δική τους Γη της Επαγγελίας. Μια ιστορία μετανάστευσης μέσα από τα μάτια των παιδιών εκρηκτικά επίκαιρη.

    Facebook comments:

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here