Home Εκδηλώσεις Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας στο Γ’ Δημοτικό Πλωμαρίου

Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας στο Γ’ Δημοτικό Πλωμαρίου

1464
0

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Πλωμάρι η Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας στο Τρίτο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου. Ακολουθεί το δελτίο τύπου με τις αναλυτικές πληοροφορίες και το πρόγραμμα δράσεων και προβολών.

«Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» – 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου. Δευτέρα 28 Ιουνίου -Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου από 28/6 έως 2/7, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά μια “Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας” ύστερα από πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου και σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με δράσεις που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κινηματογραφική παιδεία, απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού σχολείου και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής του Πλωμαρίου, και όλη την οικογένεια.

Το εκπ. πρόγραμμα “Όλοι στο κάδρο 2” του Νεανικού Πλάνου, υλοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, και στο Πλωμάρι με την οικονομική υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυτιλήνης, και την ευγενική χορηγία του κ. Αλέκου Χατζηαθανασίου.

Οι δράσεις κινηματογραφικής παιδείας περιλαμβάνουν:

• Ένα πενθήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο δημιουργίας μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ από μαθητές του 3ου Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών.

• Πέντε προβολές και αναλύσεις βραβευμένων ταινιών από τη μοναδική του είδους της στην Ελλάδα Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου με εξειδικευμένους συνεργάτες, από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, σε μαθητές Δημοτικού σχολείου (κυρίως) και εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής του Πλωμαρίου καθώς και όλη την οικογένεια. Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε οργανωμένες θερινές προβολές και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας στον προαύλιο χώρο του 3ου Δημοτικού σχολείου Πλωμαρίου στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/6 : Ο Ψύλλος

ΤΡΙΤΗ 29/6 : Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα

ΤΕΤΑΡΤΗ 30/6 : Κομμώσεις Ρόμι

ΠΕΜΠΤΗ 1/7 : Μπλάνκα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/7 : Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος

Σύντομη περιγραφή ταινιών:

1. Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου, Μυθοπλασία 90΄, Ελλάδα, 1990.
Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

2. Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα του Jannic Hastrup, animation, Δανία-Γαλλία, 78′, 2002.
Σε μια φωλιά σ’ έναν άγονο λόφο, μια πολική αρκούδα γεννάει ένα αρκουδάκι – αλλά το νεογνό πεθαίνει πάνω στη γέννα. Σε μια καλύβα, λίγο πιο πέρα, μια γυναίκα γεννάει ένα δυνατό υγιές αγόρι. Η πολική αρκούδα είναι τόσο θλιμμένη από την απώλεια του μικρού της που σωριάζεται κάτω στον πάγο για να πεθάνει. Έτσι, το ταίρι της κλέβει το μωρό της γυναίκας και το φέρνει στους πάγους. Το αγοράκι μεγαλώνει με την αρκούδα, μαθαίνοντας όλα όσα πρέπει να ξέρει μια αρκούδα: εύκολο πράγμα για ένα αγοράκι. Αυτή είναι η αρχή ενός όμορφου παραμυθιού, όπου το πνεύμα των λόφων βοηθά αυτόν που θέλει πραγματικά να γίνει κάποιος.

3. Κομμώσεις Ρόμι, της Mischa Kamp, Μυθοπλασία 92΄, Ολλανδία, 2019.
Στο “Κομμώσεις Ρόμι”, τρεις γενιές γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Όταν η ηλικιωμένη κομμώτρια Stine αποφασίζει να εξομολογηθεί την κατάστασή της στη δεκάχρονη εγγονή της Romy και όχι στην κόρη της Margot, μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει.

4. Μπλάνκα του Kohki Hasei, Μυθοπλασία 75΄, Ιταλία-Ιαπωνία-Φιλιππίνες, 2015.
Η εντεκάχρονη Blanka προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της στη Μανίλα ζητιανεύοντας και κλέβοντας τους τουρίστες. Ονειρεύεται να αγοράσει μια μαμά. Όμως πρέπει να κάνει αμέτρητες προσπάθειες για να μαζέψει αρκετά χρήματα. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν γνωρίζει τον Peter, έναν 55χρονο τυφλό μουσικό του δρόμου, που της μαθαίνει να τραγουδάει. Όμως ο Peter ανησυχεί για εκείνη και αποφασίζει να την πάει σε ένα ορφανοτροφείο, πράγμα που, μόλις το ανακαλύπτει, την κάνει να το σκάσει και να αντιμετωπίσει ξανά τους κινδύνους του δρόμου.

5. Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος, των Brad Allgood & Graham Townsley, Ντοκιμαντέρ 77΄, ΗΠΑ – Παραγουάη, 2015.
Η ταινία παρακολουθεί την «Ορχήστρα ανακύκλωσης της Κατέουρα». Πρόκειται για μια ομάδα μουσικών που παίζουν όργανα κατασκευασμένα αποκλειστικά από σκουπίδια. Όταν η ιστορία αρχίζει να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Με την καθοδήγηση του ιδεαλιστή διευθυντή της Φάβιο Τσάβεζ, η ορχήστρα πρέπει να βρει τον δρόμο της σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με εμφανίσεις σε μεγάλα γήπεδα και sold out παραστάσεις. Όμως, η κοινότητα της Κατέουρα πλήττεται από φυσική καταστροφή και ο Φάβιο πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να προστατέψει την μπάντα και να προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας στην πόλη. Το φιλμ αποτελεί μια μαρτυρία για τη δύναμη της μουσικής να μεταμορφώνει και την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here