Home Ενημερώσεις ΕΛΜΕ Λέσβου: Για τις επιμορφώσεις εκτός ωραρίου

ΕΛΜΕ Λέσβου: Για τις επιμορφώσεις εκτός ωραρίου

940
0

Δελτίο Τύπου Το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου, ύστερα από διαμαρτυρίες συναδέλφων – μελών του Σωματείου, καταθέτει τα ακόλουθα:

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ΠΕΚΕΣ, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, αλλά και η ίδια η ΔΔΕ Λέσβου, να προβαίνουν στη διοργάνωση σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς τους εκτός διδακτικού ωραρίου -ή ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων- με προαιρετική τη συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτά. Έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα και οι Συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων συχνά να ορίζονται εκτός εργασιακού ωραρίου, απογεύματα ακόμα και Σαββατοκύριακα.
Οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί και βασικό δικαίωμά τους –και ταυτόχρονα υποχρέωση του κράτους-εργοδότη- είναι η παιδαγωγική τους θωράκιση. Είναι όμως και εργαζόμενοι και η τήρηση του ωραρίου τους είναι επίσης θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα.

H προαιρετική συμμετοχή σε τέτοιου είδους επιμορφωτικά σεμινάρια είναι ουσιαστικός αποκλεισμός από αυτά όλων των εκπαιδευτικών που δεν δύνανται –η/και δεν διατίθενται- να συμμετέχουν απογεύματα, Σαββατοκύριακα ή με κάθε τρόπο εκτός εργασιακού ωραρίου σε περαιτέρω υπηρεσιακές υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να θυσιάσουν ελεύθερο χρόνο, οικογενειακές κλπ υποχρεώσεις για να επιμορφωθούν, συνθήκη που εκ των πραγμάτων αναιρεί την πάγια διεκδίκηση του κλάδου για συνεχή και καθολική παροχή επιμόρφωσης, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στη βάση της υποχρεωτικότητας και με την προϋπόθεση της απαλλαγής από τα διδακτικά αντικείμενα και εντός διδακτικού – εργασιακού ωραρίου.

Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες από την πλευρά των Συντονιστών Σχολικής Εκπαίδευσης αλλά και στελεχών της εκπαίδευσης θέτουν τις βάσεις για την αποδοχή της επικείμενης «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών και της κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων σε πρόθυμους και μη να την αποδεχθούν. Ιδιαίτερα αν αρχίσει να εδραιώνεται η λογική του κυνηγιού των ατομικών προσόντων με την πρόσκτηση βεβαιώσεων για κάθε είδους σεμινάρια ενόψει της νομοθέτησης της «αξιολόγησης» τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν την κατεξοχήν εξυπηρέτησής της (της παραπάνω λογικής).
Καλούμε τις/τους συναδέλφους να απορρίψουν τέτοιου είδους λογικές και τους ΣΕΕ αλλά και τα στελέχη της εκπαίδευσης να μη συμβάλλουν με τέτοιου είδους ενέργειες στην εδραίωση των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ.  

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου
Συκάς Γιάννης – Ηλιόπουλος Μαρίνος – Γκίκα Έφη – Περδικούρη Μαρία

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here